Geslaagde nachtfoto’s maken, het is niet iedereen gegeven. Hét recept om bijna altijd te mislukken: uit de losse pols fotograferen. Een statief is dus het accessoire bij uitstek om weer plezier te krijgen in nachtelijk opnamewerk. Wij bieden je houvast!

 

’s Nachts zijn alle foto’s donker, tenzij… 

 

’s Nachts foto’s maken, het idee alleen al roept weerzin op of schrikt af. Een fotograaf weet dat de duisternis zijn vijand is die hem extreme problemen kan opleveren. Toch zou het jammer zijn om zoveel fotografisch genot te laten liggen: de nachtelijke sfeer van steden met hun duizenden lichtjes, de maan die zich spiegelt in een meer of een plas water, de nachtblauwe luchten, het contrast tussen de slapende stad en het nachtleven, van het avondgloren tot de roze ochtendstralen. 

Om deze wereld met wisselende, maar altijd lage lichtsterkte te lijf te gaan, zijn er de klassieke oplossingen, die er altijd op neerkomen dat je met één van de drie belichtingsparameters aan de slag gaat:

- de sluitersnelheid zo laag mogelijk instellen. Maar als je vanuit de hand fotografeert, is het risico op onscherpe en ronduit mislukte foto’s groot zodra je onder een bepaalde snelheid zakt.

- het diafragma van je objectief openen. Verschuif de lensopening naar een zo klein mogelijk “f/”-getal, maar afhankelijk van het type body en vooral de maximale lensopening bots je al snel tegen grenzen op. 

- de ISO-gevoeligheid opdrijven. Ook dit laat meer licht naar de sensor stromen. Maar hoe hoger het ISO-getal, hoe meer digitale ruis in je foto zichtbaar wordt.

Door met deze drie parameters de grenzen van het haalbare op te zoeken, tast je de kwaliteit van je foto altijd meer of minder aan. Tenzij je een zeer krachtige, stabiele combinatie van toestel en objectief hanteert, zoals een recent full-frame toestel met een f/1.8 objectief.

 

ArtPhotoPrints - Philippe Moes - Oeil de rocher

 

Statief als nachtelijke metgezel

Gelukkig staat er al iemand te popelen om samen met jou op stap te gaan. Dankzij het statief hoef geen onmenselijke inspanningen meer te leveren om je hand stil te houden. Je kunt gerust een stuk verder gaan in de instellingen van je materiaal en je hoeft je er minder op te concentreren. Maar dan moet je wel een stabiel statief gebruiken, dat opgewassen is tegen het gewicht van objectief plus body. Laat je dan maar gaan en zoek allerlei effecten op, zoals een lage ISO, een lensopening van bijvoorbeeld f/11 om de hele opname scherp te houden dankzij een grote scherptediepte en een sluitersnelheid die aan beide andere parameters is aangepast. Een statief maakt een zeer lange lensopening zonder meer mogelijk. Op voorwaarde dat je nog één extra hulpmiddel aanschaft: een afstandsbediening waarmee afdrukt zonder het toestel aan te raken.

 

ArtPhotoPrints - Philippe Moes - La nuit des carquois

 

Met die uitrusting ben je klaar voor nachtenlang fotografieplezier: de lichtreclames, reflecties in het water, allerlei spiegeleffecten. Je statief dwingt je ook je tempo te verlagen, meer aandacht aan de kadrering te besteden, de compositie te verzorgen en een scherper beeld na te streven. 

Nog een laatste, belangrijke tip: kies ’s nachts altijd voor RAW, het ideale formaat voor de nabewerking van alle onder- en overbelichte zones van je foto’s.