Bij de introductie van de derde generatie A7 zei Sony dat dit hybride toestel een nieuwe betekenis zou geven aan het woord "basis" – een belofte die het ruimschoots is nagekomen. De A7 is altijd het opstapje geweest van Sony's full-framegamma, naast de A7R en A7S in de topklasse. De A7 is nog steeds verre van een beginnerscamera, maar hij is – of was althans – een compromis. De camera probeert een groter aantal fotografen aan te trekken zonder de meer specifieke voordelen van de A7R, A7S of de nieuwe A9-reeks te bieden.

 

De Sony Alpha 7 III is de referentie, toch?

 

De A7 III maakt een einde aan deze opvatting. Hij biedt het dynamische bereik van de A7R III, de prestaties bij weinig licht van de A7S II en voldoende snelheid van de A9 om alle prestaties te leveren die de meesten van ons nodig hebben – en dat tegen een veel lagere prijs dan die andere modellen.

We hebben onze gebruikelijke bedenkingen bij de ergonomie van Sony's menu's en niet alle functies van de camera zijn perfect, maar toch moeten we hem aanbevelen voor bijna alle fotografen die hem zich kunnen veroorloven.

 sony-alpha-7-iii

 

Sony staat erom bekend zoveel mogelijk technologie te gebruiken in zijn apparaten en de A7 III is daar het recentste voorbeeld van. Het begint allemaal met een nieuwe 24 megapixel achterverlichte beeldsensor (BSI). De resolutie is niet veranderd sinds de oorspronkelijke A7, maar de achterverlichting stuurt het circuit via de achterkant van de sensor in plaats van via de voorkant, waardoor die gevoeliger wordt. Dat verhoogt het gevoeligheidsbereik tot ISO 51 200 (uit te breiden tot 204 800).

SI-sensoren zijn niet nieuw, maar de technologie is over het algemeen voorbehouden voor sensoren met kleinere pixels – ofwel kleine sensoren zoals die in telefoons, ofwel grote sensoren met een zeer hoog aantal pixels zoals de A7R III – waarbij het verschil beter merkbaar is. Het feit dat Sony overstapt naar een BSI-sensor op de A7 III laat zien dat het probeert om het meeste uit deze 24 miljoen pixels te halen.

 sony-alpha-7-iii

 

De meeste fotografen hebben altijd gekozen voor de hoge resolutie van de A7-reeks. Door hetzelfde aantal pixels te behouden, heeft Sony de continue opnamesnelheid aanzienlijk kunnen verhogen tot wel 10 beelden per seconde. In combinatie met een nieuw systeem van 693 autofocuspunten met fasedetectie die het grootste deel van het beeld bedekken, moet deze camera indrukwekkende mogelijkheden bieden voor sport- en actiefotografie.

De Sony A7 III is een van de meest indrukwekkende camera's met hoog gevoeligheidsbereik op de markt (ISO 204 800)

 sony-alpha-7-iii

 

De A7 III erft ook de nieuwste generatie batterijen, die de batterijlevensduur verlengt tot 710 foto's per oplaadbeurt (CIPA-standaard), vergeleken met 350 in de A7 II. Een digitale spiegelreflexcamera zal het altijd veel beter doen, maar voorlopig is dit nu eenmaal de beste hybride camera.

Het systeem met stabilisatie over 5 assen werd ook opnieuw ontworpen om 5-staps vibratiereductie te bieden, vergeleken met 4,5 in de A7 II. In de praktijk zijn we erin geslaagd om scherpe resultaten te verkrijgen tot 1/8 van een seconde bij 50 mm ...

Er zijn echter ook gebieden waar Sony een lichte achterstand begint op te lopen ten opzichte van een deel van de concurrentie, die al een inhaalslag heeft gemaakt. Zo maakt de A7 III nog steeds gebruik van een elektronische zoeker van 2,36 miljoen pixels. Dat is meer dan een miljoen pixels minder dan de elektronische zoekers van 3,69 miljoen beeldpunten in de Nikon Z6, Canon EOS R, Fujifilm X-H1 en Panasonic Lumix. G9.

Eerst en vooral, de positieve punten: de A7 III is snel. De camera stelt razendsnel scherp (getest met de G Master-lens 24-70 mm f / 2,8), er is geen ontspanvertraging en de black-out van de zoeker is een van de kortste die we ooit hebben gezien.

