Nikon lanceerde een nieuw objectief voor zijn full-frame hybride camera’s met Z-vatting: de 85mm f/1.8 S. Een topproduct en volleerde portretmeester! 

 

Portretmeester voor hybride toestellen

 

Nog maar eens een objectief met vaste brandpuntsafstand! Maar niet zomaar eentje. Nikon biedt niet alleen 30 mm en 50 mm objectieven met een f/1.8 S diafragma, maar ook 24-70 mm f/2.8 S en f/4 S telezoomobjectieven en warempel ook een ultra-groothoek 14-30 mm f/4 S … en nu dus een nieuwkomer in het Z-gamma voor full-frame hybrides (Z6, Z7, …): een lichtsterke 85 mm met een 1.8 opening. Deze combinatie van vast brandpunt en diafragma klinkt veelbelovend, vooral voor wie zich graag in portretten uitleeft. Het objectief met een prijskaartje van 899 euro zal beslist niet ontgoochelen, want Nikon heeft het voorzien van alle technologische snufjes voor een fluweelzachte bokeh en extra scherptediepte.

 

 

Het nieuwe objectief met Z-lensvatting kreeg ook een nieuwe objectiefconstructie van 12 elementen in 8 groepen. Twee elementen zijn van ED-glas met ultralage dispersie gemaakt. Ze neutraliseren vrijwel elke chromatische aberratie, terwijl een anti-reflecterende coating beeldschaduwen en flare tegengaat. Het 1.8 diafragma zorgt voor een uitstekende scherpte van rand tot rand, ongeacht de scherpstelafstand, die begint bij een minimale afstand van 80 cm. De autofocus functioneert bovendien geruisloos en de brede scherpstelring kan ook rechtstreeks de belichtingscorrectie en de lensopening aanpassen.

 

 

Nog een belangrijk pluspunt is dat het objectief volledig operationeel is in de stand voor automatische onderwerpdetectie en -vasthouden. Deze functie is al enkele maanden beschikbaar op de Z6 en Z7. Deze 85 mm staat ook bij video flink zijn mannetje, zelfs ’s nachts.

 

 

Toch komen de kwaliteiten van dit objectief van 10 cm en 470 gram pas echt tot hun recht bij portretfotografie: een verbluffende helderheid, een schitterende scherpte, een subtiele en zachte wisselwerking tussen voor- en achtergrond. Ook bij weinig omgevingslicht.