Fujifilm mag nu mee aan tafel aanschuiven bij de allergrootste specialisten van de hoge resolutie. Eén cijfer spreekt boekdelen: 102 MP! De GFX 100 is een reus, maar toch ultrasnel, polyvalent en scherpziend. En een mijlpaal voor de Japanse hybridefabrikant.

 

Fujifilm GFX 100: een handige, ultrasnelle en scherpziende reus

 

De concurrentie onder fabrikanten is hevig en wie in de fotosector wil opvallen, heeft geen keuze: meteen hard toeslaan is de boodschap. Dat doet Fujifilm met zijn GFX 100, die een middenformaatsensor heeft van … 102 megapixel! Een kanjer met een prijskaartje van … 11.000 euro. Dat is niet weinig, maar wel drie keer minder dan zijn rechtstreekse concurrenten met een vergelijkbare resolutie, zoals de Hasselblad H6D-100c, die rond de 35.000 euro schommelt. Wij zoomen in op deze nieuwkomer, die meer mensen laat genieten van topkwaliteit.

 

 

Superieure resolutie

De Fujifilm GFX 100 heeft een nieuwe look en brengt nieuwe ideeën in de praktijk. Zo breekt hij resoluut met het verleden. Over zijn belangrijkste verkoopargument bestaat geen twijfel: zijn ultrahoge resolutie (het dubbele van zijn voorgangers, de GFX 50-modellen). Die is te danken aan de over 4 assen gestabiliseerde sensor en een hybride autofocus met fasedetectie van 3,76 miljoen pixels. De AF bestrijkt 100% van de sensor en analyseert vier keer meer data om de prestaties flink op te krikken. De processor is in staat om gezichten of ogen in focus te houden (Eye-AF). Daardoor maakt het toestel aanspraak op de titel van beste middenformaatcamera voor portretten. De detailwerking in de opnamen is ronduit indrukwekkend. Eveneens uniek is de (kantelbare en afneembare) elektronische zoeker van deze Fujifilm: 5,76 MP. Composities bepalen verloopt daardoor erg comfortabel, met vrijwel dezelfde resolutie als het menselijk oog.

 

 

Bliksemsnel

De adembenemende snelheid van de GFX 100 is een belangrijk pluspunt. De autofocus maakt gebruik van contrastdetectie en pixels met fasecorrelatie om de volledige 102 MP aan te sturen in krap 0,05 seconde! “Tot 210% sneller” dan de GFX 50 S c, jubelt Fujifilm.

 

Professioneel filmen

In het hybride middenformaatsegment is deze Fujifilm ook voor video een echte ‘game changer’. Veel toestellen beweren dat ze 4K leveren, maar dit is wel de echte 4K DCI van bioscoopkwaliteit, met 4096 x 2160 pixels. Veeleisende filmers zullen enthousiast zijn!

 

 

Goed in de hand, perfect te beheersen

Al die toptechnologie en liefst twee accu’s (goed voor 800 opnamen) hebben natuurlijk ook een keerzijde: een gewicht van 1,4 kilo, alleen al voor de body. Maar de vormgeving (die uiteindelijk nog vrij compact blijft) biedt ook enkele extra voordelen. Zo verbetert de ingebouwde verticale grip de ergonomie en bediening. Het toestel moet qua hantering niet onderdoen voor professionele modellen van Canon en Nikon, maar dan wel met een sensor die 1,7 x groter is. Voor de instellingen, menu’s en opties biedt de Fujifilm GFX 100 liefst drie mogelijkheden:

- Een verzorgd bedieningsscherm op de bovenzijde, van 5,76 MP, met belichtingscompensatie, ISO en histogram, afhankelijk van de gebruikswijze.

- Een centraal en kantelbaar touchscreen achteraan van 2,36 MP.

- En onderaan nog een derde display in de lengte om simultaan nog andere parameters in te stellen.

Samengevat: een nieuwe “resolutiereus”, stof- en weerbestendig, boordevol nuttige functies, met verrassend hoge prestaties, zowel voor portret-, landschap- als reportagefotografie.