Om het nieuwe jaar met een frisse blik aan te vatten gaat er niets boven een fototentoonstelling! Wij serveren je er vier en ze zijn allemaal gratis. En inspirerend.

 

Relaxen op een fototentoonstelling 

 

Als de koude en grijze januarimaand ons in haar greep houdt, is het heerlijk ontsnappen naar een fototentoonstelling, waar het leven heerst in al zijn kleurrijke facetten, in portretten en droombeelden. Je even in dit universum onderdompelen is altijd verrijkend en inspirerend, zowel voor professionele als amateurfotografen. Onze vier suggesties zijn telkens goed voor een andere kijk op onze wereld.

 

“Werk op mensenmaat”

Beata Szparagowska observeerde het dagelijkse reilen en zeilen in 11 Belgische bedrijven in de groeiende sector van de sociale, duurzame en solidaire economie. Zij geven voorrang aan werk op mensenmaat, willen dat (opnieuw) ontwikkelen en breken met een zinloze en gewetenloze industrialisering. De milde, maar zelfverzekerde blik van de fotografe registreerde hoe het eraan toegaat in een coöperatieve supermarkt of een bedrijf voor milieuvriendelijke renovaties en welke sfeer er heerst in een sociale taxi. Kortom, in bedrijven op mensenmaat.

 

https://www.pointculture.be/agenda/evenement/exposition-le-travail-lechelle-humaine/

 

 

 Tot 7 februari - Gratis  Pointculture Bruxelles, Koningsstraat 145 - 1000 Brussel

 

 

 “Futur Proche”

Zizi Lazer leidt ons naar een wereld op zijn kop, de wereld van de “Jungle van Calais”. In dit informele kamp leefden honderden mannen, vrouwen en kinderen, in afwachting van een clandestiene overtocht naar Engeland. Tot de ontmanteling van deze kwetsbare enclave in 2016 wist de fotografe er sterke indrukken vast te leggen. Haar aanpak is poëtisch, abstract en empathisch. Zij concentreert zich op de lichamen van de vluchtelingen en laat zien hoe hun leven er even tot stilstand komt, wachtend, hoopvol.

 

http://www.centrale.brussels/nl/expos/zizi-lazer/

 

Tot 27 januari - Gratis  Centrale.lab  Sint-Katelijneplein 16 - 1000 Brussel

 

“Bieau Borinage”

Soms moet je een beetje moeite doen om een fototentoonstelling op te zoeken. Met als beloning een andere sfeer, een andere omgeving. En aangezien deze tentoonstelling over de Borinage gaat, geeft Mara De Sario haar kijk op deze economisch zwaar getroffen, maar mooie streek in een dorp in de omgeving van Bergen. Zij serveert ons een aantal tedere en verfijnde, maar altijd rake snapshots uit de Borinage, waar de verveling toeslaat, de nostalgie heerst, de hemel laag en dreigend hangt, de tijd door de economische neergang lijkt stil te staan, maar die ook levend en solidair is.

 

https://www.evensi.be/bieau-borinage-mara-sario-rue-elix-maigret-priches-42-7030-mons-belgium/277770834

 

 

Tot 31 januari - Gratis  Maison Rouge  Rue Félix Maigret de Priches 42 - 7030 Saint-Symphorien

 

“FO-TUO”

Fo-Tuo betekent Boeddha in het Chinees, meer algemeen ook “het ontwaakte wezen”. Een mogelijk instrument voor deze bewustwording is … de foto, een woord dat bijna klinkt als Fo-Tuo. En dit is nog maar één voorbeeld van de verfijnde humor van Olivier Thieffry. Hij neemt ons niet mee naar een heiligdom in Nepal, maar naar zijn hoogstpersoonlijke universum, dat bevolkt is met gezichten, voorwerpen, landschappen en brieven, als sporen van het verleden. Zo ontstaat een coherente, maar luidruchtige en chaotische mengeling van droom en realiteit. Elk esthetisch autonoom element van de FO-TUO-tentoonstelling wordt met een opmerkelijke fotografische vrijheid behandeld. Alle foto’s samen vormen één geheel van “flitsen uit de realiteit, indrukken van een vluchtig bestaan dat gehavend is door het leven”.

https://www.chiroux.be/evenement/fo-tuo-par-olivier-thieffry/

 


Tot 27 januari  Galerie Satellite   Cinema Churchill, Rue du Mouton Blanc 20 - 4000 Luik