NIKKOR Z 20mm f/1.8 S, een veelzijdige groothoeklens 

 

De NIKKOR Z 20mm f/1.8 S van Nikon, met zijn ultragrote beeldhoek en stijlvolle ontwerp, is een veelzijdig objectief dat geschikt is voor een breed scala aan onderwerpen, van architectuur tot landschappen en interieurs.  

 

Het geavanceerde optisch systeem maakt gebruik van ED-glas en asferische lenselementen om heldere, gecorrigeerde beelden te produceren met een hoge kleurhelderheid en precisie. 

 

Als aanvulling op het optische ontwerp zorgt een multi-focussysteem, dat gebruik maakt van twee motoren, voor een ongelooflijk snelle, nauwkeurige en stille scherpstelling. Bovendien kunt u met een programmeerbare instelring de camera-instellingen personaliseren. 

De groothoeklens is ontworpen voor hybride (spiegelloze) camera's met Z-vatting en FX-formaat, maar kan ook worden gebruikt op DX-modellen voor een brandpuntsafstand equivalent aan 30 mm. 

Het maximaal diafragma van f/1.8 is geschikt om te werken bij weinig licht en zorgt ook voor meer controle over de scherptediepte.

 

 

Drie asferische elementen reduceren sferische aberratie en vervormingen en zorgen voor heldere beelden met een nauwkeurige weergave. Drie ED-elementen verminderen kleurfranjes en chromatische aberratie aanzienlijk zodat kleuren helderder en beter weergegeven worden. Op de lenzen zijn een Nano Chrystalcoating en een Super Integrated coating aangebracht om oppervlakte- en interne reflecties te minimaliseren, voor een duidelijke vermindering van lichtvlekken en beeldschaduwen. 

Het multi-focussysteem bevat twee afzonderlijke AF-aandrijvingen, die gesynchroniseerd zijn voor een uitzonderlijk snelle en nauwkeurige scherpstelling. Dit systeem maakt gebruik van motoren die zorgen voor een ongelooflijk soepele en stille autofocus, waarmee ze uiterst geschikt zijn voor stilstaande beelden en voor videotoepassingen in het bijzonder.  

De scherpstelling kan ook ‘op elk moment’ manueel worden aangepast. De totale lengte van het objectief blijft behouden tijdens het gebruik, wat zorgt voor hogere scherpstelsnelheden. Dit is te danken aan het unieke ontwerp van Nikon, omdat enkel de interne lenzen bewegen tijdens het scherpstellen. De programmeerbare instelring wordt standaard gebruikt om handmatig scherp te stellen, maar kan ook worden gebruikt om het diafragma of de sluitertijd in te stellen.  

Het elektromagnetische diafragma zorgt voor een stabielere belichting, wat zeer nuttig is wanneer u in een snelle burst-modus werkt. Het diafragma met negen afgeronde lamellen zorgt voor een mooie achtergrondonscherpte en bokeh.  

Dankzij de stof- en vochtbestendige lensbehuizing kan de lens onder moeilijke omstandigheden gebruikt worden.