Net zoals voor slowfood neem je voor slow tentoonstellingen wat meer je tijd. Het is toch vakantie? Wij geven je enkele gevarieerde suggesties “van bij ons”: portretten, historische momenten, evenementen en artistieke vraagtekens.

 

Slow expo’s

 

Awsa-Be stelt tentoon

Nora Noor is een bekende portretfotografe, die deze zomer twee reeksen van vrouwen uit de immigratie toont. Deze vrouwen zijn professioneel doorgebroken op het domein van kunst en cultuur. De reeksen heten “Femmes de plumes et d’action” (Vrouwen uit literatuur en actie) en “Décloisonnement” (Grenzen doorbreken). Het zijn sterke, coherente, doordringende portretten in dienst van de legitieme vrouwelijke ambitie. De fotografe heeft er een jaar aan gewerkt met de steun van AWSA (Arab Women’s Solidarity Association), een levensbeschouwelijk neutrale en gemengde feministische beweging die opkomt voor de rechten van vrouwen uit de Arabische wereld.

 

Van 9 juli tot 31 augustus 2019. Gratis

PointCulture Brussel

Koningsstraat 145

1000  Brussel -  België

https://www.pointculture.be/agenda/evenements/awsa/

 

 

 

Splendide isolement

Op 21 juli van dit jaar is het 50 jaar geleden dat de landingsmodule van Apollo 11 op de maan neerstreek en dat de eerste mens (Neil Armstrong) voet op de maanbodem zette. Toen werden ook voor het eerst foto’s op de maan gemaakt. Uit dit buitengewone fotomateriaal van een buitengewone gebeurtenis werden 85 afdrukken van de NASA geselecteerd om de tentoonstelling “Splendide isolement” samen te stellen. Deze beelden uit de collectie Bruno Vermeersch getuigen van één van de opmerkelijkste momenten van de menselijke geschiedenis. De tv-beelden zitten voor altijd in ons geheugen verankerd, net als deze foto’s waarin geschiedenis, wetenschap en esthetiek samenvallen.

 

Tot 22 september 2019. Gratis

Musée de la photographie

Avenue Paul Pastur, 11

6032  Mont-sur-Marchienne  - Henegouwen -  België

http://www.museephoto.be/actuelles.html

 

 

 

 

De Ronde van Jef Geys 

1969 was ook op aarde een buitengewoon jaar: Eddy Merckx won voor het eerst de Ronde van Frankrijk. De vermaarde Belgische fotograaf Jef Geys (overleden in 2018) legde dit moment voor altijd vast, op heel eigenzinnige wijze, met een originele en afstandelijke blik. Eerder de blik van een antropoloog dan van een sportfotograaf. Hij dwaalde met zijn toestel langs de banaliteit van elke dag in de mythische Ronde, met aandacht voor publiciteitskaravaan en publiek, de bezemwagen, de supporters in de berm, de rustmomenten van het peloton, de volgwagens en hier en daar ook enkele vluchtige renners, onder wie Eddy …

 

Tot 1 september 2019. Toegangsgeld 

Paleis voor Schone Kunsten in Brussel - Bozar

Ravensteinstraat 23

1000  Brussel -  België

https://www.bozar.be/nl/activities/149475-jef-geys

 

 

 

 

Verstandhouding en eenzaamheid 

Fotografe Bethléem Dubois reisde van Iran naar Italië, van China naar Ethiopië (waar gedeeltelijk haar wortels liggen) om de speciale band tussen de fotograaf en zijn onderwerpen te onderzoeken. En die ligt tussen verstandhouding en afwijzing. Tussen wantrouwen en overgave. Tussen twee uitersten van eenzaamheid ook, met ertussen nieuwsgierigheid, voyeurisme, overgave en/of een zoektocht naar de eigen identiteit.

 

Tot 7 september. Gratis

Le Cercle Des Voyageurs

Lievevrouwbroerstraat 18

1000 Brussel

https://www.lecercledesvoyageurs.com/mondocultures/agenda/detailevenement/760/-/connivences-et-solitudes

 

 

 

Portretten

Fotograaf Bert Daenen koos zijn geboortestad, Tongeren, om er een reeks portretten van 2 bij 3 meter op te hangen. En niet om even waar: in de monumentale basiliek, het perfecte kader voor deze composities die het werk van een edelsmid oproepen. Zijn modellen hebben immers een tijdloze uitstraling en doen qua stijl aan de oude Vlaamse meesters denken. Elke figuur roept gevoelens op een geeft een persoonlijk verhaal weer. Onze verbeelding krijgt alle ruimte om de portretten aan te voelen, met hun sereniteit, eenvoud, stilte en soms ook zachte ironie. Een expo om te mediteren.

 

Tot 10 september. Gratis

O.L.V.-Basiliek Tongeren

Graanmarkt

3700 Tongeren

http://moment.tongeren.be/

 

 

 

 

Rouge

Rood zoals het ijzer, zoals de sociale strijd, zoals het industrieel erfgoed dat na decennia aan industriële en metallurgische exploitatie (zoals Cockerill) in Wallonië achterblijft. Met een enorme impact op generaties arbeiders en de hele bevolking. Drie fotografen – Jacques Donjean, Lucien Ronday en André Leclercq – laten samen hun kunstenaarsblik gaan over deze onuitwisbare sporen van een intense technische en menselijke activiteit. Maar ook over het statuut van dit erfgoed, waarvoor alle lichten op … rood staan.

 

Tot 29 september 2019. Toegangsgeld

Maison de la métallurgie et de l'industrie 
Boulevard Raymond-Poincaré 17 

4020 Luik (Longdoz)

http://www.mmil.ulg.ac.be/activite/rouge-exposition-temporaire-photographique/