De Nikon Z5, het kleine broertje met volwassen ambities!

 

Nu het Z-systeem bij Nikon is gelanceerd met de Z6 en Z7 op full frame en Z50 op APS-C stort het merk zich nu ook op de instapmarkt in het full-frame segment. Met de Nikon Z5, die zich dus onder de Z6 positioneert, richt Nikon z’n pijlen op de gebruikers die op zoek zijn naar een uitmuntende fotokwaliteit zonder alle professionele ditjes en datjes. 

 

nikon-z5

 

Wij kregen de kans om het toestel in combinatie met het nieuwe 24-50mm objectief als 1 van de eersten te testen in België. Let's have a look!

 

Bouw

Hoewel de Nikon Z5 het instaptoestel is in de full frame systeem camera's van Nikon moet het in bouw helemaal niet onderdoen voor z'n opvolgers in de Z-lijn en rivalen: robuuste magnesiumlegering body, weerbestendig afgedicht om zo lang mogelijk stof- en vochtvrij te blijven.

 

nikon-z5

 

Even opzoeken en je ziet hoe waterdicht deze toestellen worden gebouwd (ter info, dit is niet bedoeld als test!) : https://www.youtube.com/watch?v=qT9ZR4FunRo

Wat meteen opvalt bij het uitpakken en vastnemen van de Z5 is de gelijkenis met de andere twee Z's. In voor-, zij- en onderaanzicht zijn ze alledrie identiek! Zelfde uitmuntende ergonomie, zelfde knoppen en dials (incl. joystick), zelfde mogelijkheden van het scherm en zelfde aansluitingmogelijkheden. Jaja, zelfs de kleur is dezelfde, ahum.

 

nikon-z5

 

Waar we wel een verschil zien is de bovenzijde: de Z5 is bedoeld als instap full-frame camera en ontbreekt dan ook een top OLED scherm. De modusknop werd namelijk verplaatst naar deze kant.

 

nikon-z5

 

Tegenwoordig is één of andere vorm van stabilisatie bijna onmisbaar en ook hier maakt de Z5 het waar: een 5-assig stabilisatie systeem zorgt voor tot wel 5 stops aan compensatie. Vrij indrukwekkend en ik kan het alleen maar bevestigen: nog steeds scherpe foto's uit de hand op 1/3 sec. sluitertijd. Daaaaamn boy!

Het andere, weliswaar grote verschil tov de Z6 en Z7, zit 'm in de opslagmedia. En ja, ik zeg het in het meervoud: twee UHS-II SD kaartsleuven! Hoewel de XQD kaarten steviger zijn en een nog hogere verwerkingsnelheid aankunnen, is hier gekozen voor de wijd verkrijgbare (en goedkoper aan te schaffen) SD kaarten. Meer dan snel genoeg voor het volgen van de snelste burst met deze camera. Door de twee kaarten kan je een kopie opslaan op de 2e kaart of RAW op kaart 1 en JPEG op kaart twee bewaren. Booya, Nikon delivers!

 

nikon-z5

 

De EVF (elektronische zoeker) is dezelfde als in de Z6 en Z7: een 3.69 MP ultraprecieze en waarheidsgetrouwe weergave van je scene. Hier was ik al fan van bij de eerste Z6 en Z7. Nnnnnnice!

Het kit-objectief is een nieuw ontworpen 24-50mm f/4-6.3 zoomobjectief. Qua bouw en kwaliteit te vergelijken met de objectieven voor de kleinere broer, de Z50. Net als daar is dit een zeer scherp en toch licht vervaardigd stukje glas en technologie. Het gewicht en de omvang zijn dan ook de grootste troeven van dit objectief. Hoewel het niet het meest lichtsterke is, kan je er veel lichtsituaties mee aan, mede dankzij de goed presterende sensor en EXPEED-6 processor.

 

Gebruik

Net als bij de Nikon Z6 en Nikon Z7 zal elke Nikon gebruiker geen enkele moeite ervaren om blindelings zijn weg te vinden in dit nieuwe systeem. Het menu is op de aloude Nikon manier opgebouwd en bevat uiteraard een heel deel nieuwe mogelijkheden wat betreft oa. autofocus en video. Handig zijn de extra Fn-knoppen vooraan op het toestel, net als bij zijn grotere broers.

Hoewel de Z-reeks iets kleiner is dan zijn DSLR varianten voelt de reeks zeer aangenaam en vertrouwd in de hand. Knoppen zijn makkelijk bereikbaar bovenaan naast de afdrukknop.

TIP: zet in het menu "Custom Setting --> Controls --> f6. Release button to use dial" op ON. Dit maakt mi. de bediening van de Fn knoppen (ISO, exp. comp., Fn 1, Fn2, ...) makkelijker. Ik hoef de knop niet te blijven indrukken om de instelling aan te passen: éénmaal drukken, dial vooraan of achteraan draaien, ontspanknop indrukken et voila!

Achteraan hebben we de intussen vertrouwde joystick voor de bediening van oa. de scherpstelpunten/-vlakken. Een klein stukje bediening dat ik ondertussen toch al moeilijk zou kunnen missen. Nog liever geen OLED scherm bovenaan dan geen joystick... ooooh, wacht, bingo!

Een niew puntje wat betreft langdurig gebruik van de camera is de mogelijkheid via de USB-C poort op te laden terwijl je fotografeert of filmt. Powerbank inpluggen en hopa, laat die time-lapse maar komen! Terwijl we over energie bezig zijn is het fijn te weten dat ook de Z5 wordt gevoed door dezelfde batterij als in veel Nikon toestellen (D7200, D500, D750, D780, D800,Z6...), echter in een nieuwe c-versie (EN-EL15C) met betere energieconsumptie en eerder vermeldde opladen via USB. Bang fo' ya buck!

