Olympus Zuiko Digital ED 150-400 mm f/4.5 TC1.25X IS PRO, gewoonweg indrukwekkend!

 

De supertelezoomlens M. Zuiko Digital ED 150-400 mm f/4.5 TC1.25X IS PRO van Olympus is indrukwekkend veelzijdig dankzij het grote focusbereik, een ingebouwde teleconverter en een elegant ontwerp waarmee je uit de hand kunt fotograferen. 

 

Deze zoomlens is ontworpen voor Micro Four Thirds-camera’s (4/3) en heeft een brandpuntafstand van 300 tot 800 mm in full frame, dat dankzij een ingebouwde teleconverter met een factor van 1,25x verder uitgebreid kan worden tot een uiteindelijke effectieve brandpuntafstand van 1000 mm. De maximale diafragmaopening van f/4.5 zorgt voor een constante belichting over het volledige zoombereik en verkleint lichtjes tot f/5.6 wanneer de teleconverter in gebruik is. 

 

 

Bovendien helpt een reeks gespecialiseerde LD-elementen verschillende aberraties te verminderen, wat zorgt voor een uitstekende helderheid en scherpte. De Z Nano-coating beperkt reflecties en beeldschaduwen voor een hoger contrast en een precieze kleurweergave in intense lichtomstandigheden. 

 

Ter ondersteuning van het enorme zoombereik compenseert een beeldstabilisatiesysteem de trillingen van de camera zodat je echt scherpe foto’s en video’s maakt. Het systeem werkt samen met de beeldstabilisatie op de camera, voor een nog krachtigere stabilisatie wanneer je op het uiterste van het zoombereik werkt. 

 

 

Het objectief is voorzien van een ingebouwde statiefgondel voor een goede ondersteuning tijdens het fotograferen op statief. En omdat het een PRO-objectief is, is het ontwerp stof-, vocht- en vorstbestendig zodat je de lens zelfs in ongunstige weersomstandigheden kunt gebruiken.

 

Dankzij de ingebouwde teleconverter met factor 1,25x kun je onmiddellijk je bereik vergroten naar 187,5-500 mm (of het equivalent 375-1000 mm) door eenvoudigweg een tuimelschakelaar om te schakelen. Omdat de teleconverter ingebouwd is in de behuizing van het objectief, is hij optisch aangepast aan de lens voor betere beeldprestaties en draagt hij bij aan de weersbestendigheid.

 

 

De constante diafragmaopening van f/4.5 zonder teleconverter zorgt voor een stabiele belichting over het volledige zoombereik. Wanneer je de teleconverter met factor 1,25x activeert, verkrijg je een effectieve maximale diafragmaopening van f/5.6.

 

De geavanceerde optische constructie bevat een EDA-element (asferisch met extra lage dispersie), vier Super ED-elementen (extra lage dispersie), twee ED-elementen, twee HR-elementen (hoge brekingsindex) en een HD-element. Die gespecialiseerde elementen helpen de verschillende aberraties, kleurfranjes en vervormingen te beperken om meer scherpte, een precieze weergave en een levendige helderheid te verkrijgen.