Spiegelreflexcamera

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera heeft een speciaal zoekersysteem. Dit systeem maakt het zo optimaal mogelijk instellen en richten van de camera mogelijk. Bij het speciale systeem dat dit mogelijk maakt wordt gebruik gemaakt van een spiegel. Vandaar dat dit ook in de naam van dit type camera is terug te vinden. Deze spiegel wordt onder een hoek van 45 graden geplaatst, zodat het beeld dat via het objectief (de lens) de camera in komt, tegen de spiegel weerkaatst en vervolgens op een horizontaal liggend, gematteerd instelglas wordt geprojecteerd. Dat beeld wordt via een pentaprisma, ook wel pentagoonprimsa genoemd, drie keer weerkaatst tot het uw oog bereikt. Dat beeld is wat u ziet alvorens de foto genomen wordt. Wanneer op de knop van de camera gedrukt wordt slaat de spiegel in een reflex om. (Deze beweging is wederom terug te vinden in de naam van dit type camera.) Het inkomende licht valt nu op de sensor (film) en de foto is vastgelegd.

Spiegelreflexcamera

Wat is een eenogige spiegelreflexcamera?

Een eenogige spiegelreflexcamera wordt ook wel betiteld met de afkorting SLR. Dit staat voor Single Lens Reflex. Over het algemeen bekijkt de fotograaf het beeld via 1 of meerdere prisma's of spiegels, maar soms worden ook camera's gebruikt waarbij het beeld rechtstreeks van bovenaf kan worden bekeken. Het filmformaat van eenogige spiegelreflexcamera's zijn doorgaans van kleinbeeldformaat of middenformaat.

Spiegelreflexcamera

Wat is een tweeogige spiegelreflexcamera?

Een tweeogige spiegelreflexcamera wordt doorgaans aangeduid met de afkorting TLR. TLR staat voor Twin Lens Reflex. Bij dit type camera's is het opnamesysteem gesepareerd van het zoekersysteem. Door een objectief dat nagenoeg gelijk is aan het opnameobjectief wordt het zoekerbeeld verkregen. Het beeld wordt namelijk van het objectief via een spiegel op een matglas geworpen. Dit houdt dus in dat de camera twee objectieven heeft. Deze zijn meestal boven elkaar gesitueerd en aan elkaar gekoppeld, om de scherpstelling zo nauwkeurig mogelijk op het matglas de krijgen. Doorgaans zijn tweeogige spiegelreflexcamera's van het type middenformaat. Daarnaast is dit type spiegelreflexcamera nagenoeg geruisloos tijdens het fotograferen. Dit komt omdat de spiegels, in tegenstelling tot de eenogige spiegelreflexcamera's, namelijk niet worden opgeklapt.

Een stukje geschiedenis van de spiegelreflexcamera

In het midden van de jaren 1800 werd het principe van de spiegelreflex al gebruikt en het eerste octrooi werd in 1861 aangevraagd door Thomas Sutton, een fotograaf van Engelse komaf. De Duitse fabrikant Ihagee Kamerawerke ontwikkelde de Kine-Exakta in 1936. Dit was de eerste eenogige spiegelreflexcamera in kleinbeeldformaat en de Exakta Varex uit 1950 was hier de opvolger van. Allerlei innovatieve ontwikkelingen binnen het kleinbeeldformaat werden rond 1950/1960 door Pentax, een Japans cameramerk, geïntroduceerd. Zij ontwierpen onder andere het pentaprisma, de 'vlug-terugspiegel', de 'door-de-lenslichtmeting' en een universele lensvatting. Daarnaast waren zij in 1970 de eerste camerafabrikant met een camera met autofocus in het assortiment. Het autofocus-systeem won echter pas vanaf 1985 aan populariteit onder de massa toen de Minolta 7000 op de markt kwam.

Spiegelreflexcamera