Om door een ringetje te halen

 

Adapterringen zijn de diplomaten van de fotografie: ze verzoenen objectieven en body’s van allerlei merken, categorieën en systemen met elkaar. Ze laten toestellen en accessoires efficiënt met elkaar spreken. Het comfort en de portefeuille van de gebruikers kunnen er alleen maar wel bij varen.

 

Zijn ringen niet bij uitstek het symbool van een geslaagd huwelijk? En waarom zou dat in de fotografie anders zijn? In beide gevallen bezegelen ze de compatibiliteit van uiteenlopende elementen, elk met hun eigen karakter. In de fotografie maken adapterringen heel wat combinaties mogelijk die op het eerste gezicht onverzoenbaar zijnSoms binnen één merk, tussen elementen van verschillende categorieënSoms zelfs tussen toestellen en/of systemen van verschillende, concurrerende merken. Uiteindelijk is het altijd de bedoeling dat fotografen een groter gebruiksgemak genieten en dat ze al hun body’s en objectieven, waar ze een flink pak geld hebben ingestoken, optimaal kunnen combinerenTechnische compatibiliteit is altijd het hoofddoel. En een voor de hand liggende tip luidt: het is altijd een goed idee om op internet even op te zoeken of je objectief X (dat je voor je vroegere toestel had gekocht) dankzij de juiste ring toch niet zou passen op je nieuwe body Y. Of omgekeerd, natuurlijk. 

 

We geven hier graag enkele voorbeelden van adapterringen, soms ook wel vattingadapters of mount adapters genoemd.

 

 

 

Van reflex naar systeemcamera.  Zijn er optische “bruggen” mogelijk tussen twee categorieën die normaal door een diepe kloof van elkaar gescheiden zijn? Het antwoord luidt meestal “ja” en dat is een hele opluchting voor fotografen die van het ene op het andere systeem overstappen. Zij kunnen de levensduur van hun objectieven flink opdrijven door ze op andere body’s te laten passen. Er zijn ruwweg twee soorten adapters: de “actieve”, die ook de functies in stand houden (zoals autofocus, optische stabilisatie, diafragmaregeling, …) en de “passieve”die alleen maar zorgen voor de mechanische bevestiging van een objectief van het ene merk op de bodyvatting van een ander merk. Canon, Nikon en Sigma leveren actieve adapters. Ze brengen efficiënt de dialoog totstand tussen de Canon EF of Nikon F objectieven voor reflexcameraen de Sony-systeemcamera’s met een E-Mount, zoals de A6500 (APS-C) of de Sony A7 III (fullframe) … Dat kan bijvoorbeeld met de actieve ring Sigma MC-11 (259 euro).   

Sigma speelt ook voor huwelijksmakelaar tussen de objectieven Canon EF / Nikon F en de L-Mount vatting van de systeemcamera’s van Panasonic en Leica. Hiervoor zorgt de ring MC-21 (269 euro). Een gebruiker van een Canon EOS 6D Mark II reflex en EF-objectieven kan die dan heel goed gebruiken op een Panasonic Lumix S1systeemcamera.

 

  

 

Het blijft in de familie 

De vonk kan ook figuurlijk overspringen tussen reflex- en systeemcameramateriaal van één bepaald merk. Denk aan de Canon objectieven met EF/EF-S vatting en de digitale Canon systeemcamera’s met RF-vatting. Dankzij de Canon EF-adapter voor de RF-vatting zijn de EF- of EF-S-objectieven bruikbaar op een EOS R systeemcameraAlle functionele capaciteiten blijven daarbij intact: de automatische scherpstelling, beeldstabilisatie, optische kwaliteit, personaliseerbare instellingen van de belichtingsparameters, zoals de ISO-waarde, het diafragma en de belichtingscompensatie. Canon beschikt over een breed gamma aanpassingsringen in functie van de configuraties. Ga zeker even kijken! 

 

 

FTZ  

Ook Nikon maakt het zijn gebruikers gemakkelijker om van zijn F-reflexsysteem over te stappen op zijn 24x36 mm systeemcamera’s. Dat kan onder andere met de actieve FTZ-adapterring. Vrijwel alle objectieven met F-vatting (van Nikon of andere fabrikanten) passen op die manier op spiegelloze camera’s 24x36 body’s met Z-vatting. Deze ring, die compatibel is met ongeveer 360 objectieven met F-vatting, is vooral geschikt om meer dan 90 objectieven van het E-, G- en D-type (AF-S of AF-P) te gebruiken. Alle automatische functies voor scherpstelling en belichting blijven behouden. Prijs299 euroHet merk Kiponbiedt eveneens zo’n ring, maar die is “passief”.