Met zijn Z6 en Z7 begeeft Nikon zich voor het eerst op het terrein van de 24x36 spiegelloze hybrides om ook deze markt af te tasten en te voorkomen dat trouwe klanten bij de concurrentie naar een hybride gaan lonken. De reflex-specialist hoeft zich echt niet te schamen voor deze zijsprong.

 

Nikon Z, met de Z van Zijsprong

 

De concurrentie op de fotomarkt is onverbiddelijk. Een fabrikant houdt dus maar beter alle ballen tegelijk in de lucht, ook al moet hij daarvoor uit zijn comfortzone komen. Nikon mag dan al samen met Canon de digitale reflexmarkt volledig beheersen, de gestage opmars van de hybridetoestellen begint het zelfvertrouwen aan te tasten. Nikon besloot daarom een zijsprong te wagen met de Z6 en Z7, twee modellen in het 24x36 formaat.

nikon-z6

Het duo deelt veel kwaliteiten en ook enkele tekortkomingen, maar Nikon heeft veel zorg besteed aan hun technische prestaties en geloofwaardigheid om in dit onbekende segment meteen te scoren. En hoewel de body van de Z6 (2500 euro) minder duur is dan van de Z7 (3900 euro), spelen ze allebei vrijwel dezelfde troeven uit.

 

Je afkomst kan je niet verloochenen

Als je zoveel ervaring in de reflexwereld hebt opgebouwd als Nikon, komt er altijd wel iets van pas. Te beginnen met de ruime, goed ontworpen rubberen handgreep, die meteen vertrouwen geeft. Andere pluspunten zijn ergonomische snufjes zoals de topdisplay aan de rechterkant (lcd-schermpje), de instelwieltjes, de manier waarop je de video bedient, de belichtingscorrectie en de instelling van de ISO-gevoeligheid.

nikon-z6

Het vaste Nikon-publiek dat zich met deze toestellen op hybrideterrein waagt, is dus niet uit zijn lood geslagen, vooral omdat Nikon ook gezorgd heeft voor compatibiliteit met de F-lensmount. Ook bij de zoeker, een klassiek twistpunt tussen voor- en tegenstanders van de hybride, zou de overgang soepel moeten verlopen, zonder weerstand tegen de “optische kwaliteiten”, want de Z6 en Z7 bieden een uitstekende, lichtsterke, heldere en comfortabele elektronische zoeker. Ook het kantelbare lcd-touchscreen is kwaliteitsvol.

 

Een Nikon-sensor en daarmee is alles gezegd

Ook bij de eigenlijke beeldkwaliteit doet Nikon zijn naam alle eer aan, hoewel beide modellen verschillende prestaties neerzetten. De Z6 gebruikt een backlit fullframe CMOS-sensor van 24,5 miljoen pixels en een snel autofocussysteem met 273 autofocuspunten. Terwijl de sensor van de Z7 liefst 45,7 miljoen pixels haalt, met 493 autofocuspunten

nikon-z6

Maar soms blijkt het kleine broertje verbazend bij de pinken. Zo heeft de Z6 een grotere ISO-gevoeligheid dan zijn grote broer: tot 51.200 standaard, zelfs op te drijven tot 204.800. Tel daar nog eens een grotere lichtsterkte en een hogere burst rate bij: continu fotograferen met 12 beelden/seconde, tegenover 9 b/s bij de Z7. Bij eerder sportief gebruik, dat geen overvloed aan pixels vraagt, is de Z6 absoluut een aanrader en bovendien 1400 euro (!) goedkoper.

 nikon-z6

Goede functionaliteit zonder verrassingen

Bij beide toestellen is een volledig opgeladen batterij goed voor ongeveer 500 beelden en dat is niet slecht voor een hybride. Ook de connectiviteit is verzorgd (wifi, Bluetooth en het eigen Snapbridge©-systeem). Filmers zullen eerder hun toevlucht nemen tot de Z7, die HDTV 1080 aankan.

In de videostand komt de optische VR over vijf assen goed van pas, in combinatie met de elektronische VR, voor stabiele beelden. De beelden zijn ook onberispelijk scherp, want door de grote 55 mm-lensvatting trekken de Z6 en Z7 heel veel licht binnen, ook bij nachtelijke stadstaferelen of wanneer je portretten in de schaduw maakt.

 nikon-Z7

 

 

Conclusie

Deze eerste en meteen dubbele zijsprong van Nikon naar de wereld van de fullframe hybrides is geslaagd, ondanks enkele momenten waarin de camera minder vlot werkt en de overvloed aan functies die de bediening soms complex maakt. Maar dat mag zeker het plezier niet bederven van wie zich aan het hybrideavontuur wil wagen. Zijn ontdekkingen en nieuwe ervaringen niet de drijfveer van elke fotograaf? 

 Nikon-Z6