De nieuwe reflex Mark II tilt de originele K1 nog een trapje hoger inzake resolutie en kleurenweergave, dankzij de grotere gevoeligheid. De stevige body met ongewijzigde basis ondergaat een technologische facelift waar velen naar uitkeken.

 

K1 van Pentax waagt zich aan een update

 

Bij de eerste oogopslag ligt het niet voor de hand om meteen 7 verschillen te ontdekken tussen de K1, die in 2016 op de markt kwam, en de bijgewerkte versie van 2018. Identieke body, fullframe 35 mm CMOS-sensor, koude- en hittebestendigheid en net zoals zijn illustere voorganger volledig waterproof. Terwijl de Mark II zich toch wel duidelijk onderscheidt van de K1 met zijn geavanceerde technologieën en verbluffende beeldmogelijkheden. De aanzienlijke technische evolutie die het toestel doormaakte, rechtvaardigt het label Mark II en dat zie je aan de kwaliteitssprong die de foto’s maken.

 pentax-k1_mkii

Hogere resolutie

Het Pixel Shift- resolutiesysteem schakelt over op versie II, met nog steeds 36 miljoen pixels, voor een hogere resolutie in het formaat 24 x 36. Pentax claimt de “eerste multi shoot modus uit de losse pols in de geschiedenis” te leveren. Die zelfs bij bewegende onderwerpen onverstoorbaar zijn werk doet, dankzij de nieuwe 5-assige stabilisatie, de “Dynamic”-optie en de ingebouwde gyroscopen. De bewegingen van de fotograaf worden nu beter gecorrigeerd en elk tafereel veel nauwkeuriger geanalyseerd. Het systeem versmelt 4 beelden tot 1 voor een superieure kwaliteit. Ook de eerste K1 bood deze functie al, maar het onderwerp mocht niet bewegen en het toestel moest op een statief staan … Een nieuwigheid die vraagt om te worden getest.

 pentax-k1_mkii

Maximale gevoeligheid

De optimalisatie van de Mark II laat zich ook voelen bij de ISO-waarden, die een fameuze sprong maken, van 204.800 tot 819.200 ISO! Dit pluspunt wordt nog versterkt door de nieuwe accelerator die aan de Prime IV-beeldprocessor is gekoppeld (deze processor zat al op de basis-K1). Dit technologisch duo produceert hogeresolutiebeelden met minimale digitale ruis in situaties met weinig licht. De beelden zitten barstensvol fijne en haarscherpe details en de kleuren zijn natuurgetrouwer in alle lichtomstandigheden. De Mark II beschikt ook over een slimmer systeem om in realtime de beeldcompositie te analyseren, zodat het licht uniformer is verdeeld over het hele gezichtsveld, de kleuren verbeteren en bewegende objecten beter worden gevolgd.

 pentax-k1_mkii

Nog meer goed nieuws

De prijs van 1899 euro voor deze formidabele, gespierde en technologisch helemaal bijgewerkte body betekent dat de nieuwe Pentax K1 Mark II het in het segment van de 24 x 36-camera’s gerust kan opnemen tegen concurrenten Canon en Nikon. Maar wat als je al een Pentax K1 van de eerste generatie hebt? Geen paniek of afgunst! Ricoh Imaging biedt aan om van je K1 een volwaardige K1 Mark II te maken (zowel hardware als software), voor ongeveer 500 euro. Een buitenkans! Want deze reflex, die solider dan ooit is, ondergaat op die manier een complete verjongings- en moderniseringskuur.

 pentax-k1_mkiipentax-k1_mkii