De zelfverklaarde “Bokeh Master” levert sublieme portretten en sportfoto’s op en brengt als zeer schappelijk geprijsd multimerken-objectief menige professionele fotograaf in vervoering.

 

Sigma tekent voor nieuw, uitzonderlijk objectief 

 

Sigma exploreert verder het dankbare segment van objectieven met een 1.4 lensopening en vergroot zijn fixed focus-reeks met een negende exemplaar. De nieuwkomer maakt indruk, op elk niveau. Om te beginnen qua strategie: voor Sigma is dit middelsterke teleobjectief, dat compatibel is met diverse merken, een slimme investering. Canon en Sony zijn immers afwezig in de niche, terwijl Nikon de duimen moet leggen met zijn enige equivalent, de Nikkor 105 mm 1.4 E ED. Die is met 2159 euro nogal prijzig, terwijl Sigma zijn 105 mm f/1.4 DG HSM Art aanbiedt voor 1499 euro! Een onklopbare prijs-kwaliteitverhouding voor een juweeltje met formidabele aspecten. Lees hier meer.

 

 

Superieure beeldkwaliteit

Sigma noemt zijn nieuw paradepaardje de “Bokeh Master”, een eretitel die absoluut verdiend is. De nieuwe 105 mm 1.4 produceert magistraal onscherpe achtergronden, in scherpe tegenstelling met het haarscherpe en contrastrijke onderwerp op de voorgrond. Sigma heeft dit ambitieuze meesterstuk afgeleverd door in de 13 cm lange behuizing met een diameter van 116 mm niet minder dan 17 optische elementen in 12 groepen onder te brengen, met een cirkelvormig diafragma met 9 lamellen[DS1] . De resolutie van de beelden is verbluffend, de periferische lichtsterkte uitzonderlijk en de homogeniteit van het beeld opmerkelijk. Het objectief is uiterst geschikt voor portretten met zeer natuurlijke kleuren, sterrenhemels en snel bewegende sportopnames dankzij de bliksemsnelle autofocus en de maximale lensopening van f/1.4 op dit middelsterk teleobjectiecf. Bovendien is deze 105 mm ook compatibel met het lensaberratiesysteem van Canon.

 

 

Robuust en polyvalent

Dit uitzonderlijke objectief voor fullframe-sensoren wil in alle omstandigheden en situaties uitmuntend presteren. Het objectief met “full weather sealing” voelt zich ook buiten in zijn sas, in alle weer en wind, bij regen, vorst, … Het voorste lenselement kreeg zelfs een waterafstotende behandeling. Deze 105 mm is compatibel met Canon, Sony E en zelfs Nikon. Dus ook als je op een andere body overschakelt, blijf je met dit objectief schitterende scherp-onscherpfoto’s maken.

 

 

Zwaar

De enige (beperkte) schaduwzijde aan dit fraaie profiel is het forse gewicht van de nieuwe 105 mm van Sigma: 1,645 kg. Het equivalent van Nikon schommelt rond slechts 1 kilo, maar is wel flink duurder. Dat wordt dus afwegen of je de voorkeur geeft aan een lichter toestel én een lichtere portefeuille of omgekeerd. Sigma beseft dit nadeel en levert gratis enkele accessoires om je leven als fotograaf letterlijk draaglijker te maken. Denk aan een bevestigingsring voor een statief en een beschermlint, terwijl de eveneens meegeleverde zonnekap gemaakt is van een nieuw, licht polymeer dat met koolstofvezels is versterkt.