Beide fotografiesystemen staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. En allebei hebben ze nog altijd hun kwaliteiten en tekortkomingen. Wij wegen ze objectief tegen elkaar af.

 

Reflex of hybride? Plus- en minpunten

 

Reflex- en hybridetoestellen vechten al 10 jaar een duel uit. De strijd wordt heviger, aangevuurd door de technologische evolutie, de toegenomen kwaliteit van de “spiegellozen” en de reactie van reflexspecialisten Nikon en Canon die hun marktaandeel willen beschermen. Maar ook de grote merken lopen wel eens over naar het andere kamp, bijvoorbeeld met de Canon EOS RP of Nikon Z7. Want steeds meer fotografen bezwijken voor het hybrideaanbod. Ook professionele. Opvallend: spiegelreflexen én hybridecamera’s vertonen nog steeds dezelfde kwaliteiten en gebreken als in het begin. Want die zitten in hun DNA.

 

SPIEGELREFLEX 

 

 

Pluspunten

- De realiteit in beeld: de fotograaf ziet in zijn optische zoeker exact het echte tafereel zoals hij het heeft gekadreerd.

- Zeer ruime keuze aan objectieven. De gezworen rivalen Canon en Nikon hebben de voorbije 20 jaar hun reflexen voorzien van steeds meer en steeds betere objectieven. Je keuze als gebruiker is enorm, vooral omdat ook Sigma en Tamron objectieven uitbrengen die compatibel zijn met de Canon- en Nikon-body’s. En vaak minder duur.

- Hoge beeldkwaliteit

- Indrukwekkend reactievermogen

- Lange batterijduur

 

Minpunten

- Gewicht en afmetingen. Typisch voor een reflex is de spiegel die het beeld van het objectief overbrengt op het prisma en het instelglas. Wanneer je afdrukt, klapt de spiegel een ogenblik weg, zodat het licht de sensor kan bereiken. Daarna klapt de spiegel terug naar zijn oorspronkelijke stand. De spiegel zit in een aparte behuizing en neemt nogal wat ruimte in. Daardoor is een spiegelreflex groter, zwaarder en minder comfortabel.

- Geluid. Telkens wanneer je afdrukt, is door het weg- en terugklappen van de spiegel een kenmerkend tikkend geluid te horen. Ongemerkt fotograferen is er dus niet bij.

- Scherptediepte. Met een spiegelreflex is het niet mogelijk om in de zoeker de scherptediepte te beoordelen, want kadreren gebeurt altijd met volledige diafragmaopening. En de autofocus werkt niet efficiënt aan de randen van het gebied. 

- Sluitersnelheid. Die is trager dan op een hybride.

  

 

HYBRIDE

 

 

Pluspunten

- Lichter en compacter dan een spiegelreflex, geruisloze werking, … en dat allemaal omdat er geen spiegel in zit. Bovendien bevat een hybride minder (kwetsbare) mechanische onderdelen.

- Je beoordeelt de uiteindelijke opname. In de zoeker en op het scherm zie je een elektronisch beeld dat continu evolueert naarmate je de instellingen wijzigt. Alles is in real time aanpasbaar. In de zoeker zie je het volledige opnameveld, de scherptediepte, belichting, scherpstelling, enz. Dus het beeld zoals het op het kaartje wordt opgeslagen.

- Videokwaliteit. Vaak beter dan bij een reflex, vooral bij Sony.

- Onderhoud. Een hybride is gemakkelijker te reinigen en te onderhouden.

 

Minpunten

- Het gereproduceerde beeld. Je fotografeert een heropgebouwd beeld, niet de realiteit zelf.

-  Groot stroomverbruik. Alles verloopt elektronisch en de batterij is dus sneller uitgeput. Om continu een beeld te tonen moeten de sensor en zoeker onafgebroken functioneren. Net zoals de processor, die de hele tijd alle instellingen en gebruikte functies herberekent. In vergelijking met een spiegelreflex verbruikt een hybride dubbel zoveel energie. En dus moet je ook meer batterijen meezeulen. 

- “Black out”. De hybridefabrikanten werken er hard aan, maar hebben het “black out”-effect in de zoeker nog niet kunnen oplossen. Als je een foto neemt, verdwijnt het beeld enkele duizendsten van een seconde van de zoeker. In “burst mode” kan dit effect zelfs langer aanhouden.

- “Rolling Shutter”. Bij snel bewegende voorwerpen veroorzaakt de elektronische sluiter soms beeldvervorming, omdat een hybride het beeld “scant”, terwijl een reflex het in één keer vastlegt.

- Tragere autofocus:  een hybride systeem zonder spiegel voert de hele tijd elektronische berekeningen uit die de reactiesnelheid van de autofocus verlagen. Deze handicap zou kunnen verdwijnen als de algoritmische systemen beter worden.

- Beperkter assortiment objectieven bij een hybride in vergelijking met een spiegelreflex.