Een 85mm f1.8 objectief in het Nikon Z-gamma klinkt als muziek in de oren voor portretfotografen. In juli 2019 aangekondigd is dit de 6e lens in het Nikon Z-gamma. Maar door de FTZ-adapter kan je ook reeds bestaande 85mm f1.8 met F-mount gebruiken, zowel van Nikon als Sigma en andere. Benieuwd hoe de nieuwe Nikkor Z 85mm f1.8 S presteert tegenover deze competitie.

 

De Nikkor Z 85mm f/1.8 S, snelle, stille en Bo…keh

 

Aangezien het objectief deel is van de S-lijn van Nikon zijn de verwachtingen hoog. We gaan de vergelijking maken met oa. de Nikon F-mount 85mm f1.8G en de Sigma Art 85mm f1.4.

Eerst en vooral is het nieuwe objectief voorzien van een afdichtingen doorheen de hele lens. Dit is een aanzienlijk verbeterd punt tov de Nikon F-mount en Sigma variant die enkel een afdichting hebben aan de vatting.

 

 

Materiaal bestaat voor het merendeel uit hoogwaardig en robuust plastic alsook metaal. De lens heeft één enkele knop voor auto/manuele focus evenals een draairing die standaard de focus bedient maar gelijk welke functie kan krijgen (vb. diafragma), net als bij de andere Z-objectieven.

Grootte en gewicht verschillen niet veel van de F-mount variant, rekening houdend met de kortere lens-sensor afstand en extra gewicht van de FTZ-adapter bij gebruik van het Nikon F-mount objectief. Het verschil in gewicht met de Sigma is er natuurlijk wel en heeft hoofdzakelijk te maken met het grotere diafragma bij Sigma.

Het nieuwe objectief bestaat uit 12 elementen (2 x extra dispersie) in 8 groepen. De afwezigheid van asferische elementen, alsook de Nano-coating moet de beeldkwaliteit ten goede komen. 

Net als bij de Nikkor Z 50mm f1.8 S focust het objectief door beweging van de achterste lenselementen waardoor er niets aan de buitenzijde beweegt.

Filter diameter is 67mm.

 

 

 

Gebruik

Het autofocus systeem werkt snel, stil en accuraat. Het eerste gebeurt op 0.7 sec van oneindig naar 0.99m, even snel als de F-mount variant met de FTZ-adapter doet. Ook qua geluid hoor je hem nauwelijks scherpstellen. Toch is hij niet zo stil als de Nikkor Z 24-70 f4 S en kan je bij video een licht zoemend geluid horen.

De draairing op het objectief staat standaard ingesteld om de focus manueel te verleggen maar kan uiteindelijk ook andere instellingen aanpassen (iso, witbalans, etc.). Het objectief is zeer aangenaam om kleine manuele focusaanpassingen te doen door de variabele focusverlegging: traag draaien verlegt de focus in kleinere stappen dan een snelle draaibeweging. Dit maakt focus-pulling echter lastig voor videografen.

Een ander nadeel voor video is de focus breathing: de beelduitsnede verandert zichtbaar bij het verleggen van de focus van oneindig naar 0.99m.

 

Beeldkwaliteit

Lenzen met een diafragma van 2.8 of groter (lager f-getal) hebben dikwijls last van longitudinale kleur aberratie. Een moeilijk woord voor het verschijnsel waarbij magenta optreedt in de voorgrond en een groene ‘waas’ in de achtergrond. De Nikon Z 85mm f1.8 S heeft hier weinig last van en enkel bij diafragma 1.8-2.8 wat dicht komt bij de prestaties van de veel duurdere Zeiss Otus serie.

 

 

 

Wat betreft chromatisch aberratie en fringing bewijst de Nano coating zijn nut. Zelfs bij hoge contrastverschillen zijn beide minimaal zichtbaar. Een zeer goed resultaat als je het ons vraagt.

Belangrijk bij een portretobjectief is natuurlijk de scherpte en contrastweergave. Hier toont de Z-versie zich een heel pak beter dan de F-mount versie. Zelfs tov de Zeis Otus blijft de Nikon Z 85mm f1.8 S stand houden. Excellent!

 

 

 

Vanaf f11 begint het beeld wat zachter te worden naar de randen toe omwille van diffractieverschijnselen. Op verdere afstanden (oneindig) behoudt het objectief zijn scherpte in het midden maar verzwakt aanzienlijk naar de randen toe. Dit lijkt de achillespees van de lens te zijn, pas bij f8.0 krijg je een acceptabele weergave in de hoeken. De F-mount versie doet het op dit vlak beter maar presteert op alle andere vlakken wel zwakker (meer fringing, minder contrast en scherpte in het midden).

De Nikon Z 85mm f1.8 S toont een mooie rendering van de onscherpte die dicht bij de Zeiss Otus prestaties ligt. Enkel de Sigma Art versie doet het NOG beter wat betreft boterzachte weergave van onscherpte. Het Z-objectief vertoont enig ‘cat-eye’ effect naar de randen toe bij lichtpunten in de achtergrond, maar niet veel meer dan de Zeiss Otus of Sigma Art versie.

 

 

 

Conclusie

Het nieuwe Nikon Z 85mm f1.8 S objectief presteert uitzonderlijk goed wat betreft contrast, resolutie, focus, kleur aberratie en coma. Neem daarbij de uitstekende weerbestendigheid en je hebt een prachtig werkbeest voor portretwerk. Enkel de Sigma Art en Zeiss Otus varianten hebben een tikje voor op het nieuwe Z-objectief (vooral lichtsterkte, bouw (excl. weerbestendigheid) en weergave van onscherpte).

Enig minpuntje is de zachtere weergave in de hoeken bij scherpstelling op oneindig, maar aangezien het objectief hoofdzakelijk gericht is op portret lijkt me dit geen dealbreaker.

 

+ Pros

-        Zeer weinig kleur aberratie en fringing

-        Mooie bokeh

-        Snelle, stille en accurate autofocus

-        Minimale vervorming

-        Weerbestendigheid

-        Multi-functionele ring

           

- Cons

-        Manuele focus bediening voor video

-        Zachtere weergave in de hoeken bij scherpstelling op oneindig