De Panasonic Lumix S5 speelt mee met de grote jongens!

 

De Lumix S5 is een subtiele mix van de S1 en de S1H in een meer compacte behuizing, en kost minder dan € 2.000.

panasonic-lumix-s-5

Volgens Panasonic is de S5 de opvolger van de Panasonic GH5, toch wat betreft het videoverhaal want de sensor springt even twee treden hoger, van micro 4/3 naar full frame. Hij zal ongetwijfeld een rechtstreekse impact hebben op de verkoop van de S1, want de S5 behoudt zo goed als al de beste eigenschappen en biedt tegelijkertijd talloze functies die de S1 niet heeft en niet zal hebben, zoals de RAW ProRes 5,9K-uitgang op HDMI, de tijdscode en de anamorfische modus, om er maar drie te noemen.

panasonic-lumix-s-5

De S5 is dus iets meer gericht op video dan de S1. Hij heeft zelfs een rode opnameknop bovenop de body, een beetje zoals die op de S1H. Hij heeft ook een volledig draaibaar lcd-scherm voor meer gevarieerde opnamehoeken.

De nieuwste telg bij Panasonic is veel kleiner en lichter dan zijn voorganger, de S1, zonder in te boeten aan robuustheid. Hij ligt comfortabel en aangenaam in de hand dankzij de rubberen bekleding

.

panasonic-lumix-s-5

De knoppen zijn echter een beetje anders geplaatst. De draaiknop vooraan omringt vanaf nu de ontspanner, waardoor hij gemakkelijk te bedienen is. De rode knop is goed zichtbaar waardoor je op ieder moment kan beginnen filmen, terwijl de selectieknop voor de opnamemodus zich nu links van de zoeker bevindt, met daaronder de aan-/uitknop. Met een apart geribbeld wieltje links van de zoeker kan je de opnamesnelheid instellen, alsook de zelfontspanner.

De andere knoppen zitten op dezelfde plek als op de S1. Het lcd-scherm op de bovenkant van de camerabody, waarmee je in een oogopslag de instellingen kon controleren, is verdwenen

.

 

panasonic-lumix-s-5

 

Dankzij de USB-C-poort kan het toestel zowel opladen als voeden. De camera beschikt ook over een Mini HDMI-poort.

Door zijn kleine formaat is de S5 de ideale reisgenoot. Vooral wanneer hij uitgerust is met de gloednieuwe 20-60 mm f/3,5-5,6. Dat is een nieuw objectief met L-vatting dat Panasonic ontwikkeld heeft als reactie op de kritiek over de grootte en het gewicht van bepaalde huidige objectieven met L-vatting

.

 

panasonic-lumix-s-5

 

Volgens de technische specificaties is de kwaliteit van de elektronische zoeker lager dan die van de Panasonic Lumix S1, maar het verschil is miniem.

Hetzelfde geldt voor het lcd-scherm op de achterkant, hoewel het volledig draaibare scherm op de S5 een echt voordeel is in termen van opnamecomfort.

.