Draagbare projectoren of beamers zijn een niche, maar het aantal fans neemt toe. Logisch gevolg: het aanbod van deze compacte en multifunctionele apparaten verruimt, onder andere bij merken als Xgimi of Sony. Wij werpen een blik op dit al bij al nuttige accessoire.

 

Xgimi, mobiel beamen!

 

Geef het maar toe: af en toe bedenk je hoe geweldig het zou zijn  om samen met je vrienden of familie een film te bekijken, of de nieuwste video of fotoreeks die je gemaakt hebt. Of samen te gamen … Maar wat als er net op dat moment geen tv in de buurt is? En een tiental personen over je schouder laten meekijken of rond het schermpje van een tablet of laptop is niet zo comfortabel. Een draagbare beamer is dan de oplossing. Elk helder, effen en vlak oppervlak kan dienstdoen als projectiescherm voor een beeld met een diagonaal van 1 tot 3 meter. Overal, voor jou alleen of voor een hele bende, in alle omstandigheden. De nieuwste, compacte multimedia-beamers bieden nog meer vrijheid, voor op reis, als standalone-toestel of verbonden met het internet. Er zijn tegenwoordig heel wat modellen, elk met hun eigen prestaties en … navenant prijskaartje. Wij voelden drie apparaten aan de tand - van heel basic tot echt professioneel - als voorbeelden van deze nieuwe trend in multimedialand.

 

 

Sony MP-CD1 Mobile Projector

De Sony MP-CD1 is 280 gram, 8,3 cm bij 15 en slechts 1,6 cm dik … De discrete projector in zakformaat van Sony is gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Hij kan en beeld met een diagonaal van 1 tot 3 meter projecteren, met een resolutie van 854 x 480 pixels en en lichtsterkte van 105 ANSI lumen. Dat is niet veel en je mag dan ook geen al te hoge eisen stellen aan het beeld. Dankzij de HDMI-poort en de USB-aansluiting van type C. MHL is het eenvoudig om de beamer te verbinden met je smartphone, tablet, laptop, gameconsole, camera, TV-box en andere toestellen.

Prijs: 399 euro

Xgimi CC Aurora Beamer

Het instapmodel van de Chinese projectorenspecialist Xgimi hoeft helemaal niet beschaamd te zijn over zijn prestaties. Deze designkubus in klassieke witte of “Dark Night”-uitvoering is gemakkelijk te vervoeren in zijn handige draagtas. Hij schittert met enkele interessante pluspunten, zoals 4 uur kijken of 12 uur muziek beluisteren zonder stopcontact. Zijn zuinige ledtechnologie garandeert een levensduur van 30.000 uur. Het toestel maakt projecteren onder vrijwel elke hoek mogelijk. De geluidskwaliteit is voortreffelijk dankzij de ingebouwde JBL-luidspreker en er kan een losse speaker via Bluetooth worden aangesloten.

Het beeld is helder, van een hoge en dynamische kwaliteit en eigenlijk beter dan je van “slechts” 350 ANSI lumen zou verwachten. Tenminste als je niet overdrijft met de beeldgrootte (tot 2 meter). Ook de ledlamp met hoog contrast en de elektronische keystone-vervormingscorrectie dragen bij tot de beeldkwaliteit, net als de 720 p-resolutie en het automatische scherpstellingssysteem.

Aurora-beamers gebruiken Android als besturingssysteem en kunnen overweg met een groot aantal standaarden, zoals wifi, Bluetooth, TV Cinéma, Airplay, Miracast, 3D, …

Prijs:  599 euro en 629 euro (voor het Dark Night-model)

 

Xgimi H2 beamer

Het neusje van de zalm! De Xgimi H2 beamer is de verbeterde opvolger van de H1, die zelf al voor opschudding had gezorgd in beamerland. Het is de volwaardige en compacte spil van een thuisbioscoop, van het type “smart projector”, die uit een bescheiden kubus veel comfort en prestaties tovert. Deze beamer maakt het verschil precies op het domein waar de puristen dat verwachten: een uitstekend beeld, met een hoge resolutie (1920 x 1080) en voortreffelijke kleurenweergave. Dat komt neer op een Full HD-beeld van 1080 p en een maximale beeldresolutie van 4K UHD (3840 x 2160). In vergelijking met zijn voorganger, de H1, maakt de lichtsterkte van de nieuwe H2-projector een serieuze sprong voorwaarts: van 900 ANSI lumen naar 1350! In de beamer zit ook een professionele hogeresolutiecamera voor een perfecte autofocus van het beeld. Ook de beeldvervorming bij schuine projectie ten opzichte van het scherm wordt efficiënt gecorrigeerd bij vrijwel elke projectiehoek. H2 is in staat om een beeld met een diagonaal van 3 meter te produceren op een loodrechte afstand van 3 meter van het scherm. Ideaal!

Ook voor het audiosysteem gaf de fabrikant voorrang aan kwaliteit: in de beamer zitten Harman Kardon-luidsprekers, zoals bij de H1. De multimedia-functies zijn uitgebreid en omvatten zowel Blue Ray als 3D. Bovendien is de H2 een pionier van de 3D-technologie met actieve sluiter, zodat ook 2D-video’s naar 3D kunnen worden geconverteerd.

De beamer biedt veel aansluitmogelijkheden, met zowel wifi als Bluetooth. De HDMI-interface is geschikt voor de ontvangst van beelden in hoge kwaliteit. De koppeling met Switch, PS4, XBOX en andere gameconsoles zou probleemloos moeten verlopen. Het is wel een beetje vreemd dat een bij uitstek mobiel toestel altijd een stopcontact nodig heeft, maar verder is de H2 een uitstekende partner om altijd, overal en met een heel gezelschap te genieten van je favoriete films, series, zelf opgenomen beelden, games, …

Prijs: 999 euro (en dat is voordeliger dan concurrent Optoma HL 10)