Wie zijn eerste stappen op een bepaald domein zet, mag je niet afschrikken. Er gaat dus niets boven een gebruiksvriendelijk, compact en licht toestel. 

Zoals de nieuwe Reflex EOS 250D van Canon, die ook nog slim en intuïtief is.

 

Een fijne reflex om te starten

 

Vrijwel alle fotografen herinneren zich levendig hun eerste camera, die vaak op één of andere manier bepalend blijkt voor hun latere ontwikkeling. Alles aan zo’n toestel is belangrijk: gewicht, hanteerbaarheid, ergonomie, gebruiksgemak, intuïtieve bediening, zoeker, reactiesnelheid, … Canon zat in 2018 precies op die golflengte met zijn succesvolle EOS 200D. Dat moet nog beter kunnen, dacht het Japanse merk. Het lanceerde eind april de EOS 250D, die er nog beter dan zijn voorganger in zal slagen om starters te overtuigen, zelfs van de smartphone-generatie, want ook die wil wel eens fotograferen op een hoger niveau.

 

 

 

 

Pluimgewicht

Het gewicht van 449 gram levert de nieuwe Canon-telg de eretitel van “lichtste reflexcamera met variangle-scherm ter wereld” op. Het toestel is ook uitgekiend compact en heeft de ideale maten: 122,4 x 92,6 x 69,8 mm. Deze slanke body is bovendien verkrijgbaar in het zwart, wit en zilverkleurig, met lederafwerking.

 

 

Slank, maar ook slim 

Hoe licht en handig de EOS 250D er ook uitziet, een gadget is hij absoluut niet. Hij zet de ambitieuze aanpak van zijn voorganger verder, boekt op diverse domeinen nog vooruitgang en profiteert van de belangrijkste doorbraken die Canon in het hybride segment had verwezenlijkt met de Canon EOS M50. De autofocus van de nieuwkomer is nog nauwkeuriger dan op de 200D, met onder andere een extra AF Servo-functie. Het technologische hart van het toestel bestaat uit een nieuw duo: een Digic 8-processor van een nieuwe generatie, in combinatie met een CMOS-sensor van 24,2 megapixel. De ISO-gevoeligheid is minstens tot 25.600 ISO op te drijven en de meetsensor werkt met 63 zones. De optische zoeker is van hoge kwaliteit en biedt allerlei volgmodi, zoals continu-opnamen met 5 beelden per seconde. Het toestel ondersteunt ook het nieuwe RAW-formaat van Canon, de zogeheten C-Raw 3 en het 4K/UHD-formaat voor video-opnamen is ook van de partij.

 

 

Modern en intuïtief

De polyvalente EOS 250D is voor een instaptoestel technisch bijzonder overtuigend, ook al omdat de ingenieurs veel aandacht hadden voor de verwachtingen van beginnende fotografen uit de smartphonegeneratie. Die verwachten van een reflextoestel immers een zekere digitale intuïtiviteit, want dat zijn ze gewoon. Canon maakt de overgang vrijwel naadloos door het touchscreen en het uiterst intuïtieve en snel reagerende functiemenu. De gebruikers krijgen op die manier veel bijstand en ondersteuning om snel aan de slag te gaan. Ook je beelden personaliseren behoort tot de mogelijkheden, met creatieve foto- en videofilters (inclusief HDR-stand), miniatuur- en fisheye-effecten. Mooie selfies maken kan zonder meer met het draaibare variangle-scherm. Het resultaat is dan telkens technisch en esthetisch heel wat overtuigender dan met een smartphone. Uiteraard is ook aan de connectiviteit gedacht, met Bluetooth, wifi, smartphonekoppeling en dankzij de Camera Connect-app van Canon kan je het toestel op afstand instellen en opnamen laten maken.

 

 

 

De adviesprijs voor het publiek bedraagt € 549 voor de body alleen en € 649 voor een kit met het 18-55 mm f/3,5-5,6 IS STM objectief. Perfect om cool en slim te starten.