De gezellige kerst- en nieuwjaarssfeer in al zijn nuances vastleggen: die wens gaat in vervulling als je het licht naar je hand zet en het juiste materiaal gebruikt. Alexis Haulot geeft ons als professioneel fotograaf enkele tips met een strikje errond.

 

Feestelijke opnames

 

Als mensen in deze periode feesten, al dan niet aan tafel, draait alles rond sfeer, kleuren en gedempte verlichting, vaak in contrast met felle kerstlampjes of het vuurwerk van 31 december … Elke rechtgeaarde fotograaf wil die uitdaging aangaan. Licht speelt op die donkere winterdagen en -avonden de hoofdrol. Het komt eropaan je goed voor te bereiden en met je toestel een meerwaarde te geven aan feestelijke momenten. Enkele handige tips helpen je op weg.

 

 

 

Het licht naar je hand zetten 

Maak jezelf niets wijs: het wordt nog een hele klus om optimaal gebruik te maken van het aanwezige licht. Want je moet rekening houden met heel diverse lichtbronnen (sfeerlicht, kleurrijke lampenkappen, kaarslicht, …), vaak niet erg krachtig en met overwegend rode/oranje tinten. “Maar laat je flitser toch maar in de tas zitten, want die zou de sfeer helemaal om zeep kunnen helpen. Om voldoende licht in je toestel te krijgen zijn er andere mogelijkheden”, benadrukt fotograaf Alexis Haulot. “Probeer eerst de gevoeligheid te verhogen, tot 4000 iso of meer. Veel body’sdoen dat tegenwoordig zonder ruis of korrel te veroorzaken. Zet dan het diafragma van het objectief flink open om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Met f/1.4 tot f/2.8 krijg je bovendien een prachtig wazige, gekleurde achtergrond waartegen je onderwerp (kerstboom, vrienden, familie enz.) mooi afgetekend tot zijn recht komt. Verlaag dan de sluitersnelheid, maar pas op voor bewegingsonscherpte vanaf 1/60e”. Gebruik in elk geval zoveel mogelijk een statief, dat ideaal is om stilstaande of traag bewegende beelden vast te leggen.

 

 

 

Polyvalent materiaal

Met welke body trek je naar het feest? Een polyvalente reflexcamera is prima, maar ook een compacte bridge of hybride doet het uitstekend op verplaatsing. Ga ook voor een zeer lichtsterk 50 mm-objectief met f/1.8 (zoals de uitstekende en voordelige Sigma). “Een uitstekend compromis!”, volgens onze expert. “Maar een minder alledaagse 28-70 mm zoom, met een maximale opening van f/2.8, is nog beter geschikt. De groothoek van dit objectief helpt je om een beetje afstand te nemen van je onderwerp (aan de feesttafel zitten mensen vaak dicht op elkaar …). Terwijl de (beperkte) tele nuttig is voor mooie portretten. En het moet gezegd: de duurdere objectieven garanderen vaak de beste prestaties. Een kwaliteitsexemplaar met f/2.8 of nog lager laat je wonderlijke opnames maken van het feest, die met een f/4.5 niet mogelijk zouden zijn”.

Gebruik de flitser als ultiem redmiddel en ga er op een slimme manier mee om. Vergeet dus de ingebouwde flitser van je toestel, die de sfeer morsdood slaat. Een kantelbare opzetflitser die je naar het plafond of een witte muur richt, is al veel beter. Op lage snelheid houdt hij de sfeer op de achtergrond intact, terwijl hij toch voldoende nadruk legt op je onderwerp op de voorgrond.

 

 

 

Klap op de vuurpijl

De volgende uitdaging is het onmisbare nieuwjaarsvuurwerk: buiten, in de bijna pikdonkere nacht. Geef de voorkeur aan een groothoek (met vaste brandpuntsafstand of op “tele”). Een grote lensopening is niet echt nodig. Flitsen is natuurlijk verboden, een statief daarentegen verplicht! “Een afstandsbediening is heel nuttig om de ontspanknop in te drukken zonder trillingen, want om de magie van een vuurwerk tot zijn recht te laten komen, heb je een vrij lange belichtingstijd van 2 tot 10 seconden nodig, afhankelijk van het moment, om het traject van de vuurpijlen mooi te volgen”, meent Alexis Haulot.

En de andere instellingen? “Zet vooral de scherpstelling manueel op oneindig en schakel de autofocus uit, omdat die tussen twee knallers in geen blijf weet met de zwarte lucht. Een gevoeligheid van 100 tot 200 iso is voldoende, want het licht van vuurwerk is echt sterk en je hanteert een lange belichtingstijd. Sluit het diafragma tot f/8 of verder. Zo krijg je scherptediepte en kan je ook een voorgrond toevoegen om je opnames meer reliëf en eigenheid te geven.”