Geslaagde videoselfies maken tijdens de lockdown

 

Selfies zijn “hot” en nu is de videoversie ervan in opmars. In deze coronatijden beseffen we pas hoe belangrijk communicatie is, met onze familie, voor een virtueel aperitiefje en vooral om te werken. Van artsen tot sportcoaches, iedereen maakt videoselfies … soms schitterend, soms wat minder!

 

selfie-video

 

De populairste tv-programma’s van 2020? Een netjes in vieren verdeeld scherm, inkijkjes in allerlei salons en keukens, beeld en geluid van soms twijfelachtige kwaliteit … Is je favoriete fitness dicht? Geen probleem, je coach laat je wel op afstand zweten. Leraars houden videoconferenties met hun leerlingen, vastgoedmakelaars organiseren een virtueel bezoek en zelfs artsen raadpleeg je via Skype of Zoom. Dus waarop wacht je nog?

 

Alles staat of valt met de voorbereiding

Een opname kan door technische mankementen volledig de mist ingaan. Vervelend, vooral als je er professioneel mee aan de slag wilt gaan. Je hebt er alle belang bij om je klanten een verzorgde video voor te schotelen, ongeacht of je live gaat, dan wel je eigen Youtube-vlog aanvult. We laten eventuele verbindingsproblemen buiten beschouwing en concentreren ons op beeld en geluid.

 

De juiste apparatuur 

Voor een professionele video moet het materiaal aan bepaalde minimumeisen voldoen, maar het hoeft zeker geen camcorder van de nieuwste generatie te zijn. Meestal is een reflex- of hybridefotocamera prima geschikt en dan denken wij meer speciaal aan de Fujifilm X-T3, Sony A7 III, Olympus E-M1 Mark II, Panasonic GH5 of de D850 van Nikon. Kijk vooral naar functies als een richtbare display, beeldstabilisatie, specifieke videofuncties en gevoeligheid bij weinig licht. Optisch zit je goed met een lichtsterk (f/1.8 of f/2) groothoekobjectief met vaste brandpuntsafstand. Ga je voor een zoom? Dat kan, maar in- of uitzoomen tijdens de opname is geen goed idee.

 

De juiste instellingen? Film manueel

Open nu de menu’s van je toestel. Welke resolutie? Zo hoog mogelijk. Het aantal beelden per seconde (de frame rate)? 25 fps is voldoende, meer heb je niet nodig (geen slow motion of snelle bewegingen). Vooral bij weinig licht vermijd je beter hoge snelheden. Een krachtige autofocus is een pluspunt, zeker als manueel scherpstellen je niet zo goed afgaat. Alle automatismen van je toestel uitschakelen, is ideaal. Stel dan zelf de parameters in (ISO, diafragma, sluitersnelheid, witbalans enz.) afhankelijk van het gewenste resultaat … en het aanwezige licht.

 

En toen werd het licht

Niets zo somber als een slecht verlichte video. Film zoveel mogelijk gebruik bij zonlicht, maar filter het, bijvoorbeeld met een gordijn, zodat je diffuus licht krijgt. Daglicht zorgt voor heldere kleuren en scherpe beelden. Film je ’s avonds of bij slecht weer? Bij gebrek aan studiomateriaal - paraplu, ring light of ledpanelen - overweeg te investeren in een continu verlichtingssysteem, tegenwoordig redelijk betaalbaar, en kies je een belichtingshoek met zo weinig mogelijk slagschaduwen. en kies je een belichtingshoek met zo weinig mogelijk slagschaduwen. Testen is de boodschap, ook met verscheidene instellingen van je toestel.

 

Let op voor de kadrering

Een goed bestudeerde kadrering boeit je publiek. Een vaste cameraopstelling is het efficiëntste. Installeer een statief op de gewenste afstand. Laat meer ruimte als je bijvoorbeeld rond je bureau of een tafel beweegt, film van dichterbij voor een statische toespraak. Hou je de camera liever in de hand? Schakel dan zeker de beeldstabilisatie in.

 

Ook de achtergrond telt!

Niet iedereen kan over een studio beschikken, maar de omgeving moet wel bijdragen tot de gewenste sfeer. Eigenlijk mag er in het beeldkader niets voorkomen dat je kijkers afleidt. Verzorg de enscenering vooral als de sfeer een belangrijke rol speelt in je video. Hou in elk geval voldoende afstand tussen de camera, het onderwerp en de achtergrond.

 

Geluid: al te vaak verwaarloosd

Om storende bijgeluiden te vermijden neem je beter binnen op. De klank is er ook voller dan buiten. Voor een helder, goed verstaanbaar geluid is een externe microfoon vaak onmisbaar. Geluidseffecten, muziekjes, … komen aan bod in de postproductie.

 

Monteren, echt geen luxe

In de montage bepaal je het tempo van je video. Dode momenten, herhalingen, versprekingen, … knip je er genadeloos uit. Probeer de scènes vlot met elkaar te verbinden, hou een strak ritme aan.