Olympus M Zuiko 12-45 mm F4 Pro pakt uit met alleskunner

 

De nieuwkomer in het reeds goed gestoffeerde Olympus M Zuiko Pro-gamma is een 12-45 mm die een plaatsje opeist naast het oudere 12-40 mm objectief. De grootste verschillen tussen beide hebben te maken met de prijs, afmetingen en lensopening.

 

De eind vorig jaar aangekondigde Olympus M Zuiko 12-45 mm Pro met constant f/4 diafragma is nu beschikbaar voor alle fotografen die een kwaliteitsvolle multistandaard zoom zoeken. Ze krijgen met dit objectief een voordeliger, maar even polyvalent alternatief voor een van de voortreffelijkste objectieven van het merk, de 12-40 mm M Zuiko Digital ED F2.8 Pro. De nieuwkomer van de Japanse fabrikant is bedoeld voor het Micro Four Thirds-systeem en dus bij uitstek geschikt voor de OM-D body’s van het merk. Wij denken meer bepaald aan de gloednieuwe Olympus OM-D E-M1 Mark III, de derde generatie van deze compacte en supersnelle hybride. Tijd om deze Olympus M Zuiko 12-45 mm F4 Pro onder de loep te nemen.

 

 

Flink afgeslankt … inclusief de prijs

Het ligt voor de hand om het nieuwe objectief te vergelijken met zijn oudere verwant in het gamma, de 12-40 mm met diafragma f/2.8. Twee troeven van de nieuwkomer vallen op: de compactere afmetingen en de lagere prijs. In groothoekstand is de 12-45 mm F4 slechts 7 cm lang. Hij weegt ook maar 254 gram. Je wint dus 1,5 cm aan lengte en bijna 150 gram. Natuurlijk komt er bij een brandpuntsafstand van 45 mm zo’n 2 cm bij, maar de afgeslankte afmetingen en gewicht zijn belangrijke pluspunten. Het streven naar compactheid heeft ook een schaduwzijde: de wat beperkte lichtsterkte van f/4. Maar daar staat weer tegenover dat het diafragma over het hele zoombereik constant blijft. Kortom: minder duur, lichter, maar ook … minder snel. En hoe zit het met de kwaliteit?

 

 Copyright Tom Ormerod  -  M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4 PRO - OM-D E-M1 Mark III - 14mm - 1/320s - F8 - ISO 200

 

Pro-gamma schept verplichtingen

De toevoeging “pro” aan de naam van een objectief biedt nog geen garantie op zich, maar bij M Zuiko gaat het wel om een select clubje van een tiental andere zooms. Maar komt deze nieuwe 12-45 mm F4 ook in de buurt van de sterk geapprecieerde f/2.8? Het antwoord van de reviewers luidt vrijwel eensgezind “ja”! Olympus heeft het objectief in robuust metaal uitgevoerd. Het stof- en spatwaterdichte ontwerp is geruststellend, met verscheidene afdichtingen, onder andere aan de vatting. Verdere ontleding van de constructie levert 12 lenselementen in 9 groepen op, waaronder 2 asferische lenzen. Olympus is de enige fabrikant die de afdichtingsnorm IPX1 toepast, een vrij laag beschermingsniveau, maar beter dan niets. Anderzijds reageert de autofocus vrij snel, zeker in combinatie met de OM-D E-M1 Mark III.

 

 

Nog meer moois binnenin

De zoektocht naar het laagste gewicht veroorzaakt een mogelijk nadeel: er zit geen beeldstabilisatie op. Voor bezitters van een Olympus-body hoeft dit niet onoverkomelijk te zijn. Zij beschikken over efficiënt gestabiliseerde sensoren. Maar de combinatie met een Panasonic-fototoestel is eerder wel problematisch. Een van de andere (talrijke) voordelen van deze Olympus M. Zuiko 12-45 mm F4 Pro, die overeenstemt met een 24-90 mm bij 35 mm, is zijn veelzijdigheid. Het objectief levert constant hoge prestaties over het hele bereik, van groothoek tot tele, en is niet alleen een aanrader voor reis- en straatfotografie, maar ook voor macro-opnamen. Dat laatste hoeft niet te verwonderen: de minimale scherpstelafstand bedraagt maar 12 cm (23 cm bij gebruik als telemacro van 45 mm). Dit levert een ruim scala aan macromogelijkheden op.

Hoewel zijn maximale lensopening vrij beperkt is, positioneert de Olympus M. Zuiko 12-45 mm F4 Pro zich als een echte all-rounder. Deze “all-in-one” past zich soepel aan allerlei situaties aan, biedt de M Zuiko Pro-kwaliteit van Olympus en maakt in alle omstandigheden scherpe beelden. Werkelijk alles om te verleiden, tegen een redelijke prijs!

 

Copyright Tom Ormerod - M.Zuiko Digital ED 12-45mm F4 PRO - OM-D E-M1 Mark III - 12mm - 1s - F4 - ISO 200