 

nikon-z5

 

Als laatste het LCD-scherm achteraan. Een duidelijk en groot touchscreen van 1.04M waarop je kan inzoomen, afdrukken, scherpstellen, swipen en al het andere moois wat je op en met een touchscreen kan - Hoera! - maar ik quasi niet gebruik omdat er dan toch alleen maar vegen te zien zijn van al dat swipen en pinchen. 

 

nikon-z5

 

Autofocus

Het AF systeem van de Z5 is op z'n minst gezegd ruim voldoende. 273 phase detection punten die bijna heel het beeld bestrijken , groepeerbaar in groepen (duh) met oogherkenning voor zowel mens als twee van z'n favoriete viervoeters, kat en hond. Miauwkes!

 

nikon-z5

 

Het tracking systeem werkt accuraat en snel. Na de laatste update is dit een heel performant systeem waar het gros van de gebruikers heel tevreden mee zal zijn. Bij tracking duid je aan wie of wat het AF-systeem moet volgen waarna de camera dit zal doen. Dit werkt goed voor duidelijk te volgen onderwerpen zoals een wagen, loper, fietser, skater, dodo of Sulley, maar ook om te herkadreren en je de focus op je onderwerp wil behouden. En daarbovenop krijg je nog eens een burst van bijna 5 beelden (4.5, tja) per seconde. Pretty neat.

 

Beeldkwaliteit

Nu, wat geeft de Z5 ons aan beeldkwaliteit? " De full-frame CMOS-sensor van 24,3 MP levert schitterende resultaten door ten volle te profiteren van de grote hoeveelheid licht die de zeer grote Z-vatting opvangt." En het is nog waar ook, miljaardenondedju! De Z5 geeft in combinatie met het kit-objectief reeds prachtige resultaten. Zet hier de Z 24-70mm f4 op (of gelijk welk S-line Z objectief) en je hebt een dijk van een camera.

 

nikon-z5    nikon-z5

nikon-z5

Figuur 1: ingezoomde uitsnede

 

In de Z5 is gekozen voor een CMOS sensor met 24.3 MP, een resolutie die aan te raden is voor een all-round gebruik. Hogere resoluties gaan namelijk in veel gevallen de beeldkwaliteit in de hogere ISO waarden negatief beïnvloeden tov 'standaard' 24MP. Hierin zit nog een verschil tov de Z6 die over een BSI-CMOS sensor beschikt en hierdoor nog net wat zuiverder zal blijven in hogere ISO waarden.

 

nikon-z5

 

Wat me bij huidige camera's vooral opvalt is het dynamisch bereik dat steeds beter wordt. Ik kan nu geen getal plakken op dat van de Z5 maar ik sta versteld welk detail er nog allemaal te zien is bij scènes met een hoog licht/donker bereik (harde schaduwen, felle lichten). Dit dan nog eens naast wat je nog uit je RAW bestand kan halen via Capture One, Lightroom ea. Amaaaaazing!

 

nikon-z5

Figuur 2: hoog dynamisch bereik van de sensor

 

Video

Ondertussen is video vandaag niet meer weg te denken uit het werkgebied van de fotograaf (hmm, misschien tijd om me wat bij te scholen...). Aangezien ik hier geen specifieke eisen in heb zijn de videomogelijkheden wat mij betreft meer dan voldoende: 4K aan 30p, full-hd aan 60p, zowel in MPEG-4 als H2.64 compressie. Meer dan voldoende kwaliteit voor prachtige video's, zeker in combinatie met lichtsterkere Z-objectieven. Voor de professioneel gerichtere videograaf die op zoek is naar full sensor read-out, extra compressie mogelijkheden en profielen of zelfs 12-bit RAW output (betalend) wordt dan ook de volgende Z in lijn voorgesteld, mister Z6. Hello there...

 

Extra's

De Z5 beschikt nog over een heel reeks mogelijkheden zoals HDR, meervoudige belichting, bracketing (belichting, witbalans, ADL) en time lapse. Wie onmiddellijk de beelden wil bewerken kan dit doen met een hele resem aan creatieve filters in Nikon's Picture Control. Ook alle draadloze bediening en overdracht van beelden en video is voorzien op deze patser. Dang!

De Z5 is beschikbaar met of zonder het kitobjectief NIKKOR Z 24-50mm f/4-6.3 en met of zonder F-mount adapter. Deze laatste geeft je de mogelijkheid om gelijk welk Nikon F-mount objectief te gebruiken in auto en/of manuele focusop je Z-camera. Bring it on!

Ook de battery pack uit de Z-serie past perfect op de Z5. Hoewel aan stroom dus geen gebrek meer is, gebiedt eerlijkheid mij toch te zeggen dat ik nog steeds een batterijgrip met bedieningsmogelijkheden mis in de Z-serie.

 

Conclusie

Zelf gebruiker van een Z6 kit was de Z5 een thuismatch: goede ergonomie werd gewoon overgenomen en veel van de technologie en mogelijkheden zijn dezelfde. Wie dus niet op zoek is naar het meeste beelden per seconde, het allerhoogste resolutie parade paard of specifieke broadcasting video features haalt met de Z5 een oerdegelijke camera in huis: uitstekende viewfinder, goede stabilisatie en snelle en acurate autofocus.

De Z5 in een notendop: top full-frame systeemcamera die menig (Nikon) gebruiker zal weten te overtuigen. In combinatie met het 24-5.mm objectief is dit een perfecte reisgezel die je nadien bij het bekijken van je foto's steeds versteld zal doen staan.

Dank aan Nikon voor het uitlenen van de Z5 met het bijhorende Z 24-50mm f/4-6.3 zoomobjectief.