In een lijst, mooi recht tegen een muur, dat kan natuurlijk. Maar er zijn nog zoveel andere manieren om je foto’s te tonen, meer gedurfd, met een ongewone invalshoek. Wij geven je 7 creatieve, originele en opvallende ideeën om je foto’s beter tot hun recht te laten komen.

 

Je foto’s verdienen een originele lijst!

 

Om eerlijk te zijn: wij hebben het een beetje gehad met die goeie ouwe lijst, waar niemand nog van opkijkt. En we zijn niet onder de indruk van al die schermen (tv, tablet, laptop, digitale lijstjes): ze produceren een koude, afstandelijke indruk, als geformatteerde dia’s. Dat kan creatiever! Want er zijn veel originele, eenvoudige, speelse alternatieven die je foto’s thuis een meerwaarde geven, of een soort expo vormen. Wij pikten er 7 ideeën uit. 

 

1. Hang ze op!

Een “slinger” of “wasdraad” is eenvoudig en efficiënt om je foto’s te tonen. In een oogwenk verander je de volgorde, voeg je foto’s toe of neem je er weg. Bevestig ze gewoon met wasknijpers (die bestaan tegenwoordig in alle maten, vormen en kleuren). Zo’n draad span je ook waar je wil: langs een muur, tussen twe muren, onder een balk, in een wandrek, … zowel horizontaal als verticaal. De draad of kabel is zelf even snel weer verwijderd als de foto’s. Een variant op dit thema: gebruik bestaande buizen of gordijnroedes om er je foto’s aan te bevestigen.

 

 

2. Als een accordeon

Officieel heet zoiets een leporello: een reeks foto’s aan elkaar vastgemaakt, meestal zigzag gevouwen. De foto’s horen per twee bij elkaar. Elke foto is met zijn zijkant aan een andere vastgemaakt, zodat je een soort accordeon krijgt. De hoek waaronder je kijkt, bepaalt welke foto’s je te zien krijgt: kijk je schuin van links, dan zie je maar de helft van alle foto’s en kijk je schuin van rechts, dan zie je de andere helft. Een bijzonder effect! Zo’n leporello-fotoboek is gemakkelijk zelf te maken (maquettekarton of “karton Plume” leent er zich uitstekend voor) en je plaatst of bevestigt het in huis waar je wil.

 

 

3. Zwevend mobiel

Je kent die mobieltjes wel: lichte sculpturen die bij het minste zuchtje wind of tocht beginnen te dansen. Vervang de klassieke elementen van zo’n mobiel door je foto’s, gewone prints of bevestigd op een lichte drager (met een foto aan één of aan twee kanten) en laat ze ongestoord hun luchtballet uitvoeren, met eindeloos gevarieerde visuele effecten.

 

 

4. Fotokubus

Zes zijden, zes mogelijkheden om je opnames te tonen. En even vaak van positie te veranderen, met je favoriete foto van het moment bovenaan. Gemakkelijk en niet duur om zelf te maken, in het materiaal en met de afmetingen die je wenst en met een bevestigingssysteem (wissellijstjes) voor je foto’s naar keuze.

 

 

 

5. Muren hebben hoeken

Je kan een fotolijst gewoon tegen een (grote) vlakke muur hangen, maar ook tegen het plafond, een deur, aan een luster, … Of wat denk je van de hoeken in je huis, zowel binnen- als buitenhoeken? Maak een regelmatige of harmonische hoekcompositie of net een heel onregelmatige. Afhankelijk van je standpunt en de afstand tot de hoek krijg je dan telkens en ander zicht op je fotowerk.

 

 

6. Een gleuflijst

Nog een gemakkelijke en voordelige oplossing om foto’s tentoon te stellen en zo vaak te veranderen als je wil: een lijst in hout, plastic of metaal met een gleuf of groef over de hele lengte. Bevestig de lijst tegen een muur of elders en plaats dan je foto’s in de gleuf. Maak composities, per thema, met uniforme grootte of net een bonte mengeling van formaten en contrasten.

 

 

 

7. Een materialenkwestie

Zoek de alternatieven voor de klassieke fotolijst niet alleen in een gekke plek, een onverwachte schikking of een originele zelfgebouwde drager. Ook het materiaal waarop je de foto’s print kan voor verrassingen zorgen. Want waarom zou je je foto’s altijd op papier laten afdrukken? Er zijn tegenwoordig mogelijkheden in overvloed: linnen, een T-shirt, een kartonnen puzzel, dik hout, een magnetische drager die je op elk metalen oppervlak bevestigt … Nieuwe materialen blijken zelfs hoogwaardige alternatieven voor papier om je “werken” op groot formaat tentoon te stellen (tot 2,50 m), zonder lijst. Plexiglas (acrylglas) geeft als transparant materiaal bijvoorbeeld een unieke diepte en haarscherpe weergave. Dibond maakt gebruik van aluminium in twee dunne platen die thermisch op een stevige centrale plaat in polyethyleen worden gelijmd. Dit elegante, duurzame en kwaliteitsvolle materiaal is ideaal voor professionele foto’s. Vergeet ook Forex niet, lichte, maar hoogwaardige PVC-panelen die voor binnen én buiten geschikt zijn. Deze drie dragers zijn de specialiteit van Foto Nelissen.

https://www.fotonelissen.be/groot-formaat-printen