Nikon slaat een interessante weg in met het lenzengamma van de Z-serie. De fotografiegigant heeft zijn kleinste en lichtste lenzen ooit ontworpen, zodat ze compatibel zijn met de kleine body van de full frame hybride camera’s.

 

Nikon Z 14-30, een ultragroothoekzoomlens, klein en licht

 

Op de CES 2019 in Las Vegas werd de Nikon Nikkor Z 14-30 mm f/4 S overspoeld met lof, en met reden: de lens mag dan wel klein zijn, maar de liefhebbers van de Z-serie hebben er lang naar uitgekeken.

De Nikon Nikkor Z 14-30 mm f/4 S is een ultragroothoekzoomlens die slechts 89x85 mm groot is en 485 g weegt.

Het was een plezier om hem uit te testen. Eens de lens aan de body bevestigd is, zorgt zijn gewicht ervoor dat de camera heel aangenaam is om vast te houden. De massa is mooi verdeeld, waardoor de 14-30 erg comfortabel is in het gebruik.

 

nikon-z-14-30

 

Nikon heeft indrukwekkend werk geleverd. De lens bestaat uit 14 elementen in 12 groepen met vier ED-elementen en vier asferische elementen.

De lens is uitgerust met de Nikon Nano Crystal Coat-technologie, en het platte voorste lenselement heeft ook een fluorcoat. Dat betekent dat vingerafdrukken en sporen van waterdruppels gemakkelijk van de voorste lens verwijderd kunnen worden.

Als u een polarisatie- of uv-filter wilt toevoegen, zult u blij zijn om te horen dat de schroefdraad vooraan compatibel is met filters met een diameter van 82 mm - een primeur in deze categorie van ultragroothoekzoomlenzen.

Bovendien is de brandpuntafstand verder gereduceerd tot 0,28 m. En nog een interessant weetje over de lens: hij is 28,6% lichter en 32% korter dan de populaire AF-S Nikkor F 16-35 mm f/4G ED VR. De AF-S Nikkor 14-24 mm f/2.8 G ED is zelfs 51,5% zwaarder en 35% langer dan de nieuwe 14-30.

Wat ons nog het meeste verbaast, is dat de voorkant van de lens niet bol staat, wat normaal gezien wel het geval is bij een ultragroothoekzoomlens. Nikon heeft dus hard gewerkt aan het platte voorste lenselement, waardoor het gebruik van filters mogelijk wordt.

nikon-z-14-30

We waren echter niet even veel onder de indruk van de snelheid van het scherpstellen. Bepaalde professionals zouden willen wachten op de snellere 14-28 mm f/2,8 S, die in 2020 op de markt zou komen. Maar aangezien de lens vooral voor landschapsfotografen bedoeld is en er een uitzonderlijke hoek en perspectief mee kan worden vastgelegd, is de scherpstelsnelheid niet echt een struikelblok. 

 

 nikon-z-14-30

 

Test en handgrip

We hebben de nieuwe Nikon 14-30 mm f/4 S van dichtbij kunnen onderzoeken, en we vonden hem uitstekend (ook al was het een testmodel uit de preproductie). De grootte en het ontwerp beantwoorden aan de normen van het bestaande S-gamma. Scherpstellen verloopt heel vloeiend, waardoor de lens ideaal is voor videomakers die zich willen verdiepen in het hybride systeem van Nikon. Als je de Nikkor 14-24 mm f/2.8 en de Nikkor 16-35 mm f/4 naast elkaar legt, zie je meteen dat de laatstgenoemde duidelijk veel compacter is. Praktisch voor lange wandelingen, op zoek naar mooie landschapsfoto’s...

Nog een groot voordeel van de 14-30 mm is het platte voorste lenselement. De 100 mm filters passen er zonder problemen op, en dat maakt het werk van Nikonfotografen veel gemakkelijker. Zo moeten ze immers geen twee filtersets meenemen, wat nu wel het geval is met de 14-24 mm f/2.8. U kunt natuurlijk ook kiezen voor de 16-35 mm f/4, die ook een platte voorste lens heeft (maar niet zo plat als die van de 14-30mm). Echter, we herhalen het nog eens, de 16-35 mm f/4 is groter en zwaarder, en bovendien  moet u de FTZ-adapter gebruiken wanneer u de 16-35 mm f/4 op de Z6 of de Z7 wilt gebruiken.

 nikon-z-14-30

Conclusie

Nikon heeft tal van lenstechnologieën aangepast, met als resultaat een extreem klein en licht product. Dergelijke lenzen maken de Z-serie van Nikon toegankelijker voor fotografen die willen overstappen naar hybride camera’s. We zullen zien of het plan van Nikon werkt, want in april komt de Nikon Nikkor Z 14-30 mm f/4 S uit. Ondertussen wordt het gamma verder uitgebreid, wat prachtig nieuws is.