Fujifilm X-Pro 3, scherpstellen op nieuwe hybride-ervaring

Ten opzichte van zijn voorganger valt de X-Pro 3 op door een aantal technische en ergonomische verbeteringen. Die staan het hybride fotoplezier absoluut niet in de weg, integendeel zelfs. Dat is vooral te danken aan de comfortabele zoeker, die zowel mechanisch als elektronisch functioneert.

Niet dat iemand echt de tel heeft bijgehouden, maar het was wel even wachten op de nieuwe X-Pro 3. Niet minder dan 3 jaar scheiden ons van de lancering van de X-Pro 2. Fujifilm heeft in die periode absoluut niet stilgezeten, maar alle aandacht ging naar de evolutie van hun X-T lijn, met name de X-T3 en X-T30. En daar kan deze nieuwkomer alleen maar van profiteren, aangezien hij enkele technologische doorbraken van zijn X-T-neefjes aan boord heeft. De X-Pro 3 mikt ook op een vertrouwde succesformule: de APS-C X-Trans 4 sensor in combinatie met een krachtigere X-Processor 4.

 

 

Je concentreren op de opname

De technologische evolutie levert om te beginnen een licht hogere resolutie op dan bij de X-Pro 2, met name 26,1 megapixel in plaats van 24,3. De autofocus is ook sneller, met een betere burst mode, zowel mechanisch als elektronisch. Videofans zullen blij zijn met het 4K DCI-formaat. Toch liggen de grootste pluspunten van dit nieuwe model op een ander domein: de ergonomie.

Dat is in de eerste plaats te danken aan de originele hybride zoeker. Die is naar keuze optisch of elektronisch te gebruiken, waardoor je automatisch geneigd bent om je te concentreren op de zoeker en niet op het scherm. Ook dat laatste is trouwens opvallend anders, zodat deze X-Pro 3 een echt nieuwe hybride-ervaring oplevert. De LCD-display van 7,6 cm en 3,69 miljoen pixels is nu een touchscreen dat over 180° naar beneden draait. Zodra dat scherm tegen de body is weggeklapt, wordt er op de achterzijde een tweede, kleinere LCD-display van 1,62 megapixel zichtbaar, met een diagonaal van 3,3 cm.

Daarop krijg je nuttige basisinformatie over witbalans, ISO-gevoeligheid of een functie die je via het menu hebt gekozen. Al je aandacht kan daardoor naar de zoeker gaan en met een eenvoudig hendeltje op de body schakel je tussen optische of elektronische zoekerweergave. Al snel ondervind je dat het toch wel leuker is om je op de opname te concentreren dan steeds maar het resultaat te beoordelen.

 

 

Nog meer ergonomie

Meer algemeen ligt de X-Pro 3 beter in de hand, met een verbeterde handgreep. Het aantal rechtstreeks toegankelijke toetsen is verminderd en ook dat is een ergonomisch pluspunt: je personaliseert zelf de toetsen volgens jouw voorkeuren. Besteed in het begin zeker voldoende tijd aan de configuratie van de tab “My menu” en aan je persoonlijke instellingen. Bij de opnames win je er achteraf veel tijd mee.

Je zal beslist ook de beeldkwaliteit in alle lichtomstandigheden weten te appreciëren, net als de autofocus met gezichts- en oogherkenning. De X-Pro 3 is ideaal als metgezel voor fotoreportages, maar op videogebied heeft hij weinig spectaculairs te bieden. Geniet met dit toestel van een originele hybride-ervaring met voorrang voor de opname zelf, nog altijd de kern van het echte fotoplezier. De vederlichte X-Pro 3 (497 g voor de body) is van jou voor 1899 euro (zwarte uitvoering) of 2099 euro in een duurzame Duratec-versie, zwart of zilverkleurig.