Nikon Coolpix P950, nieuwe troefkaart om te bridgen 

 

Nikon positioneert zijn P950 bridge tussen de wat verouderde P900 en de P1000 met zijn enorm zoombereik. Het nieuwe toestel is een compacte, polyvalente bridgecamera, zonder de tekortkomingen van de P900 en met vrijwel alle kwaliteiten van de P1000.  

 

Eind 2018 vond Nikon dat zijn P900, die al wat jaartjes op de teller had, een opvolger verdiende. Het werd de P1000 met ultrazoom, maar misschien was die iets te ambitieus voor de liefhebbers van het populaire Coolpix-gamma. Eerst was iedereen verbluft door het zoomobjectief van 24 tot … 3000 mm, met 125X vergroting, maar na een tijdje kwamen de nadelen aan het licht: forse afmetingen, niet echt comfortabel in het gebruik, verlies aan beeldkwaliteit naarmate je de zoom opdrijft … De fabrikant heeft nu begrepen dat er tussen de P900 en de P1000 plaats is voor de gulden middenweg, tot grote vreugde van de Coolpix-fans. 

 

De gloednieuwe P950 is die ontbrekende schakel, met meer bescheiden afmetingen en een grotere ergonomie. Of anders gezegd: Nikon verenigt in één toestel een sterk verbeterde versie van de P900 (die al 5 jaar op de markt is) en een afgeslankte en verfijnde P1000. Voor een bridge (d.w.z. de kruising van een reflex met een hybride) is deze evolutie een logische stap.

 

 

 

IMPONERENDE ZOOM 

De extreme zoomwaarden van de P1000 ontbreken, maar geef toe, inzoomen van 24 tot 2000 mm, een optische 83x vergroting, bij een lensopening van f/2.8 tot 6.5, het blijft allemaal heel indrukwekkend. Nog meer vergroting nodig? De Dynamic Fine Zoom geeft je het equivalent van 4000 mm, maar dan verlies je aan beeldkwaliteit. Een minder extreem uitschuifbare zoom betekent ook dat het gewicht binnen redelijke grenzen blijft (ongeveer 1 kilo of 450 gram minder dan de P1000). De P950 is hanteerbaarder en ergonomischer, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het zoomobjectief. 

 

  

VERBETERD OBJECTIEF 

Allerlei verfijningen maken deze nieuwkomer aantrekkelijk. Zo beperkt de lens in Super ED-glas mogelijke vervormingen of sluit ze zelfs helemaal uit. Het gevaar voor bewegingsonscherpte vermindert door het stabilisatiemechanisme met dubbele detectie, zodat je meestal zorgeloos uit de losse hand trillingvrij beelden schiet. Net zoals op de P1000 beschik je over een knopje om automatisch in en uit te zoomen en bovendien heeft Nikon nu een regelwieltje toegevoegd. Het gevoeligheidsbereik blijft identiek: 100 tot 1600 ISO, op te drijven tot 6400 ISO.

 

 

 

EINDELIJK RAW! 

Terwijl de P900 alleen jpeg’s afleverde, biedt de P950 ook het RAW (NRW)-formaat. Hiermee gaat een wereld aan mogelijkheden open bij het ontwikkelen en retoucheren van beelden. 

 

VIDEO  

Dat je met een fotocamera ook kwaliteitsvol filmt, is tegenwoordig vanzelfsprekend. De P950 kan het in 4K/UHD met 30 b/s en in Full HD, zonder beeldkaderverschil. Er is een 3,5 mm ingang voor een externe microfoon. Wat bij velen bovenaan het verlanglijstje stond, zit er nu op: een accessoireschoentje voor een micro of flitser. De telelens is zowel voor video-opnamen als foto’s onmiskenbaar een pluspunt, onder andere dankzij de beelstabilisatie (VR) met dubbele detectie van Nikon, waardoor de sluitersnelheid met vijf stops verlaagd kan worden. En de timelapse-functie levert gegarandeerd grappige (of verrassende) filmpjes op.

 

 

 

ALTIJD VERBONDEN  

Coolpix gaat mee met zijn tijd: draadloos verbinding maken met het toestel kan via wifi en Bluetooth, in combinatie met de SnapBridge-app. Beelden delen of de body op afstand bedienen wordt op die manier kinderspel. 

 

ZOEKER EN SCHERM  

Om te kadreren heb je twee mogelijkheden: de elektronische zoeker van 2,36 miljoen pixels en achteraan een kantelbaar LCD-scherm, zoals op de Coolpix P1000, maar veel beter dan op de P900. Dit laatste toestel gaat nu tegen de verlaagde prijs van 450 euro over de toonbank, terwijl liefhebbers van een compact, polyvalent toestel met een flinke zoom 889 euro neertellen voor de P950.