Hasselblad XCD 45mm f/4, pluimgewicht ziet het groot 

 

De Hasselblad XCD 45mm f/4, het nieuwe AF middenformaatobjectief van de Zweedse fabrikant, wordt aangekondigd als de “lichtste en meest compacte” groothoek in deze categorie. En hij heeft nog een troef: zijn voor dit merk alleszins betaalbare prijs.

 

320 gram en 4,7 centimer lang, meer moet dat niet zijn! Het nieuwste objectief met vaste brandpuntsafstand van Hasselblad is bestemd voor de hybride modellen X1D en X1D II. Dit objectief van welgeteld 46,2mm, het equivalent van een 36 mm fullformat, is een opvallend lichtgewicht in de reeks System X-objectieven. In vergelijking met de huidige XCD 45mm f/3.5 ben je bijna geneigd om de term “pancake” in de mond te nemen. Ook het budget valt vederlicht uit, toch zeker in vergelijking met zijn voorganger, want dit nieuwe objectief gaat over de toonbank voor € 1.199 en dat is minder dan de helft van de prijs van de f/3.5. Het legendarische topklassemerk gooit het duidelijk over een andere boeg en wil ook een nieuw publiek aanboren.

 

 

Licht én compact

Eigenlijk hoeft het ons absoluut niet te verbazen dat Hasselblad zijn heil zoekt in verdere miniaturisatie. Die richting was het immers ook al uitgegaan bij het ontwerpen van zijn nieuwste hybride middenformaatcamera X1D II, die de ideale afmetingen heeft voor polyvalent gebruik. Dit nieuwe objectief van de Zweedse fabrikant, die in 2017 door DJI werd overgenomen, past hier perfect bij. Gebruiksgemak gaat hand in hand met een grote discretie, want de autofocusmotor wordt als “uiterst geruisloos” omschreven. Een X1D II met dit objectief lijkt de ideale combinatie, zowel om vluchtige momenten in de stad vast te leggen als voor meer avontuurlijke fotografen. Ga maar na: licht genoeg voor flinke trektochten en voldoende lichtsterk voor landschapsjagers die geen kg te veel willen meezeulen.

 

 

Vanzelfsprekende kwaliteit

Als er één merk synoniem is van voortreffelijke body’s en objectieven, dan is het wel Hasselblad, en de XCD 45mm f/4 vormt hierop geen uitzondering. De optische kwaliteit wordt verzekerd door 9 lenzen, waarvan 2 asferische. Zoals bekend corrigeren asferische lenzen bepaalde afwijkingen aan de rand van het beeld, vooral bij groothoekobjectieven. Ze verbeteren dus de optische prestaties. De 9 lenzen zijn opgedeeld in 7 groepen om alle mogelijke afwijkingen (denk aan kleurschifting, veldkromming, sferische aberratie enz.) nog efficiënter te bestrijden. Deze objectiefconfiguratie zou een uitstekend eindresultaat moeten opleveren!

 

 

Klein, maar alles erop en eraan

Net zoals de andere XCD-objectieven van het merk is ook deze 45 mm F4 voorzien van een centrale sluiter, zodat de body voor flitssynchronisatie bij elke snelheid kan zorgen. Nu we het toch over de sluitersnelheden hebben: het bereik van deze System X-nieuwkomer gaat van 68 minuten tot 1/2000e seconde. Het diafragma is dan weer instelbaar tussen f/4 en f/32 en de minimale scherpstelafstand is 35 cm. Liefhebbers van handmatig scherpstellen zullen blij zijn met de mechanisch gekoppelde scherpstelring, die je met veel gevoel en heel nauwkeurig laat werken. Ten slotte vermelden we nog dat bezitters van de hybride X1D-50C hun body eerst moeten updaten om dit objectief te kunnen gebruiken (binnenkort op de Hasselblad-website). Het objectief is verkrijgbaar vanaf maart 2020 en het merk doet flinke inspanningen om zijn prijzen te laten zakken.

 

 

Of dit allemaal voldoende is om Fujifilm naar de kroon te steken in het segment van de middenformaat hybrides? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen!