Nikon D780 spiegelreflex, het beste van twee werelden

 

Wij willen niet suggereren dat deze nieuwe body alleen voor globetrotters is bestemd! Wel dat hij zowat halfweg zit tussen de Z6-hybride en zijn voorganger, de D750. Met een snuifje D850. De Nikon D780 presenteert een evenwichtige mix van diverse beproefde technologieën van het Japanse merk. Het resultaat? Een ultrapolyvalente en uiterst efficiënte reflex die het Nikon-aanbod een verjoningskuur geeft.

 

De tijdens de CES 2020-beurs aangekondigde Nikon D780 neemt de fakkel over van de D750, die al van 2014 dateert en zeer gewaardeerd wordt door fotografen van allerlei slag. Net zoals zijn voorganger is het nieuwe toestel een krachtige, semi-professionele spiegelreflex. Uiteraard is er de voorbije vijf jaar één en andere geëvolueerd in fotoland. Nikon staat ondertussen ook zijn mannetje in het hybridesegment en maakt nu dankbaar gebruik van die ervaring voor deze nieuwe, weerbestendige fullframe FX. Wat dat oplevert? Bepaalde eigenschappen doen aan de succesvolle D750 denken, maar de ingenieurs haalden ook veel inspiratie bij de 24x36 Nikon Z6-hybride en voegden een snuifje D850 toe (een camera uit 2017).

 

 

 

Verwantschap met de Z6

Toen de mirrorless camera’s doorbraken, vond de Japanse fabrikant dat hij niet mocht achterblijven. Het resultaat was de vrij succesvolle lancering van de Z6 (en de Z7), een hoogpresterende fullframe hybride. Dat sommige van deze technologieën hun weg gevonden hebben naar de D780 is dus geen toeval. Denk aan de sensor, een backlit CMOS van 24,5 megapixel, en de Expeed 6-processor. Een ander kenmerk dat aan de Z6 is ontleed, is het ISO-gevoeligheidsbereik dat tot 204 800 kan worden opgedreven (standaard 100 tot 51 200 ISO). Bovendien besloot Nikon om ook de autofocus van zijn hybride over te nemen, met 273 scherpstelpunten. Daardoor beschikt ook de D780 over Eye AF en een detectiebereik tot -5 LW (-7 LW bij weinig licht), maar alleen bij LiveView-opnamen. De optische zoeker biedt immers slechts 51 AF-punten, net zoals op de D750.

 

Uiteraard 4K

De technologieën die aan de Z6 zijn ontleed, garanderen dus een hoge beeldkwaliteit, hoewel sommige reviewers het high key-beheer vrij ontgoochelend vinden. De D780 keek ook naar de hybride voor zijn videofuncties, die werden verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Dat is natuurlijk logisch, want de videotechnologie heeft niet stilgestaan sinds 2014. Denk aan 4K, maar alleen in LiveView en zonder cropfactor bij 4K/UHD-opnamen met een snelheid van 30, 25 of 24 beelden per seconde. Full HD slow motion-beelden zijn mogelijk tot 120 fps. Andere pluspunten zijn opnamen in N-Log via de 10 bits HDMI-uitgang (voor meer details en een beter schaduwenbeheer), compatibiliteit met het HLG-formaat (het equivalent van HDR bij video), een time-lapse-functie  in de camera en VR-stabilisatie. Ervaren filmers zouden hiermee in hun nopjes moeten zijn …

 

 

Het blijft in de familie!

Uiteraard is ook de erfenis van de D750 opvallend aanwezig, bijvoorbeeld in de ergonomie. Bovendien in de robuuste constructie, uitgevoerd in een magnesiumlegering met koolstofvezels om het gewicht te beperken. De handgreep is nog iets forser uitgevoerd dan op de D750. Qua gewicht - ongeveer 850 gram - is er weinig verschil.

 

Zijn er ook verschillen met de D750? Beslist:

  • De display heeft nog altijd een diagonaal van 8 cm en blijft verticaal kantelbaar, maar het gaat nu om een touchscreen met een dubbel zo hoge resolutie (2 359 miljoen beeldpunten);
  • Een veel langere batterijduur, aangezien de D780 dubbel zoveel opnamen zou kunnen maken zonder herladen (2 260 bij normaal gebruik);
  • En de bediening? Die verschilt vrij sterk, onder andere met een speciaal ISO-knopje op de rechter zijkant. Een AF-joystick ontbreekt;
  • Naast wifi zit er nu ook Bluetooth Low Energy op de camera;
  • Ten slotte is de pop-up flitser gewoon verdwenen!

 

Een snuifje D850

Ook met de professionele reflex D850 heeft de nieuwe D780 enkele pluspunten gemeen. Het betreft meer bepaald het lichtmeetsysteem met DDL-lichtmeting door middel van een RGB-sensor van circa 180.000 pixels, voor een fijnere kleuranalyse en een betere onderwerpherkenning. De D780 maakt ook gebruik van de AF-algoritmes van de Nikon D5 om onderwerpen snel en betrouwbaar te volgen, een belangrijke troef! Net zoals op de D850 zijn bursts van 7 fps mogelijk met AE/AF en zelfs tot 12 fps, maar dan wel in LiveView en met uitgeschakelde autofocus/autobelichting. Eveneens overgenomen van de D850 is het menu op de D780 om negatieven of dia’s te digitaliseren.

De hamvraag: heeft deze body nog veel toekomst? Voor wie is deze body eigenlijk bestemd? Nu de hybrides een verbeten concurrentiestrijd uitvechten, is het de vraag of de Nikon D750 nog kan meespelen, als fullframe reflex die zowel polyvalent als snel en kwaliteitsvol is.