Terwijl Panasonic en zijn concurrenten strijd leveren met als inzet de fullframe voor hybridetoestellen, kijkt Olympus toe. En breidt ondertussen zijn 4/3” gamma uit met een nieuwe, uiterst snelle atleet met veel uithoudingsvermogen.

 

Olympische krachtpatser

Natuurlijk is de komst van de OM-D E-M1X een evenement van een heel andere orde dan de lancering van de eerste fullframe hybrides S1 en S1R van Panasonic, eind maart. En uiteraard werpt de nieuwkomer zich op als de verbeterde versie van de al bijzonder talentvolle OM-D E-M1 Mark II. Toch heeft de E-M1X ook heel eigen troeven om uit te spelen. Dit absolute topmodel van Olympus zou op veel belangstelling kunnen rekenen van de onvoorwaardelijke fans van sportfotografie, die net als hun onderwerpen steeds op zoek zijn naar nog betere prestaties.

 

 

 

Superdynamisch …

De E-M1X werd officieel aan de wereld voorgesteld op 24 januari.  Dit is de superdynamische versie van zijn voorganger, die nochtans al uitblonk door zijn reactievermogen. De echte meerwaarde zit in de twee TruePic VIII-processoren die de reactiesnelheid van het toestel nog flink opdrijven. Olympus heeft de opmerkelijke 5-assige beeldstabilisatie nog verbeterd. Het systeem maakt nu compensatie tot 7,5 IL mogelijk (lichthoeveelheidsindex, als combinatie van de diafragmaopening en sluitersnelheid). In hogeresolutiestand zou deze professionele hybride zelfs vanuit de losse pols beelden van 50 megapixel kunnen schieten! De bliksemsnelle autofocus is nu nog flitsender, er zit een pro capture-functie op en het AF-systeem is van het 121-punts all-cross type. Ook aan de burst mode zie je hoe onstuimig dit toestel is: het vertrekt van 18 beelden per seconden en haalt er maximaal 60 in bepaalde omstandigheden. Wat toch zou neerkomen op het dubbele van de snelheid van de M1 Mark II …

 

 

 

… en voortreffelijk uitgerust

Olympus heeft geen moeite gespaard om het sportfotografen naar uw zin te maken. De voorganger van dit toestel was ook al goed uitgerust (kantelbaar touchscreen, elektronische zoeker van 2,36 megapixel, sensor van het Micro Four Thirds-formaat van 20 megapixel). Deze versie ligt nog beter in de hand, is spatwaterdicht en vriesbestendig en bovendien compact en licht (minder dan een kilo inclusief batterijen). Het resultaat is een slanke, soepele en robuuste atleet, die ook nog eens onvermoeibaar is. De prijs is natuurlijk ook niet mis (2 999 euro), zeker in vergelijking met fullframe hybrides zoals de Sony A7 III, maar deze E-M1X is dan ook een uitblinker die concurrenten op afstand houdt met zijn volledige en geavanceerde uitrusting. Denk maar aan de krachtige videomogelijkheden. De twee BLH-1-batterijen, die compatibel zijn met de E-M1 Mark II, geven het toestel een werkingsduur van 2 580 beelden. Bij de objectieven hebben de kwaliteitsvolle Zuiko-lenzen van Olympus, zoals de Digital ED 12-100 mm f/4.0 IS PRO en de Digital ED 45 mm f/1,2 IS PRO alles in huis wat veeleisende sportfotografen maar kunnen wensen, inclusief een groot diafragma. Deze krachtpatser ligt vanaf eind februari in de vakhandel.