DJI Mavic Mini, minidrone voor maxiplezier

 

De Chinese dronefabrikant DJI vervolledigt zijn uitgebreide aanbod met een nieuw instapmodel: de Mavic Mini. Door zijn eenvoud, compacte afmetingen en grote autonomie is hij ideaal voor starters en het grote publiek. Al mist hij wel enkele belangrijke functies.

 

Dronespecialist DJI haalt met dit opmerkelijk kleine en lichte toestelletje een echte krachttoer uit en lanceert het precies op het juiste moment: net voor de feestdagen. Wedden dat de Mavic Mini menig foto- en filmfan in de verleiding zal brengen om met deze “vliegende camera” buiten spectaculaire opnames te maken? De nieuwe viermotorige drone onderscheidt zich op enkele punten van zijn voorgangers, zoals de Spark (niet meer verkrijgbaar) en de Mavic Air. Wij zetten de verschillen op een rijtje.

 

 

Pluspunten

Afmetingen. Het vederlichte gewicht (249 g) levert een schitterende vluchtduur van 30 minuten op en daarmee geeft hij al zijn soortgenoten het nakijken. De rotorarmen zijn inklapbaar, waarna het toestelletje nog maar 14 cm x 8,5 cm groot is (en 5,5 cm hoog). Het past in de palm van je hand! De Mavic Mini is de kleinste en meest transporteerbare drone ter wereld. Opengeplooid is hij vooraan 20 cm breed, achteraan 18,5 cm en 16 cm lang. Dat is voldoende voor een goede vluchtstabiliteit en windweerstand (tot 28 km/u). Hij haalt een snelheid van 47 km/u en is de stilste van alle DJI-drones.

Ergonomie. De Mavic Mini zweert bij absoluut gebruiksgemak. Zowel manueel als automatisch is hij eenvoudig te besturen. Druk op je smartphone op een virtuele startknop en je drone kiest het luchtruim. Eerst klimt hij tot één meter, daarna is hij klaar om uit te vliegen in een straal van 2 km. Je kiest uit drie vluchtprogramma’s: “Position” (standaard), “Sport” en een nieuwe stand voor vloeiende bewegingen: “Cinesmooth”. Wat gebeurt er als het signaal verloren gaat of er nog maar voor 5 minuten stroom in de batterij zit? Wonderlijk genoeg keert de Mavic dan automatisch naar zijn startpunt terug en vliegt daarbij op een voorgeprogrammeerde hoogte. DJI Fly, de nieuwe app voor bediening van het toestel, biedt ook 4 “Quickshot”-mogelijkheden voor een geautomatiseerde vlucht, afhankelijk van het gewenste opnametype: “Dronie”, “Raket”, “Cirkel” of “Spiraal”.

 

 

Beelden. Onder de drone hangt een drieassig gestabiliseerde camera die verbonden is met een CMOS-sensor van 12 megapixel. De gevoeligheid bedraagt 100 tot 3200 ISO, de sluitersnelheid 4 tot 1/8000 s, de brandpuntsafstand 24 mm en het vaste diafragma f/2,8. Jammer genoeg is er geen sprake van Ultra HD 4K en video’s met 60 fps zijn slechts bij Full HD mogelijk. De beeldkwaliteit is echter meer dan bevredigend en de vliegende camera biedt verbluffende standpunten en maakt duizelingwekkende foto’s (altijd JPEG-formaat) en filmpjes. De opnames zijn scherp en hebben mooie kleuren.

Ook de prijs van deze minidrone is mini: 399 euro, inclusief afstandsbediening en één batterij, of een “Fly More”-pack voor 499 euro, met twee extra batterijen, een laadstation, een transporttas en een beschermende propellerkooi. Niet overdreven voor deze echte drone.

 

 

Minpunten

Toch vertoont het toestel twee tekortkomingen. Het eerste puntje van kritiek betreft zoals gezegd de afwezigheid van het Ultra HD 4K-videoformaat. Tegenwoordig zou dit de standaard moeten zijn. Ten tweede zitten er geen obstakelsensoren op. Voor een drone kan dat problematisch zijn, zeker in de handen van een debutant of amateur die er puur voor zijn plezier een tochtje mee wil maken. De Mavic Mini vliegt dus altijd … blind. Een vogel die plots opduikt, een tak die in de weg zit, kunnen letterlijk het einde betekenen. Minder erg, maar vervelend, is het ontbreken van de “Follow Me”-functie om een persoon of voertuig in beweging te volgen. Grotere toestellen uit de reeks hebben die functie wel. Plaatjes uit de hoogte schieten vergt dus wat meer ervaring en dan heb je dat toch ook maar weer geleerd.