De Nikon NIKKOR z 50MM F/1.8 S is de derde lens die werd voorgesteld voor de Nikon Z systeemcamera’s. In deze review bekijken we performantie, bouw- en beeldkwaliteit van Nikon’s eerste “nifty fifty” voor de Z-serie.

 

De Nikkor Z 50mm f/1.8, standaard maar effectief

 

Met een prijskaartje van €649 is het één van de duurste Nikon Nikkor Z 50mm f/1.8 objectieven. Laten we kijken of het zijn prijs waard is.

nikoor-z-50mm

 

Bouw

Op basis van de specificaties is dit meer dan een alledaagse lens: twee asferische elementen, twee ED elementen, nano crystal coating en 12 elementen in totaal. Geen garanties op een goede lens, maar wel het bewijs dat Nikon alles uit de kast haalt. Om het lijstje van specs te vervolledigen is er ook gedacht aan weersbestendigheid (stof- en spatwaterdicht) en 9 afgeronde diafragmabladen (tov 7 op de 50mm F-mount) voor een nog betere bokeh.

 

 

 

Materiaal bestaat voor het merendeel uit hoogwaardig en robuust plastic alsook metaal. De lens heeft één enkele knop voor auto/manuele focus evenals een draairing die standaard de focus bedient maar gelijk welke functie kan krijgen (vb. diafragma).

Het objectief is vrij licht in de hand (415 gram) maar niet zo licht als de Z 35mm f/1.8 of sommige andere 50mm lenzen. De lens focust door beweging van de achterste lenselementen waardoor er niets aan de buitenzijde beweegt.

Filter diameter is 62mm wat hetzelfde is als de Z 35mm F/1.8 S. Handig voor wie pola- of andere filters gebruikt en beide lenzen bezit.

 

Gebruik

Focus shift en focus breathing zijn beide quasi niet aanwezig bij de lens. Focus shift is het veranderen van de focus door het aanpassen van het diafragma, focus breathing het veranderen van de beelduitsnede bij het veranderen van de focus. Dit is hoofdzakelijk belangrijk voor videografen.

 Als laatste en misschien belangrijkste: hoe werkt de autofocus op dit objectief? Zoals met de 35mm voor de Z-reeks is de autofocus performantie uitstekend, terwijl het manuele scherpstellen wat te wensen over laat. Autfocus is snel, stil en accuraat, zoals te verwachten van deze lijn objectieven. Het manuele is een ander verhaal: omdat het scherpstellen niet meer verloopt via een mechanisch maar een elektronisch proces, is de bediening niet optimaal. Ten eerste zal je de scherpstelling niet kunnen veranderen wanneer de camera is uitgeschakeld, maar ten tweede, en belangrijker, is dat trage draaibewegingen niet altijd correct worden overgebracht en omgekeerd, snelle bewegingen, van het ene naar het andere uiterste kunnen ‘springen’.

 

Beeldkwaliteit

De Nikon Z 50mm F/1.8 S is één van de scherpste objectieven in het huidige Z-gamma en zelfs vergeleken met het F-gamma. Scherpte in het midden van het beeld is waanzinnig goed, zelfs op 1.8. Zoals met vele objectieven is er scherpteverlies naar de randen toe, maar ook dat komt er in testen zeer goed uit.

 

 

 

Wat betreft vertekening moeten vooral de 24-70 f/4 en de 14-30 f/4 het nogal hebben van softwarematige correctie om vertekening tegen te gaan. De Nikon Z 50mm f/1.8 S volgt deze trend niet. De lensvertekening is zeer gering en beter dan de Nikon 50mm f/1.8 G voor F-mount. Enkel de Sigma 50mm f/1.4 ART doet het nog beter.

Vignettering is merkbaar op f/1.8 maar niet storend of erger dan op de F-mount variant of de Sigma 50mm f/1.4 ART. Vanaf f/2.8 is ze zelfs vrijwel verdwenen.

APD lenselementen kunnen een ongunstige invloed hebben op de achtergrond onscherpte, met name op eventuele verlichting. Dit kan zorgen voor een extra lijn rondom de onscherpte. Ook coma abberatie kan hierdoor optreden (‘cat-eye’ effect van lichten naar de rand van het beeld). Beide zaken zijn te merken bij het objectief maar al bij al is het geen storende factor. Laten we zeggen dat het geen bokeh winnaar is, maar anderzijds goed genoeg is voor een aangenaam resultaat.

 

 

 

Als laatste maken we even de vergelijking met het Nikon 50mm f/1.8 G objectief en het Sigma 50mm f/1.4 ART objectief. Het eerste is een zeer budgetvriendelijk objectief met goede resultaten. Voor om en bij de €200 heb je een lichtsterk objectief. Keerzijde is dat het ondertussen bijna een decennium geleden is gelanceerd. Maw, de prestaties zijn niet te vergelijken met het nieuwe Z-objectief. De scherpte van dit laatste is op f/1.8 even scherp als het F-mount objectief op f/4! Standaarden gaan nu eenmaal vooruit.

Een juistere vergelijking is met het Sigma 50mm f/1.4 ART objectief. Helemaal open is de centrale scherpte in het Sigma objectief nog net iets beter, maar vanaf f2.8 toont de Nikon variant een ongelooflijke scherpte waar het sigma objectief niet aan kan tippen, hoewel de scherpte naar de hoeken toe bij Sigma dan net weer wat beter is. Kortom, beide lenzen zijn toppers! Het feit dat het Nikon objectief veel lichter is (415 tov 815 gram), geen FTZ adapter nodig is en ook in prijs lager ligt lijkt ons dit een interessantere keuze op de Z-serie.

 

Conclusie

De Nikon Z 50mm F/1.8 S is een krachtige standaardlens voor het Z-systeem. Hij biedt uitzonderlijk goede scherpte en dito prestaties bij volledig open diafragma. Bokeh en onscherpte zijn nauwelijks boven gemiddeld, maar zeker niet slecht. Er zijn nog een paar betere en lichtsterkere 50mm lenzen op de markt voor portretfotografie, maar prijs/kwaliteit gezien is deze Nikon Z 50mm f/1.8 S één van de beste opties.

 

 

 

+ Pros

-        Ongelooflijke scherpte

-        Snelle, stille en accurate autofocus

-        Minimale vervorming

-        Gewicht (niet al te zwaar gezien varianten)

-        Weersbestendig

           

- Cons

-        Manuele focus bediening

-        Bokeh en onscherpte zijn gemiddeld

 

 

*Foto’s komen van photographylife.com