Digitaal fototoestel

Het verschil tussen een digitaal fototoestel en een analoge fotocamera

In de basis verschilt een digitaal fototoestel niet veel van een analoge fotocamera. Beide zijn voorzien van een objectief, een diafragma en een sluiter. Het echte verschil tussen de twee zit namelijk in de manier waarop de foto wordt opgeslagen. Bij een analoge camera wordt de foto vastgelegd op een fotorolletje of film, terwijl bij een digitale camera een lichtgevoelige sensor het beeld vastlegt om dit vervolgens op een geheugenkaartje op te slaan. Deze zogenoemde SD-kaart, wat staat voor Secure Digital card, kan variëren in opslagcapaciteit en afmeting. Zo is er de standaard SD-kaart en de Micro SD-kaart. Afhankelijk van het type camera kiest men vervolgens het bijpassende formaat SD-kaart.

digitaal fototoestel

De voordelen van een digitaal fototoestel

Een van de voordelen van een digitaal fototoestel, is de mogelijkheid tot het direct terugkijken van de gemaakte opname op het schermpje van het toestel. Zo kunt u terstond bekijken of de foto voldoet aan uw eisen en wensen. Hoewel, het niet weten of de foto geslaagd is heeft natuurlijk ook zo zijn charme. Wanneer u tevreden bent over de gemaakt foto, kunt u het geheugenkaartje of het digitaal fototoestel aansluiten op een ander digitaal apparaat zoals uw pc of laptop. Op deze manier kunt u heel gemakkelijk en in hoog tempo de digitale bestanden overzetten naar uw computer. De foto's zijn dan direct klaar om te bewerken, te ordenen, af te drukken of desgewenst te verwijderen.

digitaal fototoestel

Wat voor functies en kenmerken kan een digitaal fototoestel bezitten?

Een digitaal fototoestel beschikt vaak over allerlei functies en opties welke op een analoog toestel niet te vinden zijn. De zoomfunctie is er daar een van. Met deze functie kunt u zowel digitaal als optisch het beeld dichterbij halen. Digitaal zoomen houdt niets minder in dan dat u de reeds gemaakte opname uitvergroot door gebruik te maken van de software van de camera. Dit leidt al snel tot fors kwaliteitsverlies. Optisch zoomen gebeurt echter met de lens, nog voordat de foto gemaakt wordt. In de regel zorgt dit niet voor kwaliteitsverlies. De grootte van de sensor in een digitaal fototoestel bepaald de maximale grootte van een digitale foto. Doordat een sensor een heleboel lichtgevoelige punten bevat, pixels genaamd, wordt de grootte van de sensor uitgedrukt in megapixel. Hierbij staat 1 megapixel voor één miljoen pixels. Des te meer pixels er op de sensor aanwezig zijn, des te gedetailleerder de foto zal worden.

digitaal fototoestel

Het gebruik bepaald het soort digitaal fototoestel

Er zijn diverse soorten digitale fototoestellen op de markt, met elk haar eigen gebruik. Zo zijn er de compact camera's, welke heel geschikt zijn voor alledaagse fotografie. Dit type digitaal fototoestel is vrij klein en compact, zoals de naam al doet vermoeden. Een dergelijke camera bevat meestal enkel de basisfuncties om doorsnee foto's mee te maken. Wanneer men professioneel of semi-professioneel aan de slag wil gaan, kan beter gekozen worden voor een systeemcamera of een digitale spiegelreflexcamera. Dit zijn over het algemeen vaak wel de wat duurdere toestellen, maar kwalitatief zit er een enorm verschil tussen.