Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2, Japanse betrouwbaarheid voor weinig geld

 

Tamron zet zijn opmars voort met een uitbreiding van zijn objectievenaanbod voor de full frame compact camerasysteem van Sony. De drie zoom krijgen nu het gezelschap van groothoeken met vaste brandpuntsafstand van hoge kwaliteit. Na de 20 mm en de 35 mm is het de beurt aan de 24 mm.

 

Tamron geniet een ijzersterke reputatie en de Japanse specialist van foto-objectieven en optische componenten blijft inzetten op hoogwaardige objectieven om mee te liften op het succes van de full frames van Sony. Het derde model op rij met vaste brandpuntsafstand, de Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2, blijfttrouw aan de eerder gemaakte keuzes: compacte afmetingen en betaalbaarheid, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dit objectief werd gelanceerd op de jaarlijkse Photo Plus-beurs in New York. Het weegt slechts 215 g en kost minder dan € 500. Ook de lengte van deze 24 mm is heel bescheiden: nauwelijks 6,4 cm.

 

Het beste van Sony

De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is ontwikkeld om de 24x36-sensoren van de Sony- compact camerasysteem maximaal te laten renderen. Alle Tamron Di III-objectieven voor Sony-toestellen met een E-mount zijn compatibel met alle technologieën van de Japanse fabrikant, van de Fast Hybrid AF en de Eye AF-functie tot de directe manuele scherpstelling (DMF). De eerste tests bevestigen inderdaad dat de snelheid van de autofocus behouden blijft. Een ander groot pluspunt van de 24mm f/2,8 Di III OSD M1:2 is dat je zeer dichtbij kunt scherpstellen: vanaf 12 cm van je onderwerp. In combinatie met de aangekondigde zijdezachte bokeh is dat interessant. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

 

 

In weer en wind, bij nacht en ontij

De nieuwe Tamron is niet alleen snel, maar ook robuust. Ga er gerust buiten mee aan de slag, want de ingenieurs hebben op alle kritische punten afdichtingen aangebracht. De in 9 groepen georganiseerde lenzen zijn dus afdoende beschermd tegen vocht. De buitenzijde van de voorste lens is voorzien van een fluorcoating, als verweer tegen olie en andere vloeistoffen. Hoe heerlijk licht en draagbaar dit objectief ook is, aan betrouwbaarheid heeft het zeker geen gebrek, te oordelen naar de twee andere modellen van het trio (de 20mm en de 35mm).

 

 

Ergonomische verwennerij

Het compacte en ultralichte objectief biedt ook veel gebruikscomfort. De scherpstelring ligt lekker in de hand, aan de voorzijde van het objectief, terwijl de frontlens anderzijds voldoende binnenin zit om beschermd te zijn. De filtermaat van 65 mm betekent dat je de volledig filterset op alle Tamron-objectieven voor Sony-body’s kunt gebruiken. Weer een kopzorg minder … In lijn met de minimalistische aanpak bevat het objectief geen enkel ander bedieningselement.

 

 

Overtuigend?

Het antwoord is genuanceerd. Tamron mikt met deze objectieven met E-vatting voor Sony- compact camerasysteem op een zeer specifiek marktsegment: fotografen met een krap budget die een betrouwbare en ultracompacte groothoek zoeken. Geen slechte gok van de fabrikant, want met zijn grote diafragmaopening (f/2.8) vult dit objectief een lacune op in het ruime assortiment objectieven voor Sony- compact camerasysteem. Maar ondanks zijn zeer aantrekkelijke prijs zal dit objectief toch moeten opboksen tegen de concurrentie, onder andere van de Sony FE 24 mm GM met een f/1.4 lensopening. Die zit in een hogere categorie, maar kost ook drie keer zoveel. Conclusie? De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 legt stevige troeven op tafel: een lage prijs, uitgekiend ontwerp, “macro-“functie en extreme draagbaarheid.