Sony E 16-55mm f/2.8 G, nieuw E-objectief is allrounder voor Sony systeemcamera’s

Het nieuwe 16-55 mm objectief van Sony is polyvalent, lichtsterk en veelzijdig en dus prima geschikt voor de nieuwe Sony systeemcamera’s. Een uitblinker op elk gebied.

 Na de lancering van twee nieuwe body’s - de A6100 en 6600 - was Sony wel verplicht om zijn (reeds goed gestoffeerd) assortiment objectieven nog uit te breiden. Twee nieuwkomers maken nu hun opwachting. Terwijl de E 70-350mm F4.5-6.3 G OSS vooral dierenfotografen blij zal maken, is de Sony E 16-55mm f/2.8 G (bij fullframe zou dit neerkomen op 24 – 82,5 mm) eerder een allrounder, met meer sterallures dan andere objectieven uit de Sony-stal. Dit veelzijdige objectief met E-mount is bedoeld om de kwaliteiten van de nieuwe APS-C ’systeemcamera’s van het merk maximaal te laten renderen. Daar zal dit objectief weinig moeite mee hebben, want Sony heeft het op elk gebied tot in de puntjes verzorgd.

 

Lichtvanger

De flexibele zoom, die moeiteloos de voordelen van zowel groothoek als portretobjectief combineert, valt vooral op door zijn constant maximaal diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik. Alle lichtomstandigheden, ook de meest ongunstige, zijn welkom en de controle over de scherptediepte is opmerkelijk. De ontwerpers hebben alle mogelijke storende optische effecten efficiënt weggewerkt. Er zitten 17 lenzen verdeeld over 12 groepen in, waarbij vier asferische elementen en drie in ED-glas (Extra low Dispersion) de taak hebben om sferische en chromatische aberraties te vermijden, met een grotere scherpte tot gevolg. De Nano AR-coating helpt bovendien om eventuele oppervlakte-reflecties bij sterk licht of tegenlicht te elimineren. De contrasten en kleurweergave worden daar alleen maar beter van.

 

 

 

Fluweelzachte scherpstelling

Sony heeft uit zijn G Master-objectieven - zijn absolute topreeks - de lineaire XD-motor overgenomen voor zijn nieuwe E 16-55 mm. Dit technologisch hoogstandje garandeert een bijzonder aangename en kwaliteitsvolle scherpstelling: snel, nauwkeurig en geruisloos, zowel bij automatische, semi-automatische als manuele bediening. Het objectief laat zich bovendien op allerlei manieren eenvoudig instellen. Zo zit er een AF/MF-schakelaartje op, voor autofocus of manueel scherpstellen, een scherpstelring en zoomring. De kwaliteit is zeer hoog en inzetbaar voor  zowel portretfotografie (met een mooie bokeh), landschappen als reportages.

Wat nog?

Het klopt dat de nieuwe Sony E 16-55 mm niet gestabiliseerd is. Is dat erg? Absoluut niet, dit objectief kan best zonder aangezien het is ontworpen om naadloos samen te werken met APS-C systeemcamera’s, zoals de A6100, A6500, A6600, …, die eventueel zelf over voldoende stabilisatie beschikken. Het gewicht van dit objectief is zeer redelijk: 495 gram. Zoals het past voor een echte allrounder, is het ook compact en weerbestendig (denk aan stof en vocht). Sony vraagt 1299 euro voor dit polyvalente werkpaard. Niet echt goedkoop, maar gezien de kwaliteit beslist te verantwoorden als je er vaak mee op pad gaat.