Iedereen is nu weer aan het werk, maar hou in je agenda toch maar een gaatje voor een fototentoonstelling. Wij presenteren er drie.

 

Van actualiteit tot intimiteit

 

Foto’s nemen ons mee op golven van creativiteit, langs onbekende vergezichten en verrassende standpunten: van gerechtsopnames tot de Braziliaanse actualiteit of het onverwoestbare familiealbum. Veel kijkgenot!

  

Perp Walk

Wat is dat nu weer, een “perp walk”? Het is de afkorting van “perpetrator walk”, vrij vertaald als de “daderdans”. Het zijn de alomgekende foto’s aan de uitgang van de rechtbank, waar een veroordeelde crimineel zijn hoofd gebogen houdt, heel ernstig kijkt of zijn gezicht probeert te verbergen. Fotografe Léa Belooussovitch raakte geboeid door dit favoriete werkterrein van de sensatiepers. Wat is de diepere betekenis van deze beelden, aan welke behoeften beantwoorden ze, welke impact hebben ze op personen die voor de eeuwigheid gebrandmerkt zijn als beklaagde en veroordeelde? De kunstenares benadert het thema op drie manieren. Eerst print ze de “perp walk”-foto’s in groot formaat op een soort fluweel, waarbij ze sterk inzoomt op de gezichten. Ze krijgen daardoor iets intiems, komen los van de achtergrond en tonen de schuld, kwetsbaarheid en stress die de misdadiger ondergaat door het mediageweld. Deze in scène gezette foto’s vormen het uitgangspunt voor een reeks tekeningen gebaseerd op de persfoto’s. Ten slotte wordt er ook een video op groot formaat geprojecteerd, bijgesneden foto’s, extreem vertraagd en onscherp vanuit drie standpunten tijdens dezelfde “perp walk”.

 

 

Perp Walk 

Van 5 september tot 13 oktober

Galerie van De Botanique

Koningsstraat 236 – 1210 Brussel

https://www.botanique.be/nl/tentoonstelling/lea-belooussovitch-perp-walk

 

De natuur der dingen 

De brandende actualiteit van Brazilië en de dramatische vernietiging van het Amazonewoud maken de tentoonstelling van fotografe Claudia Jaguaribe des te intenser. Zij observeert de facetten en extremen waarmee de inwoners van haar geboorteland worden geconfronteerd. Via haar fotoreeksen vraagt zij zich af hoe sterk de natuur weerstand kan bieden aan haar vernietiging, hoeveel druk er van de stad uitgaat en welke milieuproblemen hierdoor ontstaan. Zij werpt een levendige, krachtige en realistische blik op “haar Brazilië”. Zo probeert zij te vatten voor welke uitdagingen dit deel van de wereld momenteel staat. Parallel hiermee maakt Hangar ook plaats voor de visie en werken van de Braziliaanse plastisch kunstenaar Oscar Oiwa.

 

 

De natuur der dingen(Brazilië)

Van 6 september tot 26 oktober

Hangar Art Center Gallery

Kasteleinsplein 18

1050 Brussel

https://www.hangar.art/

 

 

Familles, je vous like

Hoewel er nooit zoveel intieme en persoonlijke beelden digitaal zijn gedeeld dan in dit internettijdperk, blijft het familiealbum met prints op papier veel mensen aanspreken. Als generatieoverschrijdend geheugen is zo’n album onvervangbaar als fysieke ondersteuning van onze familie-identiteit en als baken in de draaikolk van snelle veranderingen in de samenleving. Het cultureel centrum van Namen had het uitstekende idee om zeven Belgische fotografen samen te brengen rond het thema van de “familiefoto” om na te gaan hoe zij omgaan met deze realiteit. Hun benadering van deze geheugenoefening levert formidabele resultaten op. Twee andere bronnen vullen deze familiale caleidoscoop aan. De inwoners van Namen kregen de vraag om hun eigen foto’s in te sturen, waarvan een selectie wordt tentoongesteld. Ten slotte is fotografe Natalia de Mello de bewoners van de Naamse wijken Bomel en Saint-Servais gaan opzoeken. Iedereen poseert in het raam van zijn woning. De foto’s versieren de openbare ruimte in de stad.

 

Familles, je vous like

Van 19 september tot 13 oktober - gratis

Centre culturel de Namur (Abattoirs de Bomel)

Traverse des Muses 18, 5000 Namen

http://centrecultureldenamur.be/familles-je-vous-like/