Op fotojacht met Tom en zijn papa Martin Dellicourt

 

De natuur door de ogen van 12-jarige fotograaf  Tom Dellicourt. Keivroeg opstaan en geduldig wachten: aan de meeste 12-jarigen is het niet besteed, maar piepjong fototalent Tom Dellicourt heeft het er wel voor over. Samen met zijn vader, natuurfotograaf Martin, gaat hij op fotojacht in de Ardense bossen en de Italiaanse Abruzzen. Zijn wapen: de nieuwe spiegelloze Nikon Z50.

 

 

Tom Dellicourt houdt van de natuur en hij is dol op fotografie. Dat is geen grote verrassing voor wie zijn vader kent. Martin Dellicourt is natuurfotograaf en woont met zijn vrouw Anne en hun drie zonen aan de rand van een Ardens bos. Tom is de oudste. “Ik mocht van kleins af aan mee op reportage. Sinds een jaar of vijf maak ik ook zelf foto’s. Ik gebruikte daarvoor altijd een toestel van mijn vader, een grote spiegelreflexcamera met een joekel van een telelens. Loodzwaar, zeker als je er uren mee rondloopt. Sinds een paar maanden mag ik de Nikon Z50 uitproberen. Die weegt een pak minder. Ik voel zelfs niet dat hij over mijn schouder hangt. Toch is de kwaliteit van de beelden super.”

 

Wachten op wolven

Door hun gedeelde liefde voor de natuurfotografie hebben Tom en Martin samen al veel magische momenten gedeeld. Eind vorig jaar verkenden ze met zijn tweetjes een week lang een natuurgebied in de Italiaanse Abruzzen, op zoek naar een ontmoeting met de plaatselijke wolven. “Plots liep er een de weg over, gevolgd door een tweede die een ree achterna zat. Het is natuurlijk super om zo’n moment met je vader te delen. Zijn werk inspireert me. Ik hou ook veel van Vincent Munier, een Franse natuurfotograaf die spectaculaire winterfoto’s maakt.”

Toch hoef je niet ver te reizen om mooie dierenfoto’s te maken, vindt Tom. Wat wél helpt: een vader die de lokale bossen kent als zijn broekzak. “Papa weet veel over de natuur. Daardoor kan hij goed inschatten waar en wanneer je bepaalde dieren kunt spotten. Een paar dagen geleden zijn we nog foto’s gaan maken van een zwarte specht, een zeldzame vogel. Op zo’n moment zet ik de Z50 in stille modus, zodat de vogel niet schrikt wanneer ik afdruk. Ook heel gewone dieren zijn de moeite waard om te fotograferen. Die koolmees in volle vlucht? Gewoon in onze tuin gemaakt.”

 

 

De foto in je hoofd

Met een vader als Martin leer je spelenderwijs over de natuur. Harde lessen zijn er ook. De grootste uitdaging voor Tom: vroeg opstaan. “Dat is zwaar, want ik slaap diep en hoor mijn wekker niet. Dus moet papa me wakker maken. Soms tot vijf keer toe. (lacht) Hij heeft me ook een andere deugd bijgebracht: geduld. Soms moet je urenlang heel stil in een schuilplekje wachten voor er een dier opduikt.”

Op technisch vlak is Tom nog volop aan het leren. In het begin stond de knop constant op automatisch. Zo kon hij focussen op dynamisch kadreren (“het dier hoeft niet altijd in het midden van de foto te staan”) en scherpstellen (“op het oog”). “Sinds kort leer ik ook over de belichting. Gisteren wilde ik een zonsondergang fotograferen, maar de kleuren zaten niet goed en er waren altijd delen overbelicht. Toen heeft mijn vader uitgelegd hoe je kunt spelen met het diafragma en de sluitersnelheid. Boeiend, want zo kan je de foto maken die in je hoofd zit. Anders beslist het toestel in jouw plaats.”

 

 

De visie van een twaalfjarige

Martin Dellicourt wil zijn eigen passies niet opdringen, maar is toch blij dat Tom geboeid is door de natuur. “De mensen stellen zich tegenwoordig veel vragen over de toekomst van onze leefwereld. Het geeft me hoop dat kinderen en jongeren er ook mee bezig zijn.”

Tom leert van Martin, maar Martin leert ook van Tom. “Ik weet uit ervaring waar en wanneer ik een specifiek licht, een mooie boom of een bepaalde diersoort zal zien. Een 12-jarige heeft een heel andere visie. Zijn fantasie wordt dan bijvoorbeeld getriggerd door grillige lichtpatronen op de bodem. Hij heeft aandacht voor details die mij niet meer opvallen. Ik bereid alles minutieus voor, hij springt spontaan met de dingen om. Dat is verfrissend.”

 

 

Tom en Martin over de Nikon Z50

De troeven volgens Tom

 • “De Nikon Z50 is heel licht en compact. Ideaal voor een lange natuurwandeling.”
 • “Je kunt er video van hoge kwaliteit mee maken.”
 • “De scherpstelling is heel stil en er is een stand ‘stil fotograferen’. Zo horen de dieren je niet als je afdrukt.”
 • “Als er weinig licht is, haal je de ISO omhoog zonder veel kwaliteitsverlies.”
 • “Dankzij de kantelbare touchscreen kan je ook vanuit moeilijke hoeken foto’s maken.”
 • “Ik gebruik de bijhorende lenzen allebei: de Nikkor Z DX 50-250 mm om dieren dichtbij te halen, de Nikkor Z DFX 16-50 mm om filmpjes te maken.”
 • “De Z50 heeft Wi-Fi en Bluetooth. Zo kan ik snel alles opslaan of delen.”
 • “In het toestel zitten mooie filters, bijvoorbeeld om het contrast te verhogen.”

 

 

 

De troeven volgens Martin

 • “De Z50 is heel licht en compact, zelfs met de bijhorende lenzen erbij. Toch zijn de beelden verrassend goed. Dé grote frustratie voor amateurfotografen – je vergroot het beeld op je computer en de kwaliteit is niet goed – is er dus niet bij.”
 • “De Z50 heeft geen fullframe sensor zoals de Z6 en Z7. Maar fullframe vind ik vooral een voordeel als je vaak landschappen fotografeert. De sensor van de Z50 is ideaal voor een veeleisende natuur- en dierenfotograaf.”
 • “Ook in slechte lichtomstandigheden werkt de autofocus prima.”

 

Tom scherpgesteld

 • Is 12 jaar en maakt straks zijn eerste middelbaar af
 • Woont met zijn ouders en broertjes van 4 en 1 jaar in de Ardennen, vlakbij de Baraque de Fraiture
 • Leert de knepen van het vak van zijn papa, natuurfotograaf Martin Dellicourt
 • Post foto’s op Instagram (@tom_sauvage) en filmpjes op YouTube

 

Vader en zoon delen dezelfde passie: natuurfotografie. Een gedrevenheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

 • Martin (40) trekt in de natuur op fotojacht. “Hij leert me veel, maar sommige dingen doe ik anders.”
 • 12-jarige natuurfotograaf Tom treedt in de voetsporen van zijn papa. “Ik leer veel van hem, maar sommige dingen doe ik anders.”
 • Vader en zoon trekken samen op fotojacht. “Ik ben blij dat we de liefde voor de natuur delen.”
 • De foto-avonturen van een vader en zijn zoon. “Samen wolven spotten, dat was een ontroerend moment.”