Na de TG-5 is het nu de beurt aan de TG-6. Het verschil tussen beide robuuste compactcamera's? Twee jaar en enkele verbeteringen. Model 6 is evengoed gebouwd voor wilde avonturen, ook en vooral onder de waterspiegel, en presteert net iets beter.

 

Olympus TG-6 in duikvlucht

 

Waarom zou je een succesvol toestel drastisch veranderen? Olympus behoudt dus zijn beproefde formule voor zijn reeks compactcamera’s met een voorliefde voor fotograferen in hachelijke omstandigheden. De TG-toestellen zijn water- en stofdicht, kunnen op land tegen een stootje (een val van 2 meter en 100 kilo druk) en voelen zich als een vis in het water (tot op -15 meter en met de optionele onderwaterbehuizing zelfs tot op -40 meter). Dat heeft de TG-6 trouwens gemeen met zijn voorganger, de 5. De sensor is eveneens de vertrouwde backlit CMOS van 12 megapixel, met ISO-waarden tot 12800. Net zoals zijn voorganger heeft de TG-6 een efficiënte optische zoom die bij 24x36 zou overeenstemmen met een 25-100 mm (4x). De zoom is weliswaar niet gestabiliseerd, maar relatief lichtsterk (f/2-4,9).

 

 

Waarom de avontuurlijk aangelegde fotograaf voor deze kleine krachtpatser zou kiezen? Gewoon omdat hij op een aantal punten verbeterd is:

 

- de nieuwste TruePic VIII beeldprocessor (dezelfde als in de E-M1X) met onder andere een hogere beeldkwaliteit (ruisonderdrukking, hogere beeldresolutie in gebieden met weinig contrast) en “behoud van de details en kleuren tot1600 ISO”, zegt de Japanse constructeur.

- hogere resolutie van het LCD-scherm (nu 1,04 megapixel)

- ook de videocapaciteit van de TG-6 is verbeterd: hij filmt in het 4K Full UHD-formaat met 25 frames/s en de ultrasnelle opnamestanden bieden tussen 120 en 480 frames/s voor een kwaliteitsvolle vertraagde weergave

- duikers zullen in hun nopjes zijn met de vijf mogelijkheden voor onderwateropnames (Wide, Snapshot, Macro, Microscope en HDR), die helemaal zijn afgestemd op fotograferen in de boeiende wereld van de stilte.

 - en op het land leent de TG-6 zich uitstekend voor macrofoto’s: de camera kan onderwerpen vastleggen tot op 1 cm vóór het objectief, wat een vergroting van 7x oplevert (24x36 equivalent).

 

 

Kortom,

 

de TG-6 wordt al snel een onafscheidelijke metgezel voor elk avontuur: hij is degelijk, robuust, compact en door zijn upgrade nu nog beter uitgerust om spannende beelden mee te brengen van unieke omgevingen en situaties. Zoals vaak bij een nieuw model is hij iets duurder - 499 euro - dan zijn voorganger. Verkrijgbaar in twee uitvoeringen: rood of zwart.