Pentax zet voor de lancering van de nieuwe generatie van zijn Star-serie de grote middelen in: een hoogwaardig 50 mm f/1.4 objectief. Deze flinke brok technologie, bedoeld voor grootformaat reflexcamera’s van het K1 en K-1 II gamma, is toekomstbestendig door zijn onberispelijke en robuuste optiek.

 

Nieuwe star met schitterende optiek

 

Een nieuw Pentax-objectief, dat maak je niet elke dag mee. Nog opmerkelijker is dat het nieuwe model in de traditie van het hoogpresterende topmodel Pentax HD D-FA 50mm f/1.4 staat, zelf de opvolger van de lichtsterke SMC Pentax FA 50 mm f/2.8. Met nog diverse verbeteringen!

Pentax-D-FA-50mm-F14-SDM-AW 

Superieure optiekk

Pentax heeft technologisch het onderste uit de kan gehaald. Het resultaat? Ultraheldere en contrastrijke beelden, uiterst scherp ook, prachtig wazige achtergronden en een drastische beperking van het risico op aberraties, lensflare en ghosting, zelfs bij volledig open diafragma. Het objectief kreeg daarvoor een Aero Bright II behandeling, met een nanotechnologische coating die een zeer lage brekingsindex garandeert.

De hoge kwaliteit is ook te danken aan de structuur met drie lenzen van hoogwaardig glas met superlage dispersie en een asferisch element dat elke aberratie compenseert voor een ideaal beeld, scherp van rand tot rand, met een hoog contrast. Deze 50 mm f/1.4 is bedoeld als de nieuwe metgezel van Pentax-reflexcamera’s met K-mount (zoals de professionele K1-Mark II). Het objectief produceert prachtige, scherpe beelden, zonder vervorming, ongeacht op welke afstand je scherpstelt. De nieuwe SDM-motor zorgt voor een snelle, vloeiende autofocus.

 Pentax-D-FA-50mm-F14-SDM-AW

Kan tegen een stoote

Pentax vindt dat deze uitzonderlijke kwaliteiten in alle omstandigheden tot hun recht moeten komen. Daarom heeft het zijn nieuwkomer “All Weather” (AW) gemaakt. Het objectief met vast brandpunt heeft acht speciale dichtingsringen die stof en onguur weer geen kans geven. Dat belooft voor schitterende opnamen in complexe, veeleisende omgevingen.

 Pentax-D-FA-50mm-F14-SDM-AW

Twee kanttekeningen

Het objectief zet zwaar in op prestaties, maar is ook letterlijk zwaar op de hand en maakt je portefeuille een flink stuk lichter. Mét zonnekap weegt de 10 cm lange en 8 cm brede Star bijna een kilo en is hij dus absoluut geen lichtgewicht in zijn categorie. Liefhebbers van lange en verre reportages op moeilijk terrein houden daar maar beter rekening mee. Met een prijs van 1199 euro gaat dit objectief vlot onder de 1600 euro van de Planar, zijn evenknie bij Sony, maar Sigma biedt een vergelijkbaar lenzenpakket al voor ongeveer 750 euro.

Binnenkort komt er trouwens nog een ander topklasse objectief in de handel, de Tokina Opera 50 mm f1.4 (prijs nog onbekend). Om maar te zeggen dat de concurrentie in het hoogwaardige 50 mm-segment bikkelhard is. Toch is er zeker een markt voor deze nieuwe Pentax Star, die al helemaal klaar is voor de toekomstige fullframe-body’s. Wij denken vooral aan veeleisende (semi)professionals van de Pentax-community die al een K-body gebruiken.