De Samyang AF 35 mm f/1,8 FE, licht maar robuust.

 

De AF 35 mm f/1,8 FE voor Sony E-mount (full frame) is met zijn gelijkaardige ontwerpfilosofie de perfecte partner voor de Samyang AF 75 mm f/1,8 FE. Voor tal van fotografen kan het koppel 35 mm/75 mm heel aantrekkelijk zijn, en dan vooral voor reportage- en straatfotografie.

 

samyang-af-35mm-f1-8-fe

 

Er is immers een interessante trend aan de gang waarbij de hele grote objectieven aan de kant geschoven worden. Zo vermijden fotografen dat ze vastgroeien in het gemak van de vaak zware groothoekzoomlenzen. Door het potentieel van full-framesysteemcamera’s volledig te benutten, zet dit lichte en compacte objectief de nieuwe trend van meer “draagbare” lenzen verder.

Dankzij het oordeelkundig gebruik van hoogwaardig plastic is het objectief Samyang AF 35 mm f/1,8 FE klein en licht, met een gewicht van 210 g zonder lensdop en zonnekap. Hij past goed op Sony-body’s en laat zich gemakkelijk en zonder veel gedoe hanteren.

De voorste lens is voorzien van de traditionele Samyang UMC-coating, die zeer doeltreffend is tegen reflecties. Natuurlijk is het objectief ook weerbestendig, een bijna essentiële eigenschap. Samyang laat ons weten dat het objectief bestand is tegen stof, lichte regen en sneeuw.

.

samyang-af-35mm-f1-8-fe

De afstelring werkt elektronisch en voelt heel vloeiend aan, met precies de juiste hoeveelheid gemiddelde weerstand. Onder deze ring zit een schakelaar die de werking ervan aanstuurt, aangeduid met “Mode 1” en “Mode 2”. Met deze personaliseerbare schakelaar kan je snel de functie van de manuele scherpstelring kiezen, zoals bijvoorbeeld de afstelling van de diafragmaopening, wat een enorm voordeel zou kunnen zijn voor videomakers. Andere modi zouden binnenkort aangekondigd worden met een firmware-update.

De kortste scherpstelafstand is 0,29 m, wat resulteert in een maximale vergroting van 0,17x. De AF is zeer stil dankzij een lineaire STM-motor die erg nauwkeurig en snel is.

De optische constructie bestaat uit tien elementen en acht groepen, met twee asferische en twee hybride asferische elementen. De hybride asferische elementen zijn asferische oppervlakken in hars die op glazen elementen aangebracht zijn. Dat allemaal zorgt voor uitstekende optische prestaties.

 

 

samyang-af-35mm-f1-8-fe

 

Om een aangename bokeh te creëren, bestaat het diafragma uit negen bladen die een cirkelvormige opening creëren.

De combinatie van een Sony-body en de 35 mm is zo goed als perfect voor straatfotografie. In die opstelling weet de lens discreet te blijven en springt hij totaal niet in het oog. Hij is heel veelzijdig voor een algemeen gebruik en wordt op vlak van standaardlenzen vaak verkozen boven de 50 mm.

We moeten ook vermelden dat het objectief duidelijk goed gemaakt is, met een gladde en fijne afwerking. Het oog voor detail is er, want de lens wordt zelfs geleverd met een zonnekap een geweldige lenstas met rits.