De Fujifilm XF 50 mm f/1.0: er zij licht, en er was licht!

 

De Fujifilm XF 50 mm f/1.0 is een zeer lichtsterke lens voor de systeem camera’s van de X-serie, waardoor het een ideale portretlens is. Het objectief werd aangekondigd in september 2020 en is de eerste f/1.0 voor systeem camera’s met autofocus.

 

fujifilm-fujinon-xf-50mm-1-0

 

Fujifilm was eerst van plan om vanaf midden 2018 een 33 mmf/1.0 objectief te maken, maar een jaar later is het project veranderd in een 50 mm/f1.0 omdat het eerste te omslachtig was. We zijn dus van een standaardlens overgegaan naar een korte telelens.

Dit is het derde objectief van Fujifilm in dit gamma van brandpuntafstanden. De Fujifilm Fujinon XF 50 mm f/1.0 is duidelijk het zwaargewicht van de groep, met een diameter van 87 mm, een lengte van 104 mm en een gewicht van 845 g. Dat is dubbel zo zwaar als de Fujinon XF 56 mm f/1.2 en vier keer zo zwaar als de Fujinon XF 50 mm f/2. De zoektocht naar lichtsterkte heeft zo zijn prijs.

 fujifilm-fujinon-xf-50mm-1-0

Het is een van de grootste en zwaarste objectieven in het Fuji X-systeem, en is het meest geschikt voor grotere body’s. Ik heb hem getest op de X-T4 en de X-PRO 2, en daarop vond ik hem zeer evenwichtig, zelfs zonder de grip. Ik zou hem echter niet aanraden voor een van de kleinere body’s, zoals de X-T30 of X-A serie

Hij heeft slechts twee bedieningselementen: een afstelring voor de diafragmaopening die per 1/3 stop klikt, met stand A automatisch diafragma, alsook een grote manuele scherpstelring die door een motor aangedreven wordt. De scherpstelring draait vrijuit, maar dekt de minimale scherpstelafstand van 70 cm tot oneindig in een beweging van 120 graden, waardoor je nauwkeurig kan afstellen. Enige minpuntje: de focusmotoren zijn duidelijk hoorbaar, waardoor ze minder geschikt is voor video met gebruik van de ingebouwde microfoon.

 

fujifilm-fujinon-xf-50mm-1-0

 

fujifilm-fujinon-xf-50mm-1-0

 

Het objectief beschikt over de WR-afwerking waardoor hij stof- en weerbestendig is. Hij heeft tien afdichtingen, waaronder een rubberen ring aan de lensvatting. Het is een mooie vooruitgang in vergelijking met de XF 56 mm f/1.2, die  hier niet over beschikt.

Het objectief bestaat uit 12 elementen onderverdeeld in negen groepen, en bevat één asferisch en twee ED-elementen. Het meest indrukwekkende deel is zeker en vast die mooie grote frontale lens met een concave vorm. Daarvoor heb je wel een filter van 77 mm nodig, vergeleken met een van 62 mm voor de XF 56 mm, of een van 46 mm voor de XF 50 f/2.

 

fujifilm-fujinon-xf-50mm-1-0

 

fujifilm-fujinon-xf-50mm-1-0

 

Ondertussen zorgt de diafragmaopening van 1.0 voor een zeer kleine scherptediepte. In full frame is de XF 50 mm f/1.0 gelijkwaardig aan 75 mm f/1.5 wat betreft dekking en scherptediepte, waardoor het een zeer korte telelens wordt die ideaal is voor portretten van dichtbij.. We kunnen stellen dat full frame-lenzen van 85 mm f/1.4 de meest vergelijkbare modellen zijn, ook al geeft het verschil van 10 mm brandpuntafstand een lichtjes anders gevoel. Ik heb binnenshuis enkele portretten gemaakt met omgevingslicht en heb daarvoor deze XF 50 mm f/1.0 op een Fujifilm X-PRO 2-body afgesteld op f/1.0. Op een afstand van 2,5 m is een oog scherp, maar de extreem kleine scherptediepte heeft de rest van het gezicht al ‘wazig’ gemaakt.

 

fujifilm-fujinon-xf-50mm-1-0

 

fujifilm-fujinon-xf-50mm-1-0

 

Wat de befaamde bokeh betreft, zijn er verschillen in de weergave tussen de 50 mm f/1 en de 56 mm f/1.2: de 56 mm maakt de randen van lichtpunten buiten het scherpstelgebied veel scherper. Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen voorkeur in bokeh en weergave, maar de 50 mm f/1 is zeker minder hard dan zijn 56 mm tegenhanger. Het is ook vermeldenswaardig dat Fujifilm een APD-versie van de 56 mm aanbiedt die bokeh-effecten zachter maakt.

We hebben natuurlijk het merendeel van onze foto’s op f/1.0 gemaakt! De resultaten waren overweldigend. Daar waar de bestaande Fujinon 56 mm f/1.2 een gelijkaardige scherptediepte biedt, is zijn bokeh veel ‘onrustiger en zenuwachtiger’. Als tegenwicht biedt de XF 50 mm f/1.0 een ultravloeiende bokeh en een zachte overgang van scherp naar wazig op het scherpstelpunt. Het is een uiterst aangename weergave die ons doet denken aan de klassieke lenzen met afstandsmeter van een welbekend Duits merk.

Fujifilm zegt dat de ontwerpers met opzet een deel van de asferische aberratie niet gecorrigeerd hebben op f/1.0 om dit effect te verkrijgen. Na onze foto’s lijkt de zuivere scherpte op f/1.0 een beetje minder te zijn vergeleken met die op f/1.8, maar dat heeft geen onaangename gevolgen, integendeel.

Aarzel niet om langs te komen in een van onze winkel. Het objectief is binnenkort verkrijgbaar en je kan hem komen bewonderen... of meer indien het klikt.