Professioneel fotograaf Chris Schmid geniet faam als succesvol jager … op dierenbeelden. Sony benoemde hem tot ambassadeur, met hybride Alpha-toestellen als eretekens. Hij legt uit hoe dit materiaal zijn manier om de natuur in beeld te brengen heeft veranderd.

 

Dieren spotten is Alpha-wetenschap

 

Zijn foto’s stonden al in National Geographic en GEO en zijn werk werd verscheidene keren bekroond. Toch heeft de Zwitser meer oog voor dieren dan voor prijzen. Hij zet zich immers in voor natuurbehoud en heeft meer bepaald een passie voor de fauna. Hij legt de schoonheid van de dierenwereld vast op de meest magische momenten. Het hybride Alpha-gamma van Sony gaf zijn carrière een nieuwe wending, die hij hier graag toelicht.

 (Copyright Chris Schmid)

Hoera voor de elektronische zoeker

“Het belangrijkste voordeel van een elektronische zoeker is dat je in de zoeker exact ziet hoe je foto belicht zal zijn”, zegt de dierenfotograaf, die ook een groot voorstander van een manuele belichtingsinstelling is. Vooral bij zwak licht is een elektronische zoeker heel nuttig. Je hoeft niet verscheidene foto’s na elkaar te maken om de belichting bij te regelen, zoals bij een digitale reflex met optische zoeker. Een elektronische zoeker is ook sneller en betrouwbaarder. “Als mijn onderwerp zich in de schaduw bevindt of bij een tegenlichtopname heb ik voor een perfecte foto geen reeks foto’s nodig. Ik kan mij helemaal concentreren op dat éne, ideale moment”.

 (Copyright Chris Schmid)

Hoera voor de stilte

“De onhoorbare bediening is perfect voor mijn werk”, zegt Chris Schmid“Dieren reageren immers op het minste geluid, ook dat van een sluiter.De absolute stilte bevordert ook de concentratie en stelt de fotograaf in staat om meer natuurlijke beelden te maken, zonder het spontane gedrag van het dier te verstoren. “Vorig jaar kreeg ik gorilla’s voor mijn lens. De stille sluiter maakte die ontmoeting onvergetelijk. Ik kon het ideale moment vastleggen, omdat mijn camera geen enkel storend geluid maakte. Ik hoorde alleen maar de vogels en de wind, niets hinderde mijn waarneming of het natuurlijke gedrag van het dier. Een perfecte ervaring, een moment van intens geluk.”

 (Copyright Chris Schmid)

Hoera voor het beeld

“Voor de opnames die ik maak, heb je een gamma met een groot dynamisch bereik nodig, want ik fotografeer dieren liever in hun omgeving dan met een close-up”,aldus Chris Schmid. “Als ik mijn recente foto’s, die ik met een Alpha 9 of een Alpha 7R III heb gemaakt, vergelijk met de opnames met toestellen van vijf jaar eerder, dan zie ik een opmerkelijk verschil. Details in lichte partijen in de lucht en in de schaduwen van het dichte struikgewas komen veel beter tot hun recht”.Ook de hoge ISO-gevoeligheid is essentieel voor deze professionele fotograaf. “Ik ga heel vroeg ’s ochtends en heel laat ’s avonds op pad en dan heb ik 1600 ISO of meer nodig. Een hoge gevoeligheid is essentieel om jachttaferelen en ander dierengedrag vast te leggen dat zich precies op die momenten van de dag afspeelt.”

 (Copyright Chris Schmid)

Hoera voor de snelle en trefzekere scherpstelling

Dieren bewegen, vaak half verscholen in het gebladerte of in de schaduw, en hun gedrag is onvoorspelbaar. Om ze op te sporen, niets te missen en altijd klaar te staan is een nauwkeurige automatische scherpstelling van kapitaalbelang. Chris Schmid drukt dit treffend uit: “Het wonder duurt maar een paar seconden, je moet dus snel reageren of het is te laat”. Zijn twee toestellen - Sony Alpha 9 en Alpha 7R III - staan meestal op continue autofocus. Hij schakelt over op volgmodus als hij een dier op het spoor is en dan op gewone autofocus om scherp te stellen op de ogen van het dier zodra het stilzit. Soms gebruikt hij de stand voor verscherping van de contouren. “Als ik een leeuw fotografeer kunnen de bladeren en grassprieten van de savanne de scherpstelling in verwarring brengen. Ik schakel dan over op de stand verscherping van de contouren en manuele scherpstelling. Dan zie ik duidelijk in de zoeker of mijn onderwerp scherp in beeld is.”

 

Chris is beeldambassadeur bij Sony Europe. Bekijk zijn werk op www.sony.fr/alphauniverse