De nieuwe Alpha-camera van Sony houdt niet van half werk. Met zijn resolutie van 61 megapixel legt deze 7R IV de kwaliteitslat voor full-frame hybrides een flink stuk hoger. Zijn grote broer, de A9, en vooral de concurrenten hebben het nakijken. Meteen voert Sony nog een reeks andere geslaagde wijzigingen door.

 

Een Alpha met super-Sony-sche resolutie

 

Laten we deze keer maar een flinke kloof slaan, moet hybridespecialist Sony gedacht hebben. Tot voor kort was de strijd nog onbeslist: de Alpha 7 III uit 2017, de Nikon Z7 (2018) en de Panasonic Lumix S1R (2019) zaten elkaar dicht op de hielen, met een resolutie tussen 43 en 47 megapixel. De nieuwe Sony Alpha 7R IV geeft iedereen het nakijken. Door de resolutie van 61 megapixel van zijn full-frame CMOS Exmor R-beeldsensor kroont de A7 IV zichzelf tot koning van de full-frame hybrides! Voorlopig dan toch. Tegelijk stelt hij zich niet tevreden met een verbluffende kwaliteit, overrompelende details of onovertroffen resolutie: ook op andere domeinen zal hij de (semi-professionele) fotografen weten te overtuigen. Als ze tenminste hun spaarvarkentje hebben vetgemest: de body alleen kost 3999 euro.

Heruitgevonden ergonomie

De nieuwkomer in de Alpha-stal is in vergelijking met zijn voorgangers iets groter, functioneel hanteerbaarder en krachtiger. En dat is niet toevallig, want de bezwaren tegen de Alpha-toestellen hadden vaak te maken met hun afmetingen, de onhandige plaats van knoppen en wieltjes of het feit dat het toestel niet goed in de hand lag. De nieuwe handgreep van de 7R IV verbetert aanzienlijk het comfort (de extra handgreep van 450 euro gaat daarin nog een stuk verder). Ook aan de knoppen en wieltjes is gesleuteld: een nieuwe, grotere joystick achteraan en beter uitgekiende bedieningselementen. Het hele toestel werd nog verder voorzien van de nodige tropicalisering en de sluiter klinkt gedempter en werkt bijna geruisloos.

Oogverblindende zoeker

Een van de andere prettige verrassingen is de nieuwe zoeker waarmee koning Alpha 7R IV zijn heerschappij bevestigt. Waarschijnlijk de zoeker met de beste resolutie in hybrideland: de elektronische UXGA-OLED Tru-Finder van 5,76 megapixel is helemaal opgewassen tegen de buitengewone 61 megapixel van de sensor.

De Pixel Shift Multi Shooting functie werd ook verder ontwikkeld. Hiermee combineer je vanaf nu 16 bijna identieke opnames tot één beeld van 1 GB en een resolutie van 249 megapixel, met alle essentiële fotografische informatie. De assemblage verloopt via Sony Imaging Edge. Eveneens bevorderlijk voor de kwaliteit is het ruime gevoeligheidsbereik van 100 tot 32000 ISO en de ruisonderdrukking bij lage en gemiddelde gevoeligheid. De echte nieuwigheid bij video is de Real Time Eye AF. Deze functie detecteerde en volgde de ogen van zowel mensen als dieren reeds bij foto (ook bij continu opnames) en nu dus ook in video.

In de categorie van de hoogwaardige full-frame hybrides betekent de Alpha 7R IV een aanzienlijke vooruitgang. Zal hij ook nieuwe veeleisende aanhangers weten te overtuigen?