De Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3 van Nikon, een handige kleine zoomlens

 

Een jaar na de voorstelling van de Z-lijn komt het eerste full-frame kit objectief op de markt, samen met Nikon’s instap Z5: Z 24-50 f/4-6.3. Voornaamste eigenschappen zijn compactheid en het gewicht. Laten we even verder kijken hoe dit kitobjectief presteert.

 nikon-nikkor-z-24-50mm-f-4-6-3

Bouw

Het eerste wat opvalt is de omvang en het gewicht van dit objectief Nikkor Z 24-50mm f/4-6.3 van Nikon: met exact 195g op de teller en 5cm op z’n kleinst, is dit de perfecte reisgezel voor gebruik met de Z-camera’s van Nikon. Hieronder zie je het afgebeeld met de Z5, Nikon’s instap full-frame systeemcamera (een mond vol).

 

 nikon-nikkor-z-24-50mm-f-4-6-3-pg

Net als een aantal Z-objectieven schuift het objectief in om op te bergen. Dit maakt het heel compact om mee op stap te gaan.

De algemene bouwkwaliteit is aanvaardbaar voor een kit lens (denk aan de kitlenzen voor de Z50): meeste onderdelen zijn in stevig plastic (ook de lensvatting). Dit maakt het objectief minder stevig dan de S-line objectieven in het Z-gamma. Ook qua weersbestendigheid tipt dit kitobjectief niet aan z’n S-broeders en is dan ook slechts matig beschermd tegen spatwater of rondvliegend stof.

nikon-nikkor-z-24-50mm-f-4-6-3

In totaal bestaat het objectief uit 11 glaselementen in 10 groepen, waaronder 2 ED elementen 3 asferische. Het diafragma bestaat uit 7 bladen. Het objectief beschikt over een zoomring en scherpstelring, beide met een rubberen ring voor betere grip.

Wat betreft scherpstellen maakt dit kleintje gebruik van een stappenmotor dat zorgt voor een snelle en vooral geruisloze autofocus. De zonnekap of een opbergtas worden niet bijgeleverd, wat niet ongewoon is bij deze kitobjectieven.

 

Gebruik

Het objectief ligt goed in de hand met een Z-camera. Prettig is het geringe gewicht dat je meezeult voor bijvoorbeeld een citytrip of wandeling. De beperkte omvang maakt dat je met slechts een kleine tas op stap bent met toch een full-frame camera.

De scherpstelring is in te stellen als diafragmaring of belichtingscompensatie. Dit laatste maakt het zeer handig om snel de belichting van je foto te beïnvloeden wanneer je in P, A of T modus staat.

De minimumscherpstelafstand van 35cm maakt het mogelijk om toch nog enige details te fotograferen. Echt macro is dit uiteraard niet, hiervoor bestaan betere varianten echter voorlopig nog niet in het Z-gamma.

 

nikon-nikkor-z-24-50mm-f-4-6-3-pg

 

Beeldkwaliteit

Hoe presteert dit kleine kitobjectief nu juist? Laten we even kijken op verschillende vlakken.

Chromatische abberaties worden goed onder controle gehouden bij dit objectief. Dit verschijnsel van blauw/purper-achtige randen bij hoog contrast (donkere takken tegen een heldere lucht bijvoorbeeld) is quasi niet aanwezig. Een voordeel van de technologische vooruitgang waarbij ook software-matig kleine fouten van een objectief kunnen worden gecorrigeerd. Wat betreft vignettering is dit duidelijk te zien op volledige opening en op 24mm.

 

nikon-nikkor-z-24-50mm-f-4-6-3-pg

 

Diafragma sluiten naar f8 verbetert het fenomeen en ook op 50mm is het minder aanwezig. Niet ongewoon voor dergelijke kitlenzen. Door het 7-bladig diafragma ben je in staat om mooie ‘sunstars’ te fotograferen. Door het ontbreken van een zonnekap kan je wel wat flare krijgen.

Ook de achtergrondonscherpte (bokeh) wordt mooi weergegeven wanneer je wat afstand voorziet tussen onderwerp en achtergrond.

 

nikon-nikkor-z-24-50mm-f-4-6-3-pg

 

Hoewel echte macro foto’s (1:1 vergroting) niet mogelijk zijn met dit objectief kan je er toch fijne details mee vastleggen.

 Absolute scherpte bereikt het objectief best vanaf f8. Niet dat het onscherp is op grotere diafragma’s maar de scherpste resultaten krijg je tussen f8 en f16. Wederom niet verwonderlijk voor een kitobjectief en nog steeds één van de betere in dit gamma.

 

Conclusie

Het Nikon Z 24-50mm f/4-6.3 is een opvallend klein en lichtgewicht full-frame objectief met een slim compact design.

Hoewel het op de grootste diafragma’s niet ’s werelds scherpste is (logisch, gezien de prijsklasse) biedt het z’n beste resultaten vanaf f8.

De achtergrondonscherpte is mooi en wat te verwachten valt voor dergelijk kitobjectief.

Mindere punten zijn de bouwkwaliteit (oa. plastic lensvatting), autofocus die niet van de snelste is en de scherpte bij volle opening.

Niettegenstaande is dit een goed startersobjectief voor gebruikers van vb. de Z5 camera.

 

+ Pros

- Compact intrekbaar design

- Zeer geringe gewicht

- Mooie achtergrondonscherpte

 

- Cons

- Bouwkwaliteit

- Scherpte bij volle opening

- Autofocus niet de snelste

- Geen extra functie knoppen