De burst-modus van 10 foto’s per seconde is niet alleen een marketingclaim. De camera kan die snelheid aanhouden tot 40 niet-gecomprimeerde RAW-bestanden en het buffergeheugen wordt in minder dan 15 seconden gewist met een V90 UHS-II SD-kaart. Voor de Live View-modus moet u overschakelen naar 8 foto’s per seconde, maar het aantal blijft indrukwekkend. In tegenstelling tot oudere Sony-camera’s krijgt u ook volledige toegang tot het menusysteem en kunt u foto’s bekijken tijdens het wegschrijven van gegevens op de kaart.

Sony maakt gebruik van aanpasbare knoppen voor functies die keuzebediening kunnen bevatten, zoals witbalans, AF-gebied en scherpstelmodus. Een ander positief aspect is dat Sony 22 pagina's met opties aanbiedt in het configuratiemenu om die knoppen aan te passen aan uw voorkeuren.

Het belangrijkste pluspunt van de A7 III: de foto's zelf. De beeldkwaliteit is gewoonweg schitterend. We kunnen niet ontkennen dat de 24x36-sensoren nog steeds voordelen bieden ten opzichte van de APS-C en Micro Four Thirds. En de sensor van de A7 III is simpelweg een van de beste die we tot nu toe hebben gezien.

 sony-alpha-7-iii

 

De A7 III levert zeer indrukwekkende resultaten tot ISO 25 600. U moet er zeker niet voor terugdeinzen om die te gebruiken indien nodig. De maximale gevoeligheid van 51 200 is een grote hulp en blijft bruikbaar na een lichte ruisonderdrukking als u niet bang bent om lichtjes detail te verliezen. Kortom, het is een van de meest indrukwekkende ISO-gevoelige camera's op de markt.

Bij ISO 100 biedt de A7 III een dynamisch bereik van 15 stops. Dat betekent dat hij details vastlegt over een breed scala aan tinten, wat perfect is voor landschappen met een hoog contrast of andere scènes waar u hooglichten en donkere schaduwen moeilijk in evenwicht zou kunnen brengen. Onze ervaring is dat we bij het maken van niet-gecomprimeerde RAW-bestanden de belichting in Lightroom tot maximaal vijf stops konden verhogen voordat we te veel luminantieruis aan het beeld toevoegden.

 

Minder positief: De AF-joystick is een beetje onhandig, maar is nog steeds een goed middel om het actieve AF-punt te verplaatsen. Wie dat liever doet, kan het ook op het touchscreen doen. Wat de bediening betreft, is de linkerzijde van de A7 III volledig leeg, terwijl er gemakkelijk een extra modusknop of extra knoppen op zouden passen. Sony had de modusknop voor belichting naar links kunnen verplaatsen en ruimte kunnen vrijmaken voor een Lcd-scherm rechts boven op de camera, zoals de Z6. Bovendien zit er geen enkele andere bedieningsknop op de voorzijde van de camera dan de ontgrendelingsknop van de lens. Het zou op zijn minst een perfecte plaats zijn voor bijvoorbeeld een scherpstelmodusschakelaar.

We hebben camera’s gezien die sterke prestaties leveren met een lage gevoeligheid en camera’s die sterke prestaties leveren met een hoge gevoeligheid, maar we zien zelden een toestel dat uitblinkt in de beide. Dat is een van de voornaamste redenen waarom de A7 III een van de finalisten zou moeten zijn op uw lijstje, zelfs als u alleen maar topmodellen overweegt. De camera doet het zo goed in zoveel verschillende situaties, dat we ons moeilijk een scenario kunnen voorstellen dat hij niet aankan. Behalve als u absoluut meer resolutie nodig hebt (in dat geval is zijn oudere broer, de 7R III, iets voor u)

fotonelissen.be stelt u voor de camera eens rustig te komen uitproberen in een van de winkels of hem zelfs te huren om hem nog beter te kunnen testen. Bij een korte huurperiode (maximaal drie dagen) met aankoop binnen de week, zal het bedrag van de huur volledig worden afgetrokken van de aankoopprijs. U weet wat u te doen staat!