Sony ZV-1, het ultieme wapen voor vloggers!


Misschien denken sommigen dat de ZV-1 niet meer is dan een nieuwe variant van de Sony RX100, maar hij is veel meer dan dat. Zo zijn de sensor en lens vertrouwd, maar de behuizing, de bedieningselementen, de audio-instellingen en het scherm achteraan zijn allemaal nieuw en anders. En dit alles is briljant geoptimaliseerd voor het vloggen.

sony-zv-1De Sony ZV-1 is precies wat u nodig heeft om te vloggen. Er zijn tal van camera's die ook geschikt zijn voor vlogs en er zijn een aantal modellen die fabrikanten speciaal hebben aangepast, met kantelbare schermen, microfoonaansluitingen en een autofocussysteem voor ogen en gezichten.

De ZV-1 onderscheidt zich daarentegen als een camera die in het bijzonder is ontworpen voor vlogs. Hij maakt ook geweldige stilstaande beelden, maar hij werd dus ontworpen voor vlogs. Hierdoor is hij een sterke kandidaat voor onze lijst van de beste vlogcamera's, en hij staat ook op onze lijst van Sony's beste compactcamera's.

Zijn directe concurrent is de Canon PowerShot G7 X Mark III, maar de nieuwe Sony zet hem in de schaduw wat de kanteling van het scherm, de autofocus en de audio betreft.

Het objectief is equivalent aan een 24-70mm f/1.8-2.8 lens, vergelijkbaar met die van de oudere Sony RX100-modellen, en er is een 1 inch sensor met 20 megapixels van het type dat in het hele Rx100-gamma wordt gebruikt. Maar afgezien van deze technische overeenkomsten en het feit dat de grootte en het gewicht grotendeels vergelijkbaar zijn, is de ZV-1 een heel andere camera - zowel fysiek als technisch:

sony-zv-1

Bijzonderheden

De Sony ZV-1 onderscheidt zich van de RX100 door drie kenmerken: ten eerste heeft hij een volledig verstelbaar uitklapscherm, terwijl Sony meestal eenvoudigere kantelschermen gebruikt. Dit verstelbaar uitklapscherm is erg handig om video's verticaal op te nemen. Puristen gruwelen van het idee, maar je hebt verticale video nodig als het de bedoeling is dat je vlogs worden bekeken op een smartphone.

Ten tweede is het micro-’rooster’ op de bovenkant groter dan gebruikelijk. De interne microfoon is geoptimaliseerd om stemgeluid op te nemen en er kan een bijpassend windscherm op worden bevestigd. Dit wordt meegeleverd met het toestel en wordt op de accessoirepoort naast de microfoon geklemd en wordt afgedekt met een donzige windkap (deadcat).
Ten derde is er een nieuwe autofocusmodus voor productpresentaties die scherpstelt op elk object dat u voor de camera houdt, terwijl u praat. Dat alles en de nieuwe schakelaar om de achtergrond-bokeh in- en uitschakelen helpen amateur-filmmakers om een professionele onscherpe achtergrond te selecteren of de hele scène scherp te houden, zonder gehinderd te worden door technische details.

De ZV-1 beschikt niet over de ingebouwde elektronische zoeker van de Sony RX100-serie camera's. Hij heeft ook geen flitser of modusknop. Fotografen moeten echter niet wanhopen - alle reguliere opnamemodi zijn aanwezig en zijn toegankelijk via een ‘mode’-knop.

De ZV-1 biedt dezelfde 20MP beeldkwaliteit als de Sony RX100 camera's, dus met andere woorden kunt u ze beschouwen als camera's die kunnen filmen: de ZV-1 is een vlogcamera die ook geweldige foto's kan maken.

 

Behuizing en bediening

Als u houdt van kleine apparaten, dan is de ZV-1 iets voor u. Hij is praktisch voor in zakken en tassen en heeft een greep aan de rechterkant van de body voor een betere grip. Voor mensen met kleine handen is het een handiger toestel dan voor iemand met grote handen, en doordat een groot deel van de achterkant wordt ingenomen door het kantel- en draaibare scherm, is er slechts ruimte voor vier kleine knoppen en een knop met een dubbele functie / draaiwiel in vier richtingen – dit is de enige regelknop op de camera.

Het scherm achteraan is van goede kwaliteit, maar de verhouding is 3:2 in plaats van 16:9, de verhouding die voor video wordt gebruikt. Het is een aanraakscherm, maar dat geldt niet voor alle bedieningselementen. U kunt op het scherm tikken om te bepalen op welk punt de camera moet scherpstellen, maar voor de camera-instellingen moet u de draaiknop en de "OK"-knop in het midden gebruiken.

