Het technologische hart van je toestel kan alleen maar functioneren dankzij software. En die kan evolueren. Regelmatig updaten is de boodschap om optimaal te genieten van nieuwe functies en prestaties. Daarbij moet je zorgvuldig te werk gaan.

 

Tips van profs: firmware geüpdatet? … Check!

 

In elk informaticasysteem zit “firmware” of “systeemsoftware”, een reeks microprogrammaatjes die het systeem laten functioneren. Fabrikanten brengen regelmatig nieuwe en verbeterde versies uit van hun firmware, als extra service voor gebruikers. Elke nieuwe versie bevat immers correcties of oplossingen voor vastgestelde problemen of bugs en verbetert voortdurend de prestaties en functies van je toestel. Surf even naar de nieuwe vaste rubriek “Software-update” op onze website en je merkt wat wij bedoelen.

 

 

Je ontdekt er onder andere dat de firmware 3.1 van je Leica Q je extra functies ter beschikking stelt of dat Nikon versie 2.0 van zijn firmware heeft gelanceerd voor de Z7 en Z6, met AF-oogherkenning, de uitbreiding van het AF-detectiebereik bij weinig licht en de toevoeging van AF-tracking in de continue stand voor hoge snelheid. Dergelijke aanpassingen komen vaak voor. Zo kwam de Canon 7D 10 jaar geleden op de markt en werd de firmware ervan ondertussen ook al 10 keer ingrijpend aangepast.

Deze service is gratis en aangezien het de fabrikant van je toestel zelf is die elke verbeterde versie uitbrengt, mag je er het volste vertrouwen in hebben. Nog een voordeel: in tegenstelling tot computers, smartphones, fotokopieertoestellen, enz. werkt een digitaal fototoestel met zijn eigen, gesloten softwaresysteem, dat beter afgeschermd is tegen externe invloeden en beter wordt gecontroleerd door de fabrikant.

 

Firmware upgraden is slim …

Er is dus geen reden denkbaar waarom je het systeem in je toestel niet zou updaten, zodat het opnieuw meer pit heeft en je verrast met onverwachte sensaties. Denis Closon, onze expert en zelf professioneel fotograaf, ziet het zo: “Tegenwoordig onderscheiden toestellen zich ook door hun elektronica en informatica van elkaar. Bij de hybrides is dat nog meer het geval. Zo introduceerde Sony onlangs autofocus op de ogen van een dier en automatische timelapse. Een update van de firmware biedt nog veel meer voordelen dan de algemene functies van de body. Soms stelt een update het toestel ook in staat om nieuwe objectieven te herkennen of ­bugs te corrigeren, die het gevolg kunnen zijn van nieuwe randapparatuur.”

Natuurlijk ben je nooit verplicht om de firmware te upgraden. Een toestel kan lang perfect functioneren zonder enige aanpassing. Maar het zou jammer zijn om een pak nieuwe mogelijkheden en technologische verfijningen links te laten liggen.

 

… maar moet voorzichtig gebeuren

De firmware van je fototoestel upgraden doe je beter niet snel tussen twee andere klussen door. Je moet een specifieke procedure volgen, maar die wordt meestal heel goed uitgelegd door het merk, op de website of op het toestel zelf. Er zijn twee manieren mogelijk.

- Via de eigen software van het merk (bij Canon is dat bijvoorbeeld Eos Utility). Je installeert die op je computer, nadat je eerst je fototoestel ermee hebt verbonden.

- Via het geheugenkaartje (dat je hebt geherformatteerd en waarop nieuwe bestanden staan) van je digitaal fototoestel. Via het menu op je toestel lanceer je dan de update.

 

In beide gevallen moet je enkele voorzorgen nemen om ernstige problemen te vermijden:

  1. de batterij van het toestel moet volledig opgeladen zijn,
  2. het moet om de “naakte” body gaan, zonder objectief, flitser of andere accessoires,
  3. je mag het toestel tijdens de update nooit uitschakelen,
  4. je toestel moet tijdens de hele operatie onbeweeglijk blijven: raak het niet aan, open het niet en druk op geen enkele toets of knop.

 

En ten slotte nog meer goed nieuws: elke nieuwe firmwareversie bevat altijd de correcties en nieuwigheden van een vorige update. Speciaal voor wie al eens een update vergeet!

 

https://www.fotonelissen.be/software-update

 


 [DS1]Cette mise à jour semble manquer sur le site NL https://www.fotonelissen.be/software-update