Het zwart-witportret

 

Waarom zou je in zwart-wit willen fotograferen? Er is vaak discussie over de keuze tussen kleur of zwart-wit.

 

Ondanks dat kleurenfotografie nu tot de mogelijkheden behoort en de laatste decennia verder geëvolueerd is, blijft zwart-wit een vaste waarde in de geschiedenis van de fotografie. Omdat er geen kleuren zijn, kun je overbodige details afzwakken door de aandacht meer op het licht, de kadrering en de algemene harmonie van het beeld te vestigen. Dat zijn namelijk primaire aandachtspunten in de esthetiek.

copyright Jadin Pascal

 

Zwart-witfotografie is een goede manier om een gemoedstoestand of een specifieke emotie aan je onderwerp toe te kennen. Maar zoals bij alle domeinen in de fotografie, moet je rekening houden met verschillende factoren om je monochrome portretten te doen slagen.

 

Denk, adem en leef in zwart-wit. Voor veel fotografiefanaten is zwart-wit meer dan alleen een artistieke keuze, het is een mentaliteit. Het is belangrijk om een zwart-witfoto te conceptualiseren alvorens je ze maakt. Factoren zoals de belichting, het contrast of de gelaatsuitdrukkingen van je onderwerp zijn essentiële punten waarover je op voorhand moet nadenken.

 

In ieder portret zijn de ogen het belangrijkste element. Ze zijn de centrale punten waaromheen je dan de rest van je portret opbouwt, zeker wanneer je fotografeert in zwart-wit. Omdat er geen kleuren zijn, kun je een monochroom beeld over het algemeen beschouwen als een samenspel van grafische patronen en vormen. Zorg ervoor dat de ogen van je onderwerp correct belicht zijn en de focus goed afgesteld is. De ogen zijn de kern van het portret. Net zoals de ogen, spelen de gelaatstrekken en -uitdrukkingen een belangrijke rol. Gelaatsuitdrukkingen brengen een emotie over.

 

Wat de belichting betreft, moet je een hardere lichtbron kiezen als je graag een hoog contrast wilt. Als je een zachtere en subtielere look wilt, moet je een diffuse lichtbron kiezen zoals een raam waar je je onderwerp dan bij plaatst, of een softbox in de studio. Probeer je lichtbronnen waar mogelijk te verplaatsen en kijk hoe dat je onderwerp beïnvloedt. Het contrast is heel belangrijk. De hardheid van de lichtbron zal een rechtstreekse invloed hebben op het contrast in je foto. Een hardere belichting zal voor een groter contrast zorgen, waar een zachtere belichting meer genuanceerde maar ook vlakkere beelden zal opleveren. Door retouches aan te brengen tijdens de postproductie zal je de weergave van het licht wel een beetje kunnen aanpassen, maar niet veel.

 

Kortom, als je begint met zwart-witfotografie, houd dan in het achterhoofd dat we hier tips geven, geen vaste regels. Uiteindelijk hangt het allemaal af van wat je wilt bereiken. Wees dus niet bang om nieuwe dingen te proberen en te zien wat de resultaten zijn.

 

Gebruik je creatieve geest om te vinden wat voor jou het beste werkt. Wie weet, misschien heb je een aangeboren talent om prachtige zwart-witfoto’s te maken. Wie niet waagt, niet wint!