Panasonic LUMIX S 85 mm f/1.8, wat een mooie bokeh!

 

Panasonic stelt de LUMIX S 85 mm f/1.8 (S-S85) voor, een telelens met vaste brandpuntafstand en grote diafragmaopening, die met zijn prachtige bokeh elk portret beter maakt. 

 

Zoals eerder aangekondigd zal Panasonic vier objectieven met een grote diafragmaopening van f/1.8 uitbrengen. Deze 85 mm f/1.8 is daarvan de eerste. Ze zullen uitgerust zijn met een L-vatting voor de full-frame systeemcamera’s van de LUMIX S reeks. De bedieningselementen van deze vier f/1.8 objectieven zijn even groot en zitten op ongeveer dezelfde plek, waardoor ze praktisch in gebruik zijn. Wanneer de camera bijvoorbeeld op een stabilizer staat, is het gemakkelijk om de objectieven te verwisselen met minimale aanpassingen.

 

 Copyright Pascal Jadin

 

Alle lenzen kunnen met dezelfde filters gebruikt worden, want ze hebben dezelfde diameter. Door het compacte en lichte formaat is de lens gemakkelijk mee te nemen.

Het objectief bestaat uit negen elementen in acht groepen, en de twee ED-lenzen (Extra-low Dispersion) onderdrukken doeltreffend de axiale chromatische en chromatische aberratie veroorzaakt door vergroting. De objectieven van de S-reeks van Panasonic zorgen voor een mooie bokeh. De LUMIX S 85 mm f/1.8 geeft je een vloeiend onscherpteverloop van het scherpstelpunt naar het omringende deel van het beeld. Dat zorgt voor een ronde bokeh zonder vignettering.

 

Copyright Maiko Fukui 

 

De Lumix S 85 mm f/1.8 blinkt ook uit in video dankzij een mechanisme dat storende bijgeluiden onderdrukt. Dat is namelijk een ernstig probleem bij alle verwisselbare objectieven die ontworpen zijn voor fotografie. Dankzij zijn bescheiden gewicht van ongeveer 355 g, is de LUMIX S 85 mm f/1.8 bijzonder gemakkelijk mee te nemen. Het robuuste ontwerp is stof- en spatwaterdicht.

 

Copyright Bernard Bertrand 

 

Het objectief kan dus in uitdagende omstandigheden met temperaturen tot -10 °C gebruikt worden, waardoor hij multi-inzetbaar is. Hij heeft een diameter van 67 mm en een ronde diafragmaopening met negen bladen.

Stof- en spatwaterdicht betekent niet dat er geen schade mogelijk is wanneer het objectief rechtstreeks in contact komt met stof en water.