Spots aan en … draaien maar: de derde telg in de Lumix-familie van fullframe hybride camera’s mikt op filmers met ambitie. Panasonic bundelde al zijn video-knowhow in deze hoogwaardige body, het eerste fototoestel dat filmt in 6K. Tot grote vreugde van alle videofans.

 

Panasonic Lumix S1H

 

S1H baanbrekend met superieure 6K-video!

 

Nadat in de lente broertjes S1 en S1R ter wereld waren gekomen, was het nu de beurt aan de S1H, precies op het door Panasonic aangekondigde moment. Dat de komst van deze derde fullframe Lumix-hybride zo mooi gepland was, deed niets af aan de nieuwsgierigheid en zelfs bewondering die gepaard gingen met de lancering. Want terwijl beide voorgangers meer dan hun mannetje staan op diverse domeinen (reportages, studiowerk, landschappen) van de professionele fotografie in hoge resolutie, mikt de S1H duidelijk op een andere titel. Hij wil de onbetwiste leider van het betere videowerk in het ruime segment van de fotobody’s zijn. En die titel eist hij met recht en reden op. Om te beginnen heeft Panasonic al vaak bewezen dat het niet van half werk houdt. Bovendien zijn de technische gegevens van de S1H meer dan overtuigend voor wat het videogedeelte betreft. De lijst van functies, mogelijkheden, technologische details en prestaties is gewoonweg verbluffend. Met als kers op de taart filmen in 6K-kwaliteit! Dit is het allereerste fototoestel ter wereld dat cinemakwaliteit heel dicht benadert of zelfs bereikt.

 

 

Videoparadijs

Om dit niveau te halen moest Panasonic zijn videokrachtpatser natuurlijk volstouwen met de nieuwste technologische snufjes. Zonder je te willen overstelpen met technische details, zetten we de belangrijkste gegevens op een rijtje:

-  de S1H heeft een mechanisch gestabiliseerde sensor van 24 megapixel die gekoppeld is aan twee ideale systemen voor video-opnamen: een laagdoorlaatfilter die het moiré-effect beperkt en vooral Dual Native ISO: een bereik van 100 tot 5000 ISO, plus een bereik van 4000 tot 51200 ISO! Wat dus altijd native-beelden mogelijk maakt, ongeacht de gekozen ISO-waarde. Het originele signaal met een lagere ISO-waarde hoeft dus niet “opgeblazen” te worden. Opnamen met weinig licht zien er daardoor verbluffend realistisch uit, werkelijk een verschil … van dag en nacht. Bovendien kan dit compacte toestel bij 24 megapixel een videodebiet van 30 beelden per seconde aanhouden!

- de S1H is een echte “all-in-one” op videogebied, waar filmers hardop van dromen. Dat komt door de verbluffende 6K-superresolutie, maar ook door de indrukwekkende waaier aan krachtige videofuncties: 4K in alle variaties, Super 35 mm fullframe, 6x slow motion in full HD, herkadreren voor 4K-montage vanaf 6K, … De batterij is opgewassen tegen een draaitijd van twee uur en de twee SD-slots voor geheugenkaarten zijn bedoeld voor dubbele opnamen, voor de grootst mogelijke zekerheid.

 

 

Bij al dit videogeweld zou je bijna vergeten dat het uiteindelijk om een fullframe hybride fototoestel gaat. En op dit gebied heeft de S1H alle eigenschappen en kwaliteiten van zijn voorgangers geërfd. De nieuwste fullframe hybride van Panasonic is dus een complete beeldenkunstenaar voor video van bioscoopkwaliteit en professionele fotografie. Voor 3999 euro. Voor die prijs vind je geen enkele camera die zo krachtig, hanteerbaar, compact, stabiel en polyvalent is.