De Sony ZV-1 heeft geen instelring rond de lens zoals op de RX100-modellen van vergelijkbare grootte. Er is ook geen elektronische zoeker, maar dat is voor vlogs minder belangrijk.

Aan de bovenzijde bevindt zich een grote video-opnameknop, een aan-/uitschakelaar, een modusknop en een kleinere ontspanner met een zoominstelling.

De ZV-1 heeft globaal genomen een praktisch formaat om mee te nemen, maar is misschien wat klein voor mensen met grote handen, als het aankomt op het hanteren en bedienen ...

 sony-zv-1

Prestaties

Sony heeft het AF-systeem van de ZV-1 perfect afgestemd op de doelgroep. De realtime autofocus op de ogen is uitzonderlijk nauwkeurig en snel en de snelheid waarmee het toestel automatisch scherpstelt is gewoonweg verbazingwekkend. De professioneel ogende snelle, maar soepele, scherpstelactie (als het te snel gaat, kunt u dit vertragen) behoort tot de topklasse.
Het is alsof de technici van Sony vloggers hebben gevraagd om voor de camera te gaan zitten en hun te tonen wat ze precies doen. Sony heeft als antwoord daarop een camera ontworpen om het perfect te kunnen doen.

Het toestel is net zo geschikt voor foto's als de klassieke RX100-camera's. U hebt niet het uitgebreide zoombereik van de nieuwste RX100 VI- en RX100 VII-modellen of de ingebouwde elektronische zoeker - of een moduswieltje - maar dit zijn geen ernstige tekortkomingen voor een camera waarbij stilstaande beelden op de tweede plaats komen.

 

Geluid

De audiofuncties zijn interessant. We hebben het geluid getest op een winderige dag, met en zonder het ‘windscherm’. Zonder het scherm was het geluid onbruikbaar door het geruis van de wind, maar met het scherm hoorden we geen enkel geruis.
Sony wil een geluidskwaliteit bieden die een externe microfoon overbodig maakt - wat tot op zekere hoogte wel werkt, maar niet wanneer de geluidsbron zich op een paar meter van de camera bevindt. Op sommige momenten zal u een externe microfoon nodig hebben en voor zulke gevallen is de ZV-1 uitgerust met een microfoonaansluiting.

De SteadyShot Active-stabilisatie, die volgens Sony tot 11 keer beter is dan de standaard stabilisatie, laat te wensen over in vergelijking met een DJI Osmo Pocket. Onze tests tijdens het lopen bleken nogal schokkerig en onaangenaam om naar te kijken... maar Sony zal binnenkort een VPT2BT-handgreep als accessoire (en een kleinere SGR1-handgreep) aanbieden om dit euvel te verhelpen. Met de VPT2BT kunt u uw video een beetje stabiliseren, maar u kunt ook opteren voor een stabilisator (zoals Feyutech, Zhyiun, https://www.photogalerie.com/video-droneenz.). Dankzij het geringe gewicht van de ZV-1 vormt dat geen probleem.

 

Voor

  • Kantel- en draaibaar scherm achteraan
  • Opklikbaar windscherm
  • Ongelooflijk snelle AF

 

Tegen

  • De minimale scherpstelafstand verandert met de brandpuntsafstand
  • De stabilisatie lijkt eerder ... basaal
  • Waarom een scherm met de verhouding 3:2 en niet 16:9?

 

Eigenschappen:

Sensor: CMOS-sensor Exmor RS 20,1MP 1 inch
Beeldprocessor: BIONZ X
AF-collimators: hybride autofocus met fasedetectie, 315 punten / met contrastdetectie, 425 punten)
ISO-gevoeligheid: 100 tot 12 800 (uit te breiden naar 64-12 800)
Maximaal beeldformaat: 5 472 x 3 648
Lichtmetingsmodus Meting over meerdere segmenten, centrum gewogen, spotmeting, gemiddeld, highlight
Video: 4K UHD op 30 / 25p
Zoeker: geen
Geheugenkaart: 1x SD / SDHC / SDXC (UHS I)
LCD: 3-inch uitklapbaar aanraakscherm met verstelbare hoek, 921.000 pixels
Max. burst: 24 fps
Connectiviteit: wifi, bluetooth
Afmetingen: 105,5 x 60,0 x 43,5 mm
Gewicht: 294 g (met batterij en geheugenkaart)