Panasonic is niet bereid om zijn historisch formaat Micro 4/3 op te geven. Integendeel, zoals helder blijkt uit zijn nieuwe 10-25 mm objectief met diafragma 1.7. Met twee adapters voor de 24x36 hybrides van het merk erbovenop.

 

Lumix Leica 10-25mm f/1.7, lichtsterk, licht en sterk

 

Wat werkt, hoef je niet door iets anders te vervangen, lijkt Panasonic te denken. En bijgevolg krijgt het Micro 4/3-formaat, dat stevig in het DNA van het merk verankerd zit, een opkikker. En wat voor één! Met de hulp van Leica keert Panasonic terug naar de bron: een lichtsterk zoomobjectief met grote lensopening (f/1.7), uniek in het gamma dat het equivalent is van hybride teleobjectieven. De Lumix Leica 10-25 mm (1999 euro) is een zoom die overeenstemt met 20-50 mm (formaat 24x36) bij een 35 mm-camera.

 

 

Professioneel filmen

Hoewel deze 10-25 mm een eenvoudig en relatief licht objectief is, biedt hij een superieure fotokwaliteit. Maar ook videofans die ermee aan de slag gaan, zullen aangenaam verrast zijn. De ingenieurs hebben immers hun best gedaan om de klassieke problemen aan te pakken, zoals hinderende geluiden bij het scherpstellen, “sprongsgewijze” aanpassingen bij wisselende belichting of verschuiving van de scherpstelling bij het zoomen. Verwacht je bijgevolg aan stilte, vloeiende beelden, homogene belichtingsvariaties en geluidsopnamen zonder storingen, in elke situatie. Zowel ingezoomd als in panoramastand en zelfs bij snelbewegende opnamen. De superieure prestaties van de autofocus en de nauwkeurige scherpstelling doen de rest om 4K-video’s van uitstekende kwaliteit te produceren.

 

Correcties en lichtsterkte

Fotografen hebben evenveel redenen om tevreden te zijn. Het objectief omvat 17 elementen, onderverdeeld in 12 groepen, met 3 asferische lenzen en 4 elementen met Extra Low Dispersion (ED). Ze corrigeren sferische afwijkingen, vervorming en andere ongewenste optische effecten, waaronder chromatische aberratie. Het zoombereik van 10 tot 25 mm leent zich uitstekend voor mooie landschappen en straatfotografie (met schitterende perspectieven), maar ook voor portretten, want de grote lensopening van f/1.7 zorgt voor fijne bokeh-effecten. De grote lichtsterkte komt ook goed van pas voor spontane opnamen bij weinig omgevingslicht.

 

Compatibel met 24x36

Met het nieuwe objectief wedt Panasonic (/Leica) op twee paarden en dat is slim. Enerzijds het Micro 4/3-formaat, anderzijds ook de hybride 24x36 toestellen van zijn Lumix S-gamma. Twee nieuwe teleconverters zorgen ervoor dat ook die laatste categorie gebruikers het nieuwe objectief kan gebruiken:

- de eerste teleconverter (1,4x) heet DMW-STC14 (€ 549)

- en de tweede (2x) werd DMW-STC20 gedoopt (€ 649).

Beide adapters zijn stof- en spatwaterbestendig en ze zijn zelfs al geschikt (Panasonic kijkt ver vooruit) voor de Lumix S 70-200 mm f/2.8 die later dit jaar wordt gelanceerd.