Analoge filmrolletjes zijn nog niet de wereld uit, dankzij OWAX! Het Belgische bedrijfje levert hoogwaardige fotofilms. De onvoorwaardelijke fans van de goede oude rolletjes zijn in de wolken. Terecht?.

 

Passie of arty: de comeback van het fotorolletje

 

Verrassend: ondanks de digitale pletwals blijft er een weliswaar discrete en beperkte, maar boeiende niche voor analoge foto’s, met gepassioneerde verdedigers. In dit kleine segment heeft het Belgische bedrijf OWAX naam gemaakt als verdeler van fotofilms van hoge artisanale kwaliteit. Met zijn gamma 135 en 120 pellicules biedt het een unieke, professionele ervaring en zelfs de “vergeten” formaten 220, 620 en 127 ontbreken niet. De gevoeligheid ligt tussen 400 en 0,8 ASA.

 

owax-tasma

 

Op de verpakkingen staat “hand rolled”. Het bedrijf heeft zich inderdaad gespecialiseerd in het op rolletjes spoelen van zwart-wit- en kleurenfilms die normaal moeilijk verkrijgbaar zijn voor gewone fotografen. Het bedrijf recupereert deze fotofilms op de markt voor professionals en levert ze met een gegarandeerde “versheid”. Deze producten hebben dus niets te maken met de fotofilms die je hier en daar op het web vindt, met een houdbaarheidsdatum die vaak al jaren verstreken is. Exclusief voor Foto Nelissen begeeft Owax zich op het terrein van de zeldzame, experimentele producten en van de oorspronkelijke en originele fotokunst.

 

Gemakkelijk en niet duur

Het ligt voor de hand om te denken dat het analoge fotoprocedé voorbehouden is voor een elite onder de fotografen die blijft zweren bij de donkere kamer. Maar dat klopt niet. Bij Owax klinkt het zo: analoog fotograferen blijft in 2018 in het bereik van iedereen en het is nog altijd de beste manier om de fotokunst onder de knie te krijgen. In sommige instellingen staat analoge fotografie op het programma en in het avondonderwijs is er veel belangstelling voor “oude procedés”. En in tegenstelling tot digitale fotografie is het niet duur! Nikon verkoopt bijvoorbeeld veel digitale body’s, maar ook nog enkele analoge. Het formaat van een gewoon negatief in de analoge fotografie stemt overeen met full frame in de digitale wereld. Maar die laatste vind je alleen op professionele toestellen, zoals de Nikon D850, die 3700 euro kost. Terwijl een uitstekende analoge Nikon F5 … 500 euro kost!

 

owax-infrared

 

Om met het RAW-formaat overweg te kunnen, aan digitale postproductie te doen enz. heb je een krachtige computer nodig, met veel geheugen en specifieke software. Een analoog negatief laten ontwikkelen kan nog altijd in professionele labs, zoals Foto Nelissen, en het kost je 5 euro. Met een beetje materiaal en wat kennis kan je het ook zelf doen.

De Owax-filmrolletjes kosten tussen 4 en 33 euro (in dit laatste geval gaat het om speciale fotofilms). De pellicule La Violetta (4 euro) is beschikbaar in 10 tot 50 ASA en biedt sterke, opmerkelijke contrasten. Ook voor prints gaat niets boven analoge foto’s. Een digitale foto afdrukken op het formaat 10x15 kost 0,40 euro, een analoge afdruk heb je soms al voor 0,25 euro.

 

owax-A2SH

 

Foto’s met toegevoegde waarde

De wereld van de analoge fotografie is wat op de achtergrond geraakt, maar een verkenning ervan is boeiend. Wie een beetje moeite doet, wordt beloond met een aparte, interessante visuele rijkdom. De diverse OWAX-films (Violeta, Brownie, Ginger, Infrared, Tasma, Svema, …), die in België uitsluitend door Foto Nelissen worden verdeeld, zijn de ideale ambassadeurs voor wie de stap durft te zetten

Ze voeren je terug naar de oorsprong van de fotografie, toen artistieke verfijning en technische knowhow adembenemende beelden opleverden, zonder enige digitale inbreng. Deze creatieve wereld verdient een tweede adem. Wie de fotografie in zijn hart draagt, kan hier niet ongevoelig voor blijven. Wellicht val jij ook voor de charme van de analoge